Serra de Tramuntana – Mallorcas betagende bjergkæde

banyalbufar
Banyalbufar. Foto: Cale Weaver - Unsplash

Holder du også af ferier med aktive oplevelser i smukke omgivelser? Så er Serra de Tramuntana på det nordvestlige Mallorca et paradis. Denne bjergkæde af forrevne kalkstensbjerge strækker sig fra Andraitx i vest til Pollensa i øst. Undervejs rejser imponerende tinder sig næsten 1500 meter op i smuk kontrast til dale med oliven- og citronlunde og billedskønne landsbyer.

Serra de Tramuntana er Mallorcas mest naturskønne, vilde og dramatiske område og min personlige favorit på øen. Både for de smukke landskaber, men også for de skønne bjerglandsbyer.

Charmerende byer i hjertet af Serra de Tramuntana

De snorede stier og veje i bjergkæden fører dig til en perlerække maleriske byer, der ligger gemt mellem dale og kløfter. Her bydes man som besøgende velkommen med åbne arme. Samtidig har man formået at bevare stemningen af det oprindelige landsbyliv i bjergene.

Deià set fra luften
Deià. Foto: Marco Verch, CC BY 2.0

Deià

Deià er en smuk landsby med en afslappet atmosfære, der gennem mange år har tiltrukket udenlandske kunstnere og forfattere. Den mest berømte af dem er den engelske digter og romanforfatter Robert Graves, som opholdt sig i landsbyen gennem det meste af sit arbejdsliv. Andre kunstnere er forfatteren Anaïs Nin, komponisten Manuel De Falla og tegneren Arthur Rackham. I dag bor der stadig nogle kunstnere her. Byen er dog nu lige så kendt som et eksklusivt tilflugtssted for især englændere og tyskere.

Med sin beliggenhed højt oppe mellem bjergene og havet, har Deià den smukkeste kulisse. Stejle, smalle gader med gamle honninggule stenhuse snor sig op til den lille kirke på toppen af bakken, hvorfra der er en spektakulær udsigt. Med et indbyggertal lige over 500, har den mere end sin del af toprestauranter.

Ja, du vil møde en del turister i Deià i højsæsonen (hovedsagligt rejsende, der er interesserede i vandreture, maleri og afslapning), men det vil aldrig virke overvældende – nok hjulpet af det faktum, at der ikke er noget sted turistbusserne kan holde ind. Deià har stadig en lidt bohemeagtig atmosfære og er et af de få steder, hvor turismen ikke har overvældet den lokale kultur. Hvis du kommer uden for sæsonen, er her meget stille.

En 40 minutters gåtur ned gennem olivenlundene via Es Clot fører dig til en billedskøn bugt, kaldet Cala Deià. Den lille stenstrand er trang om sommeren, så det er bedst at ligge på stenene til højre under bådehuset. Herfra kan du snorkle i det dybe, klare vand (men hold øje med goplerne). Der er en restaurant, der serverer fremragende grillet fisk (kun åben om sommeren). Midt på sommeren er det hårdt at vandre tilbage op til landsbyen, så måske foretrækker du at køre.

Det er også værd at bruge tid på en af de klassiske koncerter på Son Marroig. Dette statelige palæ var engang den østrigske aristokrat, ærkehertug Luis Salvators, yndlingsresidens. Udsigten ud over havet er ufattelig smuk ved solnedgang.

Sporvogn på Mallorca
Fra Sóller kan du tage den charmerende sporvogn ned til Port de Sóller. Foto: Wojciech ThenUnsplash

Sóller

Denne by er et skønt, søvnigt sted med smalle gader, gamle fransk-inspirerede palæer og skyggefulde torvepladser. Sóller skylder sin rigdom til de citrusfrugter, der gror i overflod her – at nyde et glas friskpresset appelsinjuice på et af torvets fortovscafeer er næsten et must. Det er det også at tage den timelange tur med det gamle trætog til og fra Palma.

>> El Tren de Sóller – kør med antikt tog på Mallorca

Nogle få kilometer væk ligger Port de Sóller, og som du kan nå med den charmerende sporvogn. Havnen har stadig en driftig fiskeriflåde og i forbindelse med havnen ligger områdets eneste, store sandstrand. Tag igennem den tunnel, der forbinder Sóller med Palma, og lige som du ankommer på den venstre side ligger Jardines de Alfabia – et gods af maurisk oprindelse med kølige, duftende haver med springvand (et godt tilflugtssted fra varmen om sommeren).

Fornalutx

Fornalutx ligger tættere på Sóller og anses som en af de smukkeste landsbyer i Spanien. Byen ligger idyllisk i en dal fyldt med søde dufte fra appelsinblomst og med udsigt til Puig Major, Mallorcas højeste bjerg. I de smalle brostensbelagte gader ligger charmerende rustikke stenhuse (mange er nu fuldstændig renoveret af tilflyttere fra udlandet). Selvom Fornalutx er roligere og mindre end Deià, har byen et lille torv med nogle restauranter og cafeer. Den er ideel for vandrere eller enhver, der ønsker at slappe af i smukke omgivelser.

