Vejret i Italien fra syd til nord og alle årstider

San Gimignano
San Gimignano

Det er et faktum at vejret betyder alt på en ferie og i dette indlæg har jeg prøvet at skrive lidt om vejr og klima i Italien.

Det italienske landskab er opdelt i flere regioner fyldt med ujævne kystlinjer, dramatiske bjerge, og selve Middelhavet. Hver region har sine egne særlige traditioner og livsrytmer. At rejse i Italien fra nord til syd og fra øst til vest kan føles, som om du har rejst gennem et helt kontinent i miniatureform. Ikke ét eneste sted minder om noget andet, og det hele fortjener at blive udforsket tilbundsgående og i ro og mag. Hvilket tidspunkt er det bedste at rejse til Italien på? Hvilken del af Italien skal du besøge i den ferie, og på hvad tid af året?

Fra sne til sol

Italiens udstrakte landmasser og talrige bjergkæder ser ud til at nyde godt af en stor variation i klimaet, og kan derfor tilbyde noget for enhver året rundt, lige fra kølige bjergvandringer i Alperne i højderne om sommeren til dejlig solskin i dalene om vinteren (Catania, på østkysten af Sicilien, er den by, der har flest solskinstimer i Europa – et gennemsnit på 2492 timer om året eller 6,8 timer om dagen).

Sne i Valle d'Aosta i norra Italien.
Sne i Valle d’Aosta i Norditalien…
Tonnara di Scopello, Sicily, Italy-shutterstock_103958186
…eller sol og strand i Tonnara di Scopello på Sicilien?

Italien er et utroligt frugtbart land, og en af hovedårsagerne hertil er den store mængde regn. Bjergregionerne får den største portion, men byerne og kystområderne bliver ikke sparet for deres del. I sommermånederne, når det regner, minder det om forholdene sydpå, hvor fugtighedsgraderne stiger (og det føles især meget voldsomt i byerne) og nordpå kan man nogle gange opleve et imponerende tordenvejr.

Norditalien

Vintrene er temmelig kolde nordpå, og snevejr er en regelmæssig forekomst især ved kysterne og i Po-dalen, hvor der kan være en del tåge. Selv om det ofte er varmt og fugtigt om sommeren (med temperaturer der nærmer sig – og nogle gange overgår – dem i Syditalien) bliver dette delvis opvejet af spredte tordenvejr med de medfølgende lysformationer på himlen.

Det centrale Italien

Regnvejr er heftigere på vestkysten end mod øst om vinteren, og normalt er vintrene kolde, men regnfulde med uregelmæssig snefald i de større byer såsom Florence og Rom. Somrene er varme og med stor fugtighedsgrad, med sjældent nedbør. Vejrmæssigt er vejret især godt i slutningen af foråret og i begyndelsen af efteråret, og oktober måned er i Rom blevet målt som en måned med lange varme solskinsdage.

Syditalien

Syditalien oplever en meget varmere vinter end nordpå, og selvom sneen falder regelmæssigt og heftigt i bjergene, sner det sjældent i byerne og på kysten. De lange, tørre somre opvejes af regnvejret sidst på efteråret, om vinteren og i begyndelsen af foråret.

Øerne: Sicilien, Sardinien og De Ægæiske Øer

Normalt er kystregionerne på disse øer varmere og en anelse mere tør end de centrale indlands-regioner, som kan opleve store mængder sne om vinteren. Ligesom det sydlige Italien med lange tørre somre har man en betydelig forhøjelse af fugtighedsgraden, som især føles slemt i byerne, selvom dette delvist opvejes af enkelte opfriskende briser, som blæser op om eftermiddagen. Vintrene er milde i forhold til nordpå, og Sicilien og De Ægæiske Øer er især velsignet med adskillige varme og solrige dage i perioden fra november til februar måned.

Læs også blogindlægget: Italiens geografi på 3 minutter

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere