Seværdigheder på Kreta

Fresco ved Knossos

Der er nok at tage sig til og nok seværdigheder at besøg, når man er på Kreta. Om man er til smukke strande, udfordrende vandreture, at mærke fortidens vingesus eller byens puls, så er Kreta det rette sted. Blandt de tre absolut mest populære seværdigheder er Spinalonga, Knossos og Samaria-kløften.

Spinalonga

Det er en lille ø, som ligger nordøstligt. Det er især øens fortid, der gør den et besøg værd, denne rummer nemlig alt fra fæstningsværk til koloni for spedalske.
Tilbage i 1579 opførte venezianerne som et led i en række fæstningsværker en fæstning på Spinalonga, som blev bygget på ruinerne af en tidligere borg fra 800-tallet. Alle disse fæstninger skulle fungere som et forsvar mod angreb fra osmannerne. Fæstningen på Spinalonga kom til at indeholde hele 35 kanoner, men i 1715 måtte man overgive øen til tyrkerne. Senere hen blev øen brugt som flugtsted for tyrkiske familier, som bosatte sig på Spinalonga under stridighederne mellem kristne og muslimer.

Den lille ø får en helt særlig funktion i begyndelsen af 1900-tallet, da regeringen besluttede at åbne noget lignende et hospital for folk, der var ramt af spedalskhed. Men spedalskhed kunne man ikke kurerer, så øen blev i stedet en form for isolation, da man ville have de spedalske væk fra den øvrige befolkning. De spedalske fik leveret deres post og madvarer med en båd, og dette var den eneste kontakt med omverdenen. Det var ikke kun spedalske fra Kreta, som blev sendt til øen, man sendte alle græske spedalske til øen. Så der boede omkring 400 mennesker.

Besøger man Spinalonga i dag har man mulighed for at spole tiden tilbage og forestille sig, hvordan de udstødte, spedalske, opbyggede et lille samfund på øen. De byggede både caféer, forretninger og en skole. Faktisk fungerede øen som isolation fra omverdenen for de spedalske helt frem til 1957, hvor man i stedet overførte dem til hospitalet i Athen – selvom man på dette tidspunkt havde kendt til behandling af spedalskhed i mange år. Har man lyst til at opleve Spinalonga, besøges øen ved at sejle med båd fra Agios Nikolaus, Elounda eller Plaka.

Knossos

Knossos er et minoisk palads, der befinder sig på Kefala-højen og en stor attraktion på Kreta.
Der findes fire minoiske paladser på Kreta, hvoraf Knossos er det største og mest kendte. I bronzealderen var dette bygningsværk det mest ekstravagante i Europa, og besøger man Knossos i dag, og tænker tilbage på dets oprindelsestid, kan man godt forstå hvorfor. Paladset har nemlig stået færdigbygget helt tilbage i ca. 2000 f.Kr. Dog måtte man genopbygge det igen efter nogle hundrede år, da et jordskælv ødelagde meget af bygningsværket. Det er ruinerne af denne genopbygning, som man i dag kan besøge.

Især størrelsen af paladset imponerer – omkring 1400 værelser taler næsten for sig selv. Der findes en slotsgård og to hovedbygninger. Den ene hovedbygning havde mest en officielle og administrative funktioner mens den anden var privat og blev brugt til f.eks. beboelse. I den officielle hovedbygninger kan man i dag se op til to meter høje krukker, som man brugte til forråd af blandt andet olie og bønner. Desuden var det i den officielle hovedbygninger, at paladsets skatkammer var at finde.

I den private hovedbygning havde kongen og dronningen til huse. Her kan man i dag opleve, hvordan væggene var prydet med fresko. Desuden mener man, at dronnings badeværelse indeholdt verdens første toilet med vandskyl.

Samaria-kløften

Har du lyst til at snøre de gode vandresko og få en unik naturoplevelse, så er Kretas populære seværdighed, Samaria-kløften, en rigtig god mulighed. Kløften ligger i De Hvide Bjerge, og begiver man sig af sted er der tale om en tur på 16 kilometer svarende til kløftens længde.

Kløften starter i over 1000 meters højde, og på turen bevæger man sig så nedad og ender ved udløb i Det Libyske Hav. Især de første par kilometer går stejlt nedad, hvorefter man vandre i varierende miljø og oplever smukt planteliv og kløftens dyreliv.

Man skal være opmærksom på, at man ikke kan købe mad på den lange gåtur i kløften, men der er dog mulighed for at køle ned ved at tanke vand ved stien. Da Samaria-kløften er en velbesøgt seværdighed er ruten fint afmærket, og må man give op på vejen, er der mulighed for at komme ned på æselryg.

I kløften findes den nu forladte landsby Samaria, som var beboet frem til 1962. Landsbyens beboere måtte dog finde andre hjem, da området blev udnævnt til nationalpark. Om dagen findes der en læge i byen og ellers er den i dag beboet af Kri-Kri’er, som er de vilde geder, der lever på Kreta.

På ruten kommer man også til det smalleste sted i kløften. Det kaldes Jernporten, og fra den ene bjergside til den anden er der blot tre meter – til gengæld er bjergsiderne på hver side omkring 300 meter høje. Efter dette fascinerende natursyn er turen næsten slut. Man mangler blot at tilbagelægge nogle kilometer ud til kysten. Herfra kan man komme færge til et sted, hvor man kan finde en bus hjem.

Læs mere om Samaria i Mikkel blog indlæg: Vandretur i Samaria-kløften på Kreta

Rejser til Kreta med Hideaways

Tag på oplevelser og se de mange seværdigheder på Kreta med Hideaways. Alle vores rejser til Kreta er inkl. billeje så du har friheden til at planlægge hvilke seværdigheder du vil se på din ferie. Kreta er f.eks også kendt for sine mange smukke strande og med en lejebil kan du nemt finde små perler med god plads. Læs mere om strande på Kreta eller om alle vores rejser via nedenstående link.

Se priser på din rejse til Kreta med Hideaways

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie

Alhambra – Granadas mauriske perle

Hvis du tager på en rejse til Granada i Andalusien, er der...
Læs mere

Skriv et svar