Oplev Iraklio på Kreta

Knossos-paladset, Kreta

Af byerne på Kreta er Chania klart mest kendt blandt feriegæster, men faktisk har øens hovedstad Iraklio også utroligt meget at byde på. Byen er de senere år blevet åbnet mere for gående og cyklister, så du uhindret kan nyde de mange seværdigheder og hyggelige pladser.

Iraklio ligger midt på den langstrakte ø, Kreta er, ud mod havet på den nordlige side. Uanset hvor på Kreta, dit hideaway ligger, er Iraklio inden for komfortabel køreafstand med lejebil. Iraklio er både livlig og afslappende på samme tid.

Iraklio er faktisk Grækenlands fjerdestørste by og Kretas ubestridte kommercielle og administrative centrum. Dette moderne præg står i kontrast til Iraklios lange historie, som hist og her titter frem i form af velbevarede gamle bygninger og statuer.

Havnen i Iraklio

Iraklios havneområde er interessant at gå rundt i. Her mødes fortid og nutid. Ved havneporten ligger et gammelt venetiansk fort, der dog i dag er kendt under sit tyrkiske navn Koules. Oprindelig var fortet sammen med bymuren, der er blandt de længste i Europa, meget væsentlig for forsvaret af Iraklio.

Havnen indeholder et moderne afsnit med færgeafgange til blandt andet Grækenland og en ældre mere hyggelig del. Fiskerihavnen spiller en væsentlig rolle, og det er takket være denne, at der serveres glimrende fiskeretter på de nærliggende restauranter. De er også muligt at arrangere bådture fra havnen.

Modsat den gamle havn løber gågaden “25. august” hele vejen op til Løvepladsen. Her har du muligheden for at udforske Iraklios gamle bydel og se byens stolte katedral. Også det venetianske bygningsmesterværk Loggia bør du sætte tid af til at opleve. Ved siden af ligger Sankt Marks basilika, der nu fungerer som kunstmuseum.

Knossos

Få kilometer fra Iraklio ligger det berømte minoiske palads på Knossos. Området var i Bronzealderen cenrum for hele den minoiske kultur og derfor også central for udviklingen af civilisationen i Europa.

Udgravningerne af oldtidsbyen Knossos har beriget arkæologer med en masse ny viden om kulturudviklingen i Europa, og både Knossos og selve paladset gør stort indtryk på de fleste besøgende, selvom paladset naturligvis i dag kun er skygge af sig selv. I bronzealderen var det sandsynligvis Europas mest imponerende bygningsværk overhovedet og så stort, at man som gæst skulle have en guide med rundt for ikke at fare vild.

Knossos er det største af i alt fire minoiske paladser på Kreta og må ligge øverst på listen over seværdigheder for alle gæster på øen, der er bare den mindste smule historisk og kulturelt interesserede.

Læs mere om andre seværdigheder på Kreta

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere