Smag på Portugals syv gastronomiske vidundere

Pastel de Nata
Pastel de Nata fra bydelen Belém er blandt Portugals syv gastronomiske vidundere. Foto-kredit: Daniel Cukier. Oploaded under licensen CC BY-ND 2.0

Portugiserne har siden 2007 kåret landets bedste strande, natur-steder og monumenter m.fl. under titlen “Sete Maravilhas de Portugal” (Syv Vinundere fra Portugal). I 2011 blev det så turen til landets gastronomiske rigdomme under titlen “7 Maravilhas da Gastronomia”. Formålet med kåringen var at udbrede og fremme kendskabet til Portugals gastronomiske arv, både for at styrke den nationale identitet og for at profilere Portugal som turistmål.

I det følgende kan du se, hvilke traditionelle portugisiske retter, der opnåede at blive en del af den ærværdige liste.

Vinderne af “7 Maravilhas de Portugal”

  • Alheira de Mirandela (Trás-os-Montes e Alto Douro) – forret med en pølse, der hovedsageligt er lavet af fugle og vildt
  • Queijo Serra da Estrela – (Beira Interior e Beira Litoral) – forret af cremet fåreost lavet i Serra da Estrela
  • Caldo Verde (Entre Douro e Minho) – Portugals national-suppe af katoffel med fint snittede grønkål og en skive chourico
  • Arroz de Marisco (Estremadura e Ribatejo) – risret med fisk og skaldyr, såsom rejer, muslinger, krabber og hummer m.m.
  • Sardinha Assada (Lisboa e Setúbal) – grillede sardiner
  • Leitão da Bairrada (Beira Litoral) –  pattegris fra Bairrada
  • Pastel de Belém (Lisboa e Setúbal) – Lissabons helt egen kage af sprød filodej med fyld af fløde og vanille

Jagten på det portugisiske køkkens “syv vidundere” indledtes med et felt på hele 70 nationale retter, som derefter blev indsnævret til 21 finalister. Der var tre retter i syv kategorier: Forretter, supper, skaldyr, fisk, kød, vildt og desserter. Til sidst valgte portugiserne så vinderen i hver kategori. Dermed fik man listen på syv retter.

Portugals gastronomiske identitet

Fælles for de retter, som deltog i konkurrencen, er, at de skal afspejle de traditionelle portugisiske køkken, men gerne med en moderne tilgang. Målet er, at den endelige menu vil afspejle ingredienser og produkter fra forskellige portugisiske regioner.

Find rejser til Portugal med Hideaways her.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere