Siciliens velsmagende retter henter inspiration fra mange kulturer

sværdfisk
Sværdfisk. Foto: Ralph Daily. CC BY 2.0

Siciliens køkken har elementer fra de mange kulturer, der gennem tiderne har præget øen. Men også øens geografi og beliggenhed danner rammer om en af middelhavets mest intessante madkulturer.

Det var grækerne, der bragte oliven og vindruer til Sicilien. I dag er oliven en hjørnesten i siciliens gastronomi. Også araberne har sat deres præg på den kulinariske tradition på Sicilien. Det var dem, der indførte ris, som i dag anvendes i mange af øens klassiske retter – for eksempel den sicilianske risotto.

Et smagfuldt sammensurium

Med sin placering centralt i Middelhavet har Sicilien i årtusinder været et omstridt landområde. Fønikerne, grækerne, romerne, araberne, normannerne og spanierne har alle haft kolonier på øen, og de bragte alle madlavningstraditioner og opskrifter med til øen, som siden er gået i arv fra generation til generation.

Arancini
Arancini på Sicilien. Foto: stu_spivackCC BY-SA 2.0

Romerne dyrkede hvede og byg på øen og har haft en stor betydning for brød og bagværk på Sicilien. Men selvom alle disse forskellige kulturer medbragte deres egne madvaner og i en hvis udstrækning også madvarer, så var nybyggerne også afhængige af at kunne tilpasse deres skikke til Sicilien og de begrænsninger, der ligger i at være en ø.

Nogle ting kunne gro på øen – andre ikke, men begrænsningerne tvang også nybyggerne til at tænke nyt og kombinere deres madkundskaber med de råvarer, der nu engang var til rådighed på Sicilien. Derfor blev madkulturen på øen distinkt fra koloniherrernes oprindelige lande – og maden på Sicilien er i dag også distinkt fra maden i resten af Italien. Den er både mere sammensat af forskellige kulturer og mere præget af at Sicilien er en ø.

Siciliens eget forrådskammer

Sicilien har selvfølgelig masser af gode retter baseret på fisk. Enhver kystflække på øen har sine egne fiskere, og der ligger altid små fiskerbåde ved strandene. Her kan du få helt frisk fisk landet samme morgen. Fiskene tilberedes på mange måder. Sardiner og ansjoser steget ofte i olie til de er helt sprøde og kan spises med citron og lidt dampede kartofler med olivenolie. Helt simpelt.

Lidt større fisk grilles eller tilberedes på en helt tredje måde. Fælles for retterne er, at de er simple. Og det er den luksus, man kan tillade sig, når man arbejder med råvarer i verdensklasse. Fiskene har så meget smag i sig selv på Sicilien, at det ikke er nødvendigt med alle mulige fiksfakserier.

Caponata
Caponata. Foto: Kevin TaoCC BY-ND 2.0

Sicilien er også kendt for sine fantastiske tomater. Nogle mener, det er de bedste tomater i hele verden. Dem kan du opleve i den traditionelle sicilianske ret caponata sammen med auberginer, med grøntsager, sød vineddike og kapers. Caponata passer perfekt som en sideorder til fiskeretter, men serveres også som hovedret, hvor den i nogle udgaver indeholder blæksprutte eller sværdfisk.

Naturligvis finder du også pastaretter på Sicilien – ofte kombineret med de gamle sicilianske retter og fisk. Og altid frisk og i en høj kvalitet. Maden på Sicilien skal smages.

Læs også: Man spiser og drikker godt på Sicilien

Hideaways på Sicilien

Hideaways er specialist i rejser til Sicilien og tilbyder hoteller og ferieboliger i alle regioner på øen. Væl en rejse med fast base eller drag på opdagelse på Sicilien på en af vores rundrejser hvor du skifter hotel eller feriebolig undervejs på rejsen. Fælles for alle hoteller er at de tilbyder et godt køkken med lokale retter, bo f.eks på hotel Donna Carmela – her spiser man fantastisk.

Se en liste med alle hideaways på Sicilien.

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Lennart Kiil

På eventyr i Sardiniens nationalparker

Sardinien er ud over et dejligt feriested også et fantastisk naturområde. Øen...
Læs mere

Skriv et svar