Sådan bevarer du bedst dine ferieminder fra kameraet

Fotograf og solnedgang. Foto: Anita Ritenour, Creative Commons.
Fotograf og solnedgang. Foto: Anita Ritenour, Creative Commons.

Tager du billeder for at forevige dine rejseoplevelser? Det gør de fleste, men ferieminderne du indfanger med kameraet er måske ikke så langtidsholdbare, som du tror.

Vi fotograferer som aldrig før

Digitale billeder har mange fordele i forhold til tidligere tiders papirbilleder, og i dag fotograferer de fleste af os langt mere, end vi gjorde tidligere. Hver dag uploader vi over 300 millioner fotos på Facebook, og på vores computere, smartphones osv. ligger endnu flere billeder.

Sikrer du dine digitale fotos mod computernedbud, tyveri osv. med backups – eventuelt i “skyen“, er alt vel godt? Ikke ifølge Vint Cerf, der er kendt som “internettets fader”.

FotografVi dokumenterer vores oplevelser som aldrig før. Foto: Susanne Nilsson, Creative Commons.

En digital middelalder truer

Selvom dine digitale ferieminder måske nok sikret i den overskuelige fremtid, sætter Vint Cerf spørgsmålstegn ved om dette også gælder 20 år eller endnu længere ude i fremtiden.

Udover selve den fysiske nedbrydning af lagringsmedier ligger problemet ifølge den anerkendte internetpioner i den hurtige forældelse af hard- og softwaren, som bruges til at opbevare og aflæse digitalt indhold.

Ved en konference for nylig i San Francisco advarede Vint Cerf om, at vi risikerer en “digital middelalder” uden spor af vores digitale indhold. Netop risikoen for at vores digitale fotos på lang sigt vil gå tabt var et af emnerne, han talte om.

“Vi har forskellige formater til digitale fotografier og film og disse formater har brug for software til korrekt at gengive disse objekter. Nogle gange forældes de standarder, vi bruger til at producere disse objekter og erstattes af andre alternativer. Derefter vil softwaren, der skulle kunne vise billeder, ikke længere forstå de gamle formater, hvorved billederne ikke længere er tilgængelige.

Det er begyndt at ske for folk, der gemmer en masse af deres digitale billeder, fordi de bare er filer. Filsystemet ikke ved hvordan man filerne skal fortolkes, du har brug for software til at gøre det. Nu har du i realiteten mistet fotografiet.

Hvis der er billeder, som du virkelig virkelig bekymrer dig om, så er det sikkert en god idé at oprette et fysisk eksempel. Print dem ud, bogstaveligt talt.”

cdromDet er ikke længe siden cd-rommen blev anset for et fremtidssikret lagringsmedie for menigmand, men i dag sælges mange computere uden cd-drev. Foto: Flickr / John Ward, Creative Commons.

Fremkald som backup

Selv hvis du om 20-30 år stadig har en harddisk fyldt med ubeskadigede billedfiler fra dine ferier, er det altså ikke sikkert du har mulighed for at se dem, hvis de til den tid ikke kan åbnes af den eksisterende software.

Vil du sikre dine fotos bedst muligt, bør du altså supplere dine digitale backups med “gammeldags” fremkaldte billeder på papir. Mange vil også mene, at et rigtigt billede – stadig – kommer bedst til sin ret på papir.

Få tips til at tage bedre feriebilleder

Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere