Skal kolossen på Rhodos rejses igen? Den smukke græske ferieø har – bogstaveligt talt – store planer

Rhodos havn har masser af skønhed og charme. Gå afslappende tur her på din ferie på Rhodos med Hideaways. Foto: Russavia
Rhodos havn har masser af skønhed og charme. Gå afslappende tur her på din ferie på Rhodos med Hideaways. Foto: Russavia

Som vi tidligere har skrevet om, kan du nu rejse til Rhodos med Hideaways, og bo på vores hyggelige, håndplukkede kvalitetshoteller. Ud over at nyde en masse gode timer ved øens mange billedskønne strande, kan du bruge tiden på at udforske dens fascinerende historie.

Læs her om alle de fantastiske ting, du kan se og opleve på din ferie med Hideaways på Rhodos

På Rhodos stod engang et af den antikke verdens syv vidundere. Dem har du muligvis ikke skænket mange tanker, siden du gik i skole, så her vil vi lige repetere listen:

        Den antikke verdens syv vidundere

  • Pyramiderne i Giza (det eneste af de klassiske vidundere, der stadig eksisterer)
  • De hængende haver i Babylon (man er ikke overbevist om, at de nogensinde har eksisteret)
  • Artemis-templet ved Epheseus (ødelagt ved ildspåsættelse og plyndring)
  • Statue af Zeus ved Olympia (ødelagt ved ildebrand)
  • Mausoleet i Halikarnassus (ødelagt af jordskælv)
  • Kolossen på Rhodos (ødelagt af jordskælv)
  • Fyrtårnet i Alexandria (ødelagt af jordskælv)

De syv vidundere fascinerede rejsende i antikkens tid

Som det kan ses ud fra listen, har jordskælv og brande desværre gjort det af med de fleste af de syv vidundere. De blev ellers fremhævet for deres grandiose skønhed og arkitektoniske genialitet igennem århundreder af græske  guidebogs-forfattere (jo, sådan nogle fandtes skam allerede dengang).

Vidunderne var populære rejsemål for nysgerrige hellenistiske rejsende, specielt i det 1. og 2. århundrede før Kristus.  I dag er pyramiderne i Giza stadig et af de største trækplastre i verden, og disse kolossale og mystiske konstruktioner holder næppe nogensinde op med at fascinere.

Her i havnen på ferieøen Rhodos stod kolossen i antik tid. Foto: Norbert Nagel

Foto: Her i den smukke og fredfyldte havn i Rhodos by stod kolossen i sin tid og hilste rejsende velkommen. Det kommer den måske til igen. Billedet er taget af Norbert Nagel (Wikimedia Commons)

Kolossen på Rhodos var øens vartegn og bygget på krigsbytte

I år 304 før Kristus sendte Ptolomus I af Egypten en redningsflåde til Rhodos, som var under belejring af makedoneren Antigonus I Monophthalmus’ flåde. Antigonus var hersker over Cypern, og en fjende af både Egypten og Rhodos. Ved fælles hjælp sendte de hans soldater på flugt, men de efterlod det meste af deres udstyr under flugten.

Befolkningen på Rhodos solgte udstyret for hvad der dengang var en stor sum, og besluttede, at udbyttet skulle bruges til at rejse en monumental statue til ære for deres gud, Helios. Han havde jo, ifølge deres opfattelse, hjulpet dem med at vinde krigen.

Kolossen blev konstrueret i bronze, rejst i år 280 før Kristus, og stod i havnen i Rhodos by. Den var 30 meter høj, hvilket gjorde den til en af den antikke verdens højeste statuer. Desværre væltede den i år 226 før Kristus, da et voldsomt jordskælv ramte Rhodos. Som en spøjs bemærkning kan det nævnes, at kolossen faktisk lå, hvor den var faldet, i 800 år – indtil den blev solgt af en invasionshær, der tog den som krigsbytte.

Når skal på ferie på Rhodos i fremtiden, bliver du måske igen mødt af en mægtig kolos i havnen. Foto: Alexrk2

Foto: Sådan så kolossen på Rhodos muligvis ud. Billedet er lagt online af Alexrk2 (Wikimedia Commons).

I fremtiden bliver du måske igen hilst velkommen af en mægtig kolos, når du rejser til Rhodos

Et internationalt team af arkæologer, arkitekter og ingeniører arbejder i øjeblikket på et omfattende projekt, der går ud på at rekonstruere kolossen, som skal stå i havnen som den gjorde i klassisk tid.

Det sker som en del af et europæisk initiativ, og ønsket er blandt andet at opfriske Rhodos’ position som en attraktiv ferieø, øge antallet af feriegæster og skabe nye jobs.

Energineutral konstruktion med bibliotek og museum i Rhodos havn

Planen er, at den nye kolos blandt andet skal indeholde et museum, et bibliotek og et kulturcenter. Idéen med museet er især, at mange af de spændende, antikke genstande, som hidtil har haft en ufortjent tendens til at samle støv i kældre på museerne rundt omkring på Rhodos, skal bringes til ny ære og værdighed. Kolossen skal også tjene som fyrtårn – præcis som den gjorde på klassisk tid – og da 30 meter selvsagt ingenting er nu om stunder, skal den nye kolos ifølge planen være 150 meter høj.

Den skal desuden dækkes af solceller, så den bliver energineutral at drive.

Læs mere om det spændende projekt her, og se videoer af den imponerende konstruktion, man planlægger at opføre på øen

Tags fra artiklen
Mere fra Camilla Paaske

Læn dig tilbage og nyd havudsigten på Mallorcas Hotel Sa Coma

Min kollega Karen har for nylig været på rundrejse på Mallorca, og...
Læs mere

Skriv et svar