Top 5 UNESCO-steder at besøge på en rejse til Grækenland

Erechtheion-templet på Akropolisbakken i Grækenland
Erechtheion-templet på Akropolisbakken i Grækenland

At Grækenland er en storfavorit blandt feriegæster, er der ingen tvivl om. Og det er jo egentligt ikke så mærkeligt, for med Middelhavets længste kyststrækning findes der en masse gyldne strande, man kan besøge (hvoraf 486 af dem er blevet belønnet med det eftertragtede blå flag). Grækenland er dermed et paradis for alle, der nyder at dase under solens stråler.

Men Grækenland er meget mere end gyldne strande, krystalklart vand, velsmagende mad og venlige grækere. Grækenland har på grund af sin geografiske beliggenhed været under indflydelse af flere civilisationer, som alle har sat sine spor: alt fra monumentale bygninger og små kunstværker til spor af det daglige liv og kulturelle traditioner – og glem ikke, at landet jo også er demokratiets vugge. Alt dette kan du som rejsende til Grækenland stadigvæk opleve.

Top 5 UNESCO-steder at besøge i Grækenland

Grækenland har i alt 18 steder og monumenter på UNESCOs Verdensarvsliste. De ligger spredt over hele landet, både på fastlandet og på øerne, og en del af dem befinder sig tæt på nogle af vores hideaways. Nedenfor har jeg lavet en favoritliste over Grækenlands verdensarv, men hvis du vil se den fulde liste, kan du finde den her. Benyt lejligheden til at opleve disse imponerende kulturskatte, hvor du får indblik i de kulturelle, kunstneriske og historiske traditioner, der efterfølgende påvirkede en større del af verden.

1. Akropolis i Athen

Vidste du, at en akropol er en befæstet by, der ligger på en klippe, bjerg- eller bakketop? Der findes flere akropoler i Grækenland, men den vigtigste af dem alle er Akropolis i Athen. Akropolis er primært tilegnet Athens beskytter, gudinden Athena, og dominerer den centrale del af byen, hvor den troner fra sin klippe i harmoni med de naturlige omgivelser. Alle de mest berømte myter omkring det antikke Athen, de største religiøse festivaler, de tidligste kulturer og flere vigtige begivenheder i byens historie, er alle forbundet med dette hellige område.

Utsikt över Akropolis i Aten
Udsigt over Akropolis i Athen.

Akropolis blev udvalgt som en verdensarv i 1987, blandt andet med begrundelsen: Akropolis er det højeste udtryk for tilpasning af arkitektur til et naturligt sted. Denne fantastiske sammensætning af perfekt afbalancerede massive strukturer skaber et monumentalt landskab med enestående skønhed, bestående af en komplet serie af arkitektoniske mesterværker fra 500-tallet f.Kr.

2. Det arkæologiske område i Delfi

I 600-tallet f.Kr. var Delfi det religiøse center og et symbol på konsensus i antikken. Faktum er at byen blev betragtet som verdens midtpunkt, da en myte fortalte, at Zeus havde frigivet to ørne, en i vest og en i øst, og det var i Delfi at disse to ørne mødtes.

Delfi er nok bedst kendt for Pythia eller med andre ord, Oraklet i Delfi – talerøret for guden Apollon. Ingen grækere turde at træffe vigtige beslutninger uden at de havde rådført sig hos oraklet (som blev udvalgt blandt ugifte landmandspiger i området). Når antikkens grækere stod foran vigtige beslutninger i livet, tog de til Apollon-templet i Delfi, gav en passende offergave og stillede derefter deres spørgsmål til en præst, der viderebragte det til oraklet.

Tholos at the Temple of Athena Pronoia, Delphi
Tholos ved templet Athena Pronoia i Delfi. Foto: Andy HayCC BY 2.0

Når oraklet fik spørgsmålet etablerede hun kontakt med Apollon ved at drikke en tår helligt vand og spise laurbær (symbolet for Apollon). På den måde faldt hun i trance og begyndte at tale – nogle gange formidlede hun sine ord stille og roligt, andre gange ophidset og rasende. Præsterne stod ved siden af og forsøgte at tyde hendes ord, som de derefter rapporterede til den, der stillede spørgsmålet. Svarene var dog ofte tvetydige og vanskelige at forstå, så hvem ved, hvor meget hjælp de fattige grækere egentlig fik…

3. Rhodos’ gamle bydel

Rhodos’ gamle bydel anses af mange for at være det bedst bevarede middelalderlige centrum i hele Europa. Johanniterordenen slog sig ned på Rhodos mellem 1309 og 1522, og de har efterladt sig permanente spor over hele øen. De forvandlede øens hovedstad til en befæstet by, omringet af en næsten fem kilometer lang mur, der hovedsagelig skulle modstå angreb fra de egyptiske sultaner og osmannerne.

Mysiga kvarter i Rhodos gamla stad
Hyggeligt kvarter i Rhodos’ gamle bydel. Foto: EirienCC BY 2.0

At spadsere inden for Rhodos’ bymure er næsten som at komme 600 år tilbage i tiden. Lytter du omhyggeligt efter, kan du næsten høre hestenes hove ramme jorden og riddernes rustning skramle på deres fremmarch langs de brostensbelagte gader. Den gamle bydel er fuld af monumenter, kirker og slotte fra middelalderen og sammen udgør de “et glimrende eksempel på et arkitektonisk ensemble, der illustrerer en signifikant periode i historien”, hvilket UNESCO skriver som en begrundelse for, at bydelen tager plads på Verdensarvslisten.

Læs mere om rejser til Rhodos med Hideaways her

4. Korfus gamle bydel

Korfu, der ligger i det vestlige Grækenland nær Albaniens kyst, tilhørte Republikken Venedig fra 1386 frem til den bukkede under i 1797. Øen var vigtig, da den havde en strategisk position i forhold til handel mellem Venedig og Det Osmanniske Rige i øst. Derfor blev der bygget tre forter til at forsvare rigets handelsinteresser – hvilket viste sig at være en god plan, for Korfu var den eneste region i Grækenland, som osmannerne aldrig lykkedes at indtage.

Utsikt över Korfus gamla stad
Udsigt over Korfus gamle bydel. Foto: Alexander SaprykinCC BY-ND 2.0

Siden middelalderen er byen blevet kaldt Kastropolis, hvilket betyder “byen med forterne”, og du kan stadig besøge dem under dit besøg på Korfu.  

Læs mere om rejser til Korfu med Hideaways her

5. Det arkæologiske område Olympia

Ifølge UNESCO findes der næppe ingen antikke arkæologisk steder, som er mere relevant for verden i dag, end Olympia. Olympia, som er dedikeret til gudernes fader Zeus, blev hurtigt det vigtigste religiøse center i Grækenland, hvor det 64 meter lange Zeustempel er den vigtigste bygning.

Olympia, här hölls de första olympiska spelen
Olympia, her blev de første olympiske lege holdt. Foto: Carole RaddatoCC BY-SA 2.0

I dag er Olympia dog nok mere kendt for at være ophavsstedet for de Olympiske Lege. Legene blev afholdt i Olympia hvert fjerde år mellem 776 f.Kr. og 393 e.Kr.. Den dag i dag tændes den olympiske ild stadig i Olympia, inden den bevæger sig ud på sin rejse rundt omkring i verden.

Denne artikel er skrevet i samarbejde med det Nationale Græske Turistbureau.

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere