Vejret i Grækenland når du rejser

Havudsigt fra klokketårn

Grækenland er et stort og topografisk forskelligartet land, så der eksisterer mange forskellige klimaer. For størstedelens vedkommende følger vejret et typisk mønster med middelhavsklima med varme, tørre somre og milde, regnfulde vintre. Landet får en stor mængde solskin, hvorved det med god grund har opnået sin berømmelse, og langvarige perioder med regnvejr er ualmindelige.

Øerne

De græske øer er det sted, hvor flest ferierejsende vælger at tage hen. Her hersker middelhavsklima med varme, tørre somre og milde, kolde vintre.
Sommervejret på øerne begynder i maj med dagtemperaturer, der når op i midten af 20’erne. I juli er temperaturen om dagen ofte i 30’erne. Juli og august er de måneder, hvor sommeren topper, og hvor temperaturen selv om natten sjældent kommer under de 20°C. Heldigvis får øerne besøg af de kølende “Meltemi”-havbriser, der blæser fra nord og nordvest. Vindene er stærkest i juli og august, når der er mest brug for dem.

Perioden fra midten af maj til midten af september er meget tør, og i juli og august er det usandsynligt at opleve regn overhovedet. Vintrene er milde og våde – i nogen grad beslægtet med det engelske forår. Temperaturerne vil generelt være lidt under de 15°C, selv om der på en solrig dag kan opleves temperaturer, der sniger sig op mod de 20°C.

December er den vådeste måned på året, og der kan hen over vinteren ofte være kraftige storme i Middelhavet. Disse kan medføre elendigt vejr i nogle dage, med kraftig blæst og styrtregn. Men da det meste af denne regn falder i kraftige regnskyl, er der stadig en masse solskinsdage, og det kan være en meget behagelig – og meget stille – tid.

Bjergene

Grækenland er et af Europas mest bjergrige lande, hvor over fire femtedele af landet består af bjerge eller bakker. Det højeste punkt i landet er Olympus-bjerget på 2917 m. Bjergene har helt klart meget anderledes vejrforhold end de lavereliggende områder af Grækenland. Deres klima er alpint. Større højder betyder koldere temperaturer, flere skyer og mere regnvejr. Vejret i bjergene er også meget uforudsigeligt. Mange af de højere bjerge forbliver snedækkede i adskillige måneder af året, og der er endda flere skisportssteder – ikke noget, man normalt forbinder med Grækenland!

Bjergklimaet dominerer i de høje bjergområder på fastlandet, men lignende vejr kan også opleves i de høje bjerge på Kreta.

Fastlandet

Det græske fastland har igen et lidt anderledes klima; det er mindre påvirket af havet, end øerne er, men til gengæld af de kæmpe landområder i Europa. Landet har mange mikro-klimaer på grund af den indflydelse, bjergene har på de fremherskende vinde.

Der er flere temperaturmæssige ekstremer på fastlandet til sammenligning med øerne og kystområderne. Sommertemperaturer kan være i 40’erne – i Athen er der målt en temperatur på 48°C. Under en massiv hedebølge i 2007 ramte ødelæggende skovbrande Grækenland. En lang periode med varmt og tørt vejr gjorde landområderne modtagelige for branden. Dette udgør en hyppig fare hver sommer i Grækenland.

Omvendt kan der forekomme kolde vintertemperaturer, og der kan endda forekomme snefald i de lavtliggende regioner, men det er ikke så almindeligt. Under en hård kuldeperiode i vinteren 2004 oplevede man snefald i Athen, og temperaturen faldt til -10°C.

Der er forskelle i vejret på hele det græske fastland – det østlige Grækenland og området omkring Athen er meget tørrere, mens den nordlige og vestlige del har et vådere klima. Det nordlige og østlige Grækenland har i langt højere grad fastlandsklima med de koldeste gennemsnitstemperaturer i landet, og en større forskel mellem de højeste og laveste temperaturer. Den nordlige del af landet har i gennemsnit temperaturer, der ligger ca. 5°C under temperaturerne i kystområderne om vinteren.

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere