Sambarytmer i London

Karneval London
Selv Londons "bobbies" må overgive sig til karnevalsstemningen. Foto:

Englænderne er kendt for deres stive overlæbe og underspillede humor, men bag den lidt konservative facade gemmer sig masser af varme og sprudlende livsglæde. Det kan du opleve, hvis du booker en billig pakkerejse til London i august, hvor pulserende sambarytmer og lange optog af farvestrålende, feststemte mennesker indtager gaderne i den vestlige bydel Notting Hill.

Deltag i Europas største gadefest

Der var blot 500 deltagere ved den første udgave af Notting Hill Carnival i 1966, som byens caribiske indvandrere stablede på benene som en pendant til karnevalet hjemme i Trinidad. I dag er karnevalet i det populære boheme-kvarter stadig en fejring af tilknytningen til Caribien. Londons caribiske befolkning har dog med tiden fået masser af selskab og opbakning fra resten af den engelske hovedstad, og karnevalet har udviklet sig til en ægte kosmopolitisk gadefest.

Nu til dags inkluderer de tusindvis af deltagere i de store festoptog blandt andet grupper fra Brasilien, der med deres fantastiske kostumer og ikke mindst omhyggeligt koreograferede, energiske danserutiner altid er et hit blandt tilskuerne. Ligeledes sørger talentfulde ståltromme-orkestre med deres caribiske rytmer for at karnevalet er lige så meget en oplevelse for ørerne som for øjnene.

Ståltrommerne er en fast bestanddel af karnevalet, hvor de bedste orkestre fra hele landet benytter anledningen til at konkurrere ved den såkaldte ‘Panorama National Steelband Competition’. Det er en enestående oplevelse af være omgivet af lyden fra op imod 70 ståltrommer på én gang. Det er næsten umuligt ikke at blive grebet af de glade rytmer og selv begynde at bevæge fødderne.

Karneval London kostume
Der bliver lagt mange timer i at lave de flotte kostumer. Foto:
Kalexander2010
, CC BY-SA 2.0.
Karneval Notting Hill
Karnevalet er en af årets største begivenheder i London. Foto:
Jasmine Halki
, CC BY 2.0.

Reggae, calypso og kulinariske lækkerier

Caribisk kultur rummer naturligvis mere end musik og dans. Karnevalet i Notting Hill er således også blevet kendt for de kulinariske oplevelser. Du kan benytte lejligheden til at gå på opdagelse blandt mere end 300 madboder, hvorfra der sælges en bred vifte af traditionelle retter fra det caribiske køkken. Specielt duften af ‘Jamaican Jerk Chicken’ synes at være overalt og får hurtigt tænderne til at løbe i vand, men der er også mange andre lækre retter at vælge mellem.

Notting Hill karnevalet er med årene blevet en fest, som hele London tager del i. Udover live musik er der derfor rundt om i sidegaderne også mange, mere spontane koncerter i form af de såkaldte ‘Sound systems’, som man kender fra Jamaica. Her spiller forskellige kendte DJs op til fest med musik i en bred vifte af genre, der afspejler det multikulturelle London.

Karneval London optog
Både lokale og turister deltager i løjerne. Foto:
Adrian Scottow
, CC BY-SA 2.0.
Karnevals kylling
Blandt de hundredvis af madboder er især dem med ‘Jamaican Jerk Chicken’ værd at gå efter. Foto:
Adrian Scottow
, CC BY-SA 2.0.

Tre dages fest for alle

Det vurderes, at mere end én million mennesker tager del i karnevalet i London, hvilket inkluderer omkring 50.000 aktivt medvirkende. Det gør Notting Hill Carnival, der altid afholdes den sidste weekend i august (bank holiday weekend), til verdens næststørste karneval kun overgået af karnevalet i Rio de Janeiro og den største gadefest i hele Europa.

Rejser du til London for at opleve byens andre klassiske seværdigheder, kan det sagtens kombineres med karnevalet i Notting Hill. Området, der ligger ved det nordvestlige hjørne af Hyde Park, står dog i de tre dage festen varer lidt på den anden ende. Så lige netop i karnevalsweekenden er det nok ikke her, du skal tage hen, hvis du blot vil nyde en stille Afternoon Tea.

Det største karnevalsoptog løber af stablen om mandagen, hvor der derfor traditionelt også er mest fest i gaderne. Er du på rejse til London med børn, er der ‘Family Day’ om søndagen med familievenlige aktiviteter og en normalt mere afdæmpet stemning. Ørepropper til de mindste er dog alligevel en god ide. Der indsættes ekstra busser i forbindelse med karnevalet, men forvent alligevel at der vil være pres på den offentlige transport. Vil du have en god plads ved det store optog, bør du derfor tage afsted i god tid.

Du kan læse mere om karnevalets historie og finde flere praktiske informationer på den officielle hjemmeside: nhcarnival.org

Karneval Notting Hill kostume
De såkaldte “Mas Bands” er karnevalets iøjefaldende højdepunkt. Foto:
Antonio Garcia
, CC BY-SA 2.0.

Rejser til London

Vil du sikre dig det perfekte udgangspunkt for et uforglemmeligt karneval i London? Vælger du at rejse til London med Hideaways, bor du på håndplukkede hoteller. Her får du det perfekte udgangspunkt for at udforske storbyens mange seværdigheder og kulturelle tilbud. Det store kaneval i slutningen af august er bare en af mange tilbagevendende begivenheder i løbet af året.

Læs mere om rejser til London med Escapeaway eller få mere inspiration til din storbyferie i London i et af de mange andre indlæg om oplevelser og udflugter her på bloggen f.eks. hvis du rejser til London i efteråret og er til uhygge og gys for hele familien.

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere