Tre seværdigheder, du ikke bør gå glip af på din rejse til Malta

Malta
Malta (her hovedstaden Valletta) bugner af store seværdigheder. Læs om tre af dem her.

Med omkring 1,6 millioner turister hvert år er øgruppen Malta – der består af de tre hovedøer Malta, Gozo og Comino (samt en række mindre, ubeboede øer) – blevet et populært rejsemål for mange europæere; ikke mindst den nordlige af slagsen, der tiltrækkes af landets milde Middelhavs-klima, de mange smukke kystlandskaber og de store kulturelle og historiske seværdigheder. Men hvilke af disse seværdigheder, bør du opleve, når du er på rejse i det lille, men rige ferieland? Her kommer tre bud.

Valletta

Øgruppens og nationen Maltas hovedstad Valletta, beliggende på den sydøstlige del af hovedøen Malta, er kendt for sin rige arkitektur og sine mange smukke historiske bygninger, som har indbragt byen titlen som verdensarvssted (tildelt af Unesco i 1980) og øgenavnet Superbissima (der betyder “Den stolteste”).

På trods af de store ødelæggelse, som blev påført byen under anden verdenskrig (herunder især ødelæggelsen af det kongelige operahus), bugner byen af barok rigdom, blandet med elementer af manieristisk, neoklassisk og moderne arkitektur.

Valletta
Vallettas historiske del set fra luften: Foto-kredit: Dion Hinchcliffe. Oploadet under licensen CC BY-SA 2.0.

Blandt byens mest kendte seværdigheder er St. John’s Co-Cathedral, der er dedikeret til Johannes Døberen og blev opført af Johanniterordenen mellem 1572 og 1577, efter at være blevet bestilt af stormester Jean de la Cassière. Katedralen rummer blandt andet det største (og eneste signerede) maleri af Michelangelo Merisi da Caravaggio.

Af andre store historiske seværdigheder i byen kan nævnes Auberge de Castille et Leon, der engang var den officielle bolig for Johanitterordenen og som nu er sæde for Maltas premierminister; Il-Palazz tal-Granmastru, der er bygget mellem 1571 og 1574 og plejede at huse det maltesiske parlament, men i dag huser den maltetiske præsidents kontorer; og det nationale kunstmuseum, indrettet i et smukt rokoko-palads, der kan dateres tilbage til slutningen af ​​1570’erne.

Gozo

Gozo, der blandt maltesere ofte kaldes Għawdex og som i antikken blev kaldt Gaulos, er den næststørste ø i øgruppen, beliggende nordvest for hovedøen Malta.

Øen har historisk set længe været forbundet med Ogygia, som i Homers berømte heltedigt Odysseen er det sted, hvor nymfen Kalypso – udrustet med guddommelig magt og skønhed – holder Odysseus fanget i hele syv år; men i dag er øen mest kendt for sine store natur-attraktioner og for at rumme de berømte Ġgantija-templer, som sammen med andre megalitiske strukturer på øen er blandt de ældste monumenter i verden.

Gozo
Gozos smukke landskaber. Foto-kredit: ZiYouXunLu. Oploadet under licensen CC BY-SA 4.0

Ħaġar Qim

Ħaġar Qim er et megalitisk tempelkompleks, der befinder sig på den sydvestlige del af hovedøen Malta. Templerne stammer fra den såkaldte Ġgantija-periode, der strækker sig fra ca. 3600-3200 f.Kr., og er blandt de ældste religiøse monumenter i verden. Unescos verdensarvsteds-komité har beskrevet monumenterne som “unikke arkitektoniske mesterværker” og udnævnte i 1992 Ħaġar Qim og fire andre megalitiske strukturer i øgruppen som verdensarvssteder.

Da Ħaġar Qims bygherrer brugte globigerina-kalksten til templets opførelse, har templerne lidt af svær forvitring og krakelering gennem de mange århundreder, de har været udsat for Middelhavets skiftende vejrlig; for at beskytte templerne mod yderligere erosion er der blevet bygget beskyttende telte ved monumenterne, senest i 2009.

Der er også blevet bygget et besøgscenter nær tempelkomplekset, som indeholder et auditorium med en audiovisuel introduktion til stedet og en udstillingsplads, der viser artefakter og reproduktioner fra det arkæologiske museum, samt interaktive udstillinger.

Se alle rejser til Malta med Hideaways her.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere