UNESCO udpeger biosfærereservat i Alentejo

mark alentejo Portugal
Forårslandskab i Alentejo,

Castro Verde i Portugals sydlige Alentejo-region er netop blevet udnævnt til biosfære-reservat af UNESCO. Det er en anerkendelse af områdets enestående kulturlandskab og den balancen mellem mennesker og natur, der eksisterer her. I dette område kan du opleve planter og dyr, som er sjældne i resten af Europa.

Balance mellem mennesker og natur

For at et område kan komme i betragtning til UNESCO’s liste over såkaldte biosfære-reservater skal naturen være kendetegnet ved varierede landskaber med en artsrigdom af sårbare og truede dyre- og plantearter og ikke mindst ved, at menneskene i området arbejder aktivt for at skabe balance mellem mennesker og natur.

Det nye biosfære-reservatet dækker næsten 57.000 hektar og er derved næsten lige så stort som Bornholm. I reservatet lever omkring 200 fuglearter, hvoraf flere er truede, ligesom plantefloraen inkluderer adskillige arter, som man kun kan finde her.

Stortrappe, Otis tarda
Stortrappe, en af de karakteristiske fugle for regionen. Foto: Francesco Veronesi, CC.
bølgende landskab Alentejo
Det bølgende landbrugslandskab i Alentejo. Foto: UNESCO.

Portugals spisekammer

De omkring 7.200 indbyggere i Castro Verde reservatet har traditionelt levet af dyrkning af korn, fårehold og kvægdrift, hvilket har skabt et karakteristisk kulturlandskab af bølgende korn- og græsmarker med spredte stenege. Jorden på disse egne er meget næringsfattig, og i generationer har man derfor brugt et sædskifte, hvor jorden efter to år med korn har ligget brak i fem. Det er en dyrkningsform, som giver mere plads til naturen end i det moderne landsbrug, hvor jorden ikke behøver at hvile på grund af kunstgødning.

I det meste af Europa er det ekstensive landbrug med sædskifte blevet afløst af et mere intensivt, moderne landbrug. Dette er også sket i Alentejo, hvor nogle jorde desuden på et tidspunkt blev plantet til med eucalyptus. Det har betydet en stor tilbagegang for det plante- og dyreliv, som der før fandtes her. UNESCO ønsker derfor med udnævnelsen til biosfære-reservatet omkring Castro Verde at beskytte en af de sidste rester i Europa af et mere naturrigt kulturlandskab.

Der findes i alt 669 biosfære-reservatet, som er fordelt på 120 lande. Med Castro Verde har Portugal nu i alt 11 biosfære-reservater. Tidligere i år fik Danmark Møn optaget i det fornemme selskab. Du kan læse mere om reservaterne på UNESCO’s egen hjemmeside.

Flere økoturister til Castro Verde

På borgmesterkontoret i Castro Verde glæder man sig over udnævnelsen fra UNESCO, som man håber vil trække flere besøgende til området. Fugleentusiaster fra nær og fjern rejser allerede hertil for at opleve fuglelivet på sletterne, der på grund af deres lyse kulør midt på sommeren også kendes som Campo Branco  – de hvide sletter.

Her kan de blandt andet se Stortrappen, Europas største flyvende fugl, som kan blive på størrelse med en kalkun. Af de 1.500 eksemplarer der findes i Portugal, lever 1.350 på Campo Branco.

Monsaraz Alentejo
Kulturhistorisk er der også meget at se i Alentejo. For eksempel byen Monsraz nordøst for Castro Verde.

Rejser til Alentejo

Det er ikke kun på grund af det unikke kulturlandskab og naturen, at du bør overveje at rejse til Alentejo i det sydlige Portugal. Regionen er også det helt rigtige rejsemål for dig, som prioriterer gastronomiske oplevelser højt i ferien.

Smagen af Alentejo

Vil du opleve denne spændende regions mange seværdigheder, kan du her hos Hideaways nemt finde indkvartering, som er håndplukket med med vægten lagt på det autentiske. Det betyder, at du er sikker på at få en feriebolig med masser af charme og personlighed.

Du kan her læse om alle de unikke ferieboliger i Alentejo.

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Mikkel H

Tre seværdigheder, du ikke bør gå glip af på din rejse til Provence

Provence – beliggende i den sydøstlige del af Frankrig og i dag...
Læs mere

Skriv et svar