Ferie med delikatesser og historie: Udforsk Maltas grønne lillesøster Gozo på din rejse

Gozo er en grøn og frodig ø, hvor der venter dig mange smukke naturoplevelser på din rejse. Foto: Hideaways

Når du rejser til Malta, opdager du hurtigt, at øen er lidt af et ferieparadis. Her hos Hideaways er vi da også forelskede i denne smukke, historiske ø, der lokker med lunt badevand, afslappet stemning, en utroligt fascinerende kulturarv og en usædvanligt gæstfri befolkning. En rejse til Middelhavsøen, som man så godt som aldrig hører noget dårligt om fra tidligere feriegæster, bør dog ikke foregå uden et smut til Maltas grønne og naturskønne lillesøster-ø: Gozo.

Læs mere om rejser til Malta med Hideaways her

En forårstur til søster-øerne i Middelhavet er den perfekte ferie

Gozo ligger kun en kort sejltur væk fra hovedøen, og mange mener, foråret er det helt rigtige tidspunkt at opleve den på. På den årstid er klimaet mildt og indbydende, og øens overflod af vildtvoksende, duftende blomster myldrer frem. Desuden siges det, at forårets lys er det helt rigtige, når du skal beundre Gozos dramatiske klippekyster og de besynderlige klippeformationer, der vil tiltrække dit blik mange steder.

I foråret vil du også kunne nyde godt af, at varmen endnu holder sig så meget i skindet, at du kan gå lange ture og kaste dig ud i sightseeing uden at blive overophedet. Samtidig er det lunt nok til, at du kan svømme og solbade.

Dog er Gozo skøn på en hvilken som helst årstid, præcis som storesøster Malta – så hvis du ikke kan få kalenderen til at passe med en forårstur, lægger både sommer og efterår også op til masser af livsnyderi på de to øer. I sommerferien er der en ekstra god grund til at tage en dag eller to på Gozos strande, da de ikke bliver så tætpakkede som nogle af Maltas godt kan blive det på dette tidspunkt.

Glæd dig til din rejse til Malta med Hideaways, hvor du blandt andet kan besøge den naturskønne klippeø, Gozo. Foto: Hideaways

Foto: Gozo er blandt andet berømt for sine dramatiske og særprægede klippekyster, hvor du kan opleve grotter.

Læs mere om ferie på Gozo og Malta her

Smag på en af Gozos specialiteter: Kapers

Gozo er især kendt for at være meget frodig, og mange lækre delikatesser vokser på den grønne ø. Det gælder eksempelvis kapers, som med deres kraftige, sure og salte smag giver et attraktivt pift til mange retter og snacks. En rejse til Malta eller en tur til Gozo er ikke komplet, hvis du ikke har sat tænderne i en af de mange velsmagende, lokale snacks, der indeholder kapers. Det er også en god måde at holde saltbalancen i orden på, især hvis du besøger øerne i de varme sommermåneder.

Prøv for eksempel Ftira: Sprødt, friskbagt brød bagt i rundform og fyldt med friske tomater, kapers, oliven og ansjoser. Hver malteser har sin egen opskrift på denne populære snack, og der findes et utal af variationer. Nogle indeholder tun, andre skiver af grove pølser, nogle gedeost og andre peberfrugt. Denne maltesiske klassiker er den ideelle snack til ethvert tidspunkt på dagen, og lægger op til afslappet indtagelse på stranden.

Det vigtigste ved en Ftira er, at de råvarer, der bliver brugt, er af høj kvalitet. Kapers fra Gozo er nogle af de mest velsmagende, der kan opdrives, så der skulle være gode chancer for en himmelsk Ftira på denne smukke klippeø. Her har de lokalt voksende kapers i århundreder udgjort en vigtig del af gastronomien.

Maden på Gozo er frisk og lækker - lige til at komme i feriestemning af. Foto: Hideaways

Foto: Mmm… Maden på Gozo og Malta er kendetegnet ved at være frisk og lidt salt i smagen, og ofte produceret på de gode, lokale råvarer. Her ser du en traditionel salat fra Gozo med maltesisk ost.

Oplev kulturarv på din rejse: Øen rummer et af verdens ældste templer

Ligesom Malta byder Gozo ikke kun på smuk natur, men også på interessante levn fra øens brogede historie. Besøg for eksempel hovedstaden Victoria, hvor du kan udforske citadellet. Det er fascinerende af flere årsager – både fordi, det minder om en labyrint, når man går rundt i det, og fordi, du herfra kan nyde fantastiske, panoramiske udsigter over øen og havet. Citadellet stammer helt tilbage fra bronzealderen, men det meste af det, der kan ses i dag, blev konstrueret af korsridderne.

I tilknytning til citadellet ligger der et lille, arkæologisk museum, hvor du kan se udhugninger fra Ggantija-tempelkomplekset, som er en af de ældste stenbygninger i verden. Selve komplekset ligger i Xaghra på Gozo, og er meget spændende at opleve. Det er fascinerende at tænke på, at det allerede blev bygget i stenalderen, for omkring 5.800 år siden. En ældgammel legende på øen siger, at tempelkomplekset blev bygget på en enkelt dag af en kæmpemæssig kvinde ved navn Sunsuna. Alt dette klarede hun oven i købet, mens hun ammede en baby. Tal om at være supermor. Legenden forklarer navnet, som betyder “Gigantens grotte” på maltesisk.

Gozo havde sit eget orakel

Arkæologer mener, at Ggantija-templerne var dedikeret til Store Moder Jord – en frugtbarhedsgudinde. Der er meget, der tyder på, at templerne var hjemsted for et orakel, ligesom Apollo-templet i Delphi. Sidstnævnte blev konstrueret langt senere end Ggantija-templerne, så orakler må være blevet brugt I Middelhavsområdet i mange årtusinder.

Traditionen med orakler er nok svær at sætte sig ind i for de fleste af os i dag. Det gik ud på, at en præstinde blev sat i trance via euforiserende dampe, og denne trance mentes at give hende en særlig indsigt og kommunikationskanal til guderne. Oraklerne blev brugt til alt fra at afgøre stridigheder mellem privatpersoner til at svare på tilværelsens store og små spørgsmål. Det er lidt svimlende at tænke på, at en påvirket og uklar persons svar blev anset som sandhed fra højeste sted.

Uklarhed skal du dog ikke døje med herfra: Vi anbefaler varmt Malta med et besøg på Gozo som en rigtigt god feriemulighed.

Læs mere om Ggantija-templerne her (engelsk)

Tags fra artiklen
,
Mere fra Camilla Paaske

Oplev magiske Rhodos på din ferie med Hideaways

Rhodos har lækre strande i kilometervis, et bjergrigt landskab, Korsridder-slotte, stemningsfulde kirker og en...
Læs mere

Skriv et svar