Biniaraix

En endnu mindre, uforstyrret landsby i bjergene. Den er kendt for, at Chopin og George Sand boede på karteuserklostret i 1838. På grund af de smukke haver og Chopins klostercelle er stedet bestemt et besøg værd. Byen er dog noget overrendt i dagtimerne på grund af de mange guidede ture hertil.

Strand på Mallorca
Trænger du til en dukkert, er der små badevige langs kysten. Foto: Eugene ZhyvchikUnsplash

Banyalbufar og Estellencs

Hvis du kører adskillige kilometer ad en snoet vej mod syd fra Valldemossa, når du landsbyen Banyalbufar. Den ligger omgivet af marker anlagt i terrasser, der leder brat ned til en stenet strand. To kilometer mod sydvest passerer du Mirador de Ses Animes, et udsigtstårn fra det 16. årh., der ligger højt over havet med en fantastisk udsigt ud over kysten. Seks kilometer længere fremme når du Estellences. Det er en smuk gammel landsby, der er mindre udbygget end Deià og Fornalutx, men som dog byder på et par restauranter. Tyve minutters gang nedad fører dig til en stenet strand med en sommerbar.

Fornalutx
De gamle bjerglandsbyer er utroligt idylliske. Her Fornalutx. Foto: Josh PowerUnsplash

Vandreture i Serra de Tramuntana

Der er utallige gamle stier i disse smukke bjerge – de fleste har smuk udsigt til kysten. Her følger nogle forslag til vandreture i Serra de Tramuntana:

Deià-Valldemossa via Puig d’es Teix (1062 m)

En af mine favoritture, der tager ca. fire timer. Sporet starter ved vejen, der snor sig op bag Es Moli hotel. Der står et lille skilt markeret Teix; gå den vej og følg stien op gennem gamle olivenlunde og stenegsskove. Følg de røde markeringer og små stendynger. Det tager omkring to timer at nå til toppen – et goldt kalkstensplateau, hvor udsigten er fænomenal og luften er fyldt med duften af vild rosmarin.

I stedet for at gå over til Teix’ top, fortsæt til højre langs den svimlende højderyg og ned til Valldemossa gennem skoven til en velfortjent frokost. Tag afsted tidligt på sommeren – det bliver varmt og og husk at medbringe vand. Tag tilbage til Deià med taxi eller bus.

Deia-Soller

En behagelig og relativ let tre timers gåtur langs kysten. Hvis du vil tage en dukkert på turen, så gå ad den nedre sti mod nord fra bugten ved Deiá til Lluc Alcari. Du kan tage bussen tilbage til Deià.

Lejebil på Mallorca
Du kan med fordel leje en bil til ferien på Mallorca, hvis du vil nemt rundt i bjergene. Foto: Eugene ZhyvchikUnsplash

Cornadors rundtur

En 13 kilometer vandretur, der tager ca. seks timer, gennem Tramauntana over Sóller, og som stiger 850 meter. Stien starter i Biniaraix, hvor du kan følge skiltene til Cami d’es Barranc – et gammelt brostensbelagt spor, der stiger fra en dyb kløft i omkring 1½ times vandring. Efter den gamle stenlade bliver ruten sværere, efterhånden som du snor dig vej ad mindre åbenlyse stier og siden tilbage til Sóller.

Cubersøen-Lluc

Denne skønne vandretur kræver en overnatning og starter i den nordlige ende af Cubersøen (nord for Sóller). Du passerer Gorg Blau-søen, går igennem stenegsskove og efter cirka to timer når du Refugi Tossals Verds, et gammelt stenbondehus, der er sat i stand af det offentlige til vandrere. Der er elektricitet, varmt vand, køjesenge (til op til 30 personer) og god, traditionel mallorcinsk kogekunst. Det er nødvendigt at booke på forhånd.

Tag så op mod Massanella (1367m), Mallorcas næsthøjeste top, og over til Coll d’es Prat, Mallorcas højeste pas. Derfra går det nedad til Lluc, hvor du kan overnatte på det 700 år gamle kloster – Mallorcas helligste sted, selvom det nu er noget forretningspræget. Der kører busser fra Lluc til Soller og Palma (du kan også nå Tossals Verds over Cami d’es Barranc på fem timer).

Rejser til Mallorca

Du finder et spændende udvalg af rejser til Mallorca hos Escapeway. Vi har omhyggeligt udvalg de hoteller og ferieboliger, som du finder i vores søgemaskine. Et af de vigtigste kriterier vi bruger, er, at de skal have gode gæsteanmeldelser. Det er altid et godt tegn på, at du får perfekte rammer for din ferie.

Vores udvalg inkluderer naturligvis talrige hoteller i Serra de Tramuntana. Du kan dog også nemt bestille en rejse til andre dele af Mallorca, hvis du for eksempel drømmer om en afslappende badeferie ved lange sandstrande.

>> Se alle rejser til Mallorca med Escapeaway

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere