Umbrien – Italiens grønne hjerte

Gule-blomster-i-Umbrien,-Italien---Hideaways
Gule blomster i Umbrien.

Umbrien kaldes i folkemunde for Italiens grønne hjerte, og har du først besøgt denne fantastiske region i Italien, forstår du hvorfor. Spørger du mig, kan Umbrien fuldt ud leve op til Toscana, når vi taler om mad, natur og kultur – fordelen er bare det er lidt billigere at holde ferie i Umbrien.

OK, lad mig indrømme at Toscana er speciel og vi kommer ikke udenom at Toscana rummer på en fantastisk historie der har sat sine fodspor overalt i regionen, men Umbrien ligger altså ikke langt bagefter og her er gudesmukt! Skal jeg nævne to grunde til at holde ferie i Umbrien er det at her er langt mindre antal turister og du får mere kvalitet for pengene når vi taler om hoteller og mad. I dette indlæg kan du læse om nogle af de seværdigheder og oplevelser jeg vil anbefale hvis det er første gang du rejser til Umbrien.

Landskap Umbria
Overalt i Umbrien har du de smukkeste udsigter over landskabet. (C) Louise Laurenius

Kort information om Umbrien

Hvis Toscana er Italiens hjerte, så er Umbrien lungerne – eller nogle vil måske endda sige sjælen. Denne indeklemte region er dækket af træer og har en rig historie, og gemmer på nogle af landets fineste kunstværker, f.eks. Piero della Francesca-serien, ligesom musikken også er velkendt, f.eks. Citta di Castellos kammermusik eller Perugias jazzfestival.

Læs også, forårsbegivenheder i Umbrien

Der er også nogle skønne middelalderlige landsbyer, såsom Gubbio, Spoleto og Montone. Regionen har en meget central placering; på grænsen mod øst finder man Apenninerne, mod vest ligger Toscanas Val di Chiano, og mod syd ligger Lazio. Tiberfloden har sit udspring her, og løber fra den bjergrige del af Toscana, Umbrien og Marche, og flyder sydpå igennem de skønne dale forbi Citta di Castello, til Perugia, som er hovedbyen i Umbrien. Her åbner floden sig op i det mere flade land med Assisi og Spoleto mod øst og de rullende bakker omkring Trasimenersøen mod vest, før floden forsætter sydpå forbi Todi og hele vejen til Rom.

Den øvre Tiber-dal

Citta di Castello

Dette er en af de skønne mellemstore byer, som ligger gemt væk i den øvre Tiber-dal, og byen er fuld af finere kunst, god mad og det gode liv, som italienerne er så berømte for.

Città del Castello
Città del Castello. Foto: Pug GirlCC BY 2.0

Man kan besøge museet i paladset fra det 16. århundrede, som huser værker af Signorelli, Ghirlandai og della Robbia, ligesom man kan beundre katedralen med det interessante museum, samt de andre paladser fra renæssancen, hvoraf Albizzini er specielt beundringsværdigt. Man bør prøve nogle af byens lokale delikatesser på restauranterne – Bianconi Tartufi for trøfler og porcini, Salumeria Giuletti for skinker og oste, Lo Sfizio for vin, og Trattoria Lea for hjemmelavet pasta. Der afholdes en berømt festival for kammermusik i slutningen af august, og i november afholdes der trøffelfestival.

Montone

Dette er en af de skønne byer i bakkerne, hvor der er udsigt til den øvre Tiber-dal. Byen er som en glemt juvel med sine smalle middelalderlige stræder, som venter på at blive udforsket. Fortet byder på en panoramisk udsigt udover de rullende grønne bakker, og klosteret San Francesco huser malerier og freskoer fra det 11. århundrede. I august kan man opleve Donazione Della Santa Spina, som er et festspil fra middelalderen. Der er også gode cykelruter og vandrestier i den øvre dal Carpina, hvor der er blomsterenge, klare floder og masser af mennesker, der mødes ved 7-800 meter mærket, hvorefter man sjældent møder en person igen. Husk at medbringe kort og kompas.

Perugia

Dette er Umbriens undervurderede hovedby, som byder på masser af kultur i den pulserende bymidte. Her er landets største sproguniversitet, Mussolinis Universita Italiana per Stranieri, og Umbria Jazz er en moderne musikfestival, hvor kunstnere som Stan Getz og Miles Davis tidligere har spillet. Der er mange historiske seværdigheder, såsom Palazzo dei Priori med udstillinger om byens oprindelige fag indenfor jura, og i Collegio del Cambi kan man opleve freskoer, som er udført af Raphaëls underviser, Perugino.

Perugia
Piazza IV Novembre og Palazzo dei Priori i Perugia. (C) Louise Laurenius

På det nationale kunstmuseum kan man se værker af lokale kunstnere, såsom Pinturicchio og Piero della Francesca, og man bør også lægge vejen forbi den flotte domkirke San Lorenzo. Når man har brug for at hvile benene, kan man tage ind på en af byens mange caféer – prøv Pasticceria Sandri,  Corso Vannucci 32, eller Café del Cambio i nummer 29, og nyd en cappuccino og en bacci perugino – for det er her de uimodståelige chokolader. som er pakket ind i blåt og sølvfarvet folie stammer fra. Har man brug for et rigtigt måltid, så er Trattoria Giancarlo eller Osteria Il Gufo et godt bud.

Assisi

Assisi er hjemsted for Skt. Francis og hans søster Clare, og er berømt som en ‘fredens by’. Man kan stadig se franciskanermunke i gaderne, sammen med grupper af katolske pilgrimme, som kommer hertil fra hele verden, og der er også adskillige klostre i det omkringliggende område. Assisi er en velholdt middelalderlig by med smalle stræder, skjulte gårdhaver og kunstfærdige kirker. Atmosfæren kan være magisk om aftenen, når byen er faldet til ro.

Assisi
Assisi. (C) Louise Laurenius

Santa Chiara er en anbefalelsesværdig kirke på grund af facaden i marmor, de klare vinduer og de livlige freskoer, som beretter om historien om Clare, der flygtede fra byen og fik sit hår barberet af, så hun kunne støde til sin helgen-bror. Den store Basilica di San Francesco er hovedattraktionen for mange besøgende, og der kan være mange mennesker samlet her, men man kan være heldig at finde et stille moment, hvor man kan beundre kirken og helgenens grav. Giottos værk, Skt. Francis’ Liv, er et rent mesterværk og er et af de smukkeste i hele Italien.

Piazza del Commune er en hyggelig central plads i byen med springvand i sten, rådhuset og de romerske søjler ved Tempio di Minerva, som nu er en del af kirkens facade. Det kan være hyggeligt at sidde her og spise en is, mens man betragter livets gang og de forbipasserende. Ovenover byen ligger den store middelalderborg, Rocca Maggiore, og herfra kan man nyde en uforstyrret udsigt. Assisi er også vært ved forskellige lejligheder – om foråret afholdes en solhvervsfest med dans, musik og taler; der er festligheder til påske; i maj afholdes Calendimaggio fejringen; og i oktober afholdes der Festa di San Francesco.

Trasimenersøen og omegn

Trasimenersøen

Denne store, lave sø byder på rige muligheder for vandsport og for gode vandreruter og masser af fugleliv. Man kan tage en båd fra Passignano eller Tuoro til øen Maggiore for at se den lille landsby med de mange broderier, San Salvatore fra det 12. århundrede, et lille franciskaner-kloster, samt nogle udsøgte fiskerestauranter.

Solnedgang vid Trasimeno
Solnedgang ved Trasimenersøen

Der er også en båd fra San Feliciano til Polvese, som er en lille og stille ø med masser af vandrestier.

Castiglione and Panicale

De skønne byer på de sydlige bakker er værd at besøge. Castiglione har et imponerende slot, et palads, den fresko-dekorerede Palazzo della Corgna, og et sportscenter ved søen. Panicale byder på kirker, et tårn, festivaler og en helt særlig restaurant med navnet Lillotatini. Der er også en borg i Magione, som kun er åben i juli og august, og der er middelalderlige tårne, Lombard-tårnet i Magione, som man kan gå op i uden at betale. Det er et populært rejsemål blandt ornitologer, da der er et rigt fugleliv, og især Oasi le Valle nær San Sevino byder på mange spændende fuglearter. Man skal betale entre for at komme ind i området, og man kan leje en guide og en kikkert ved indgangen. Der er også en dragefestival i Castiglione i marts, og en kastanjefestival i Panicale i november.

Orvieto og omegn

Orvieto

Denne yndefulde by har en spektakulær placering på en høj med stejle kanter, og er en af de mest imponerende byer i hele Italien.

Orvieto
Spektakulære Orvieto

Byen kan nås via kabelbane og er fri for biler, da det ikke er tilladt at parkere indenfor byens mure. Byen har en smuk domkirke med en stribet facade.

Civita di Bagnoregio

Denne lille landsby ligger 20 km syd for Orvieto og ligger ligeledes på toppen af en bakke, og kan kun nås til fods via en smal bro. Byen har noget helt eventyrligt over sig på grund af landskabet. Man kan besøge byen sent om eftermiddagen og gå en tur blandt de gamle bygninger, og derefter kan man krydse broen igen og nyde solnedgangen bag ved byen.

Mere om regionen Umbrien

Hos Hideaways elsker vi Umbrien, og vi skriver regelmæssigt indlæg her på bloggen om denne skønne region i Italien. Læs f.eks mere om seværdigheder i Umbrien eller om vine i Umbrien som siges at være noget overset.

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere