Sommerferie på vidunderlige Costa Blanca – nyt hos Hideaways

Holder du ferie på Costa Blanca med Hideaways, kan du for eksempel bo på Pueblo Acantilado Suites, hvor du er omgivet af farvestrålende huse og har en fantastisk havudsigt. Foto: Hideaways
Holder du ferie på Costa Blanca med Hideaways, kan du for eksempel bo på Pueblo Acantilado Suites, hvor du er omgivet af farvestrålende huse og har en fantastisk havudsigt. Foto: Hideaways

Costa Blanca betyder Den Hvide Kyst, og allerede der fristes jeg jo til at være solgt. Blændende hvide sandstrande under den hede, spanske sol, og regelmæssige bølger af azurblåt vand, der med en behagelig susen oversvømmer strandens yderste kant igen og igen… Det lyder som ferie i mine ører.

Når du rejser til Costa Blanca i Spanien, kan du glæde dig til at nyde livet på de hvid sandstrande - også nogle øde af slagsen. Foto: Hideaways

Foto: Ja, sandet ER kridhvidt… 🙂 Og du finder også øde, små strande langs Costa Blanca. 

Costa Blanca er andet end masseturisme

Denne lange, hvide stribe i Alicante-regionen langs Spaniens østkyst er et af de mest velbesøgte ferieområder i Europa. Det hele er dog ikke høje betonhoteller, masseturisme og livlige natklubber. På Costa Blanca er der meget mere end en lækker, solbrun kulør og lidt munter feriestemning at komme efter. Du kan med fordel søge ind i landet, mod de små, charmerende landsbyer og de interessante, traditionelle småbyer, du finder i området. De små fiskerbyer, der førhen lå langs Costa Blanca som perler på en snor, er i dag for størstedelens vedkommende opslugt af ferieresorterne, men en lille håndfuld kystbyer har bevaret deres gamle sjæl og essens, for eksempel Xábia og Altea.

Læs mere om rejser til Costa Blanca med Hideaways

Byen Alicante, der er berømt for sit legendariske natteliv, tilbyder masser af storbyoplevelser, også i dagtimerne, mens tillokkende Denia i den grad er stedet for dig, der elsker god, spansk mad – ikke mindst under overskriften “alt godt fra havet”. Denia har udviklet sig til en fascinerende blanding af charmerende fiskerby, resort-by og gastronomisk tilløbsstykke.

Er du til historiske oplevelser, er et besøg i den gamle, flotte by Villena et must i løbet af din ferie på Costa Blanca.

Byen Villena er en historisk perle på Costa Blanca på Spaniens østkyst. Det smukke fort troner over byen. Foto: Hideaways

Foto: Det smukke, velbevarede fort troner over den historiske perle Villena. 

Xàbia eller Javea – her finder du en “old town” med traditionel charme

Når du ikke kan nøjes med at tilbringe hele ferien ved pool- eller strandkanten, er der, som nævnt ovenfor, flere byer i Alicante-regionen og på Costa Blanca, du bør opleve. Xàbia er en af dem. Den er bedre kendt som Javea, og det er ikke så usædvanligt i dette hjørne af Spanien, at byerne har mere end et navn. Faktisk er Xàbia byens valenciske navn, hvor Javea er det spanske navn på almindelig “castellano” (hovedsproget i Spanien og det, vi normalt bare kalder spansk). Byen er delt i tre: Den gamle by, havnen og stranden.

I Xàbias “old town” kan du lade dig forsvinde i labyrinten af snævre, sydeuropæiske gyder og nyde, at ikke meget har ændret sig her siden gammel tid: Her har husene stadig altaner gjort af dekorativt, sort, snoet jern, og synet af de gotisk inspirerede vinduer, hvor skodderne er slået for, når eftermiddagssolen brager ned over byen, hensætter dig til en anden tidsalder.

Byen er smukt omgivet af de for denne egn så typiske klipper og bjerge med grøn bevoksning, og den lokale – og naturligvis hvide -sandstrand lokker dig til at bruge et par timer på langs formiddag eller eftermiddag. Ligesom i Altea indbyder omgivelserne til vandreture eller mountainbiking, så der er også rigeligt at kaste sig over for natur- og sportselskere. Atmosfæren i disse traditionelle byer er rolig og familievenlig.

Ferien på Costa Blanca byder på lækker mad

Der skal smages på masser af lokale lækkerier, når du rejser i Spanien, ikke mindst på Costa Blanca, som er kendt for sit gode køkken. Det er, som i resten af Spanien, mestendels baseret på ret simple retter, som tiltaler hele familien. Paella’en blev opfundet i dette område, så mon ikke, du skal smage på denne ikoniske, spanske hofret mere end en gang i løbet af din ferie?

Fred, ro og skønhed får du masser af på din ferie på Costa Blanca. Her ses lystbådehavnen i Alicante. Foto: Hideaways

Foto: Skumring og spejlblankt vand. Lystbådehavnen i Alicante symboliserer på en meget fin måde den fred, skønhed og livsnydelse, der mere end noget andet kendetegner denne del af Spanien.

I så fald har du måske også mod på at smage på nogle af de mere lokale varianter, som ikke er så kendte udenfor regionen. Vidste du for eksempel, at en ægte, valencisk paella ikke laves med fisk og skaldyr, men med kanin, kylling eller and, samt snegle, grøntsager og bønner? Og så naturligvis de uundværlige ris, hvor varianterne calasparra og bomba er de mest benyttede til denne ret.

Ris på 300 måder

I det hele taget er ris en gennemgående grundingrediens i det lokale køkken på Costa Blanca-egnen, og der er flere end 300 regionale måder at trylle dem om til velsmagende, mættende måltider: Arroz a la marinera (fiskerens ris), Arroz al horno (ovnbagte ris) og Arroz con costra (ris, som er toppet med en “skorpe” af omelet) er blot få eksempler på de mange variationer over ris-temaet, du vil finde på menukortet i regionens mange hyggelige restauranter i alle prisklasser.

Læs mere om mad i Spanien

Afhængigt af, om du befinder dig ved havet eller oppe i bjergene, vil risene mest typisk have følgeskab af friske fisk og skaldyr eller, for bjergegnenes vedkommende, lækre pølser og svinekød. Alt sammen selvfølgelig blandet eller serveret med friske grøntsager, og ofte med forskellige former for bønner.

Søger du en afslappende ferie i naturskønne omgivelser, med fokus på sol, strand, ro og god mad – og samtidig med mulighed for aktiviteter både til havs, i byerne og på landet – er et af vores skønne, håndplukkede hideaways på Costa Blanca en oplagt mulighed for dig.

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Camilla Paaske

Skønt nyt gemmested med havudsigt på Mallorca

En slående smuk udsigt over hav og bugt, og tempereret, turkis badevand...
Læs mere

Skriv et svar