Rejs til Portugal og oplev virkelighedens Flintstone-hus

Portugal landskab
Hold ferie i smukke Nordportugal. Den nordlige del af Portugal er relativt uspoleret, og tyndere befolket end resten af landet. Det er dog også i dette område, du blandt andet finder storbyen Porto. Foto: tm (Wikimedia Commons)

Hvis du troede at, den levevis, der bliver portrætteret i tegnefilmsserien om stenalder-familien the Flintstones var milevidt fra virkeligheden, så kan du godt tro om. Til dels, i hvert fald. For godt nok ser man ikke meget til biler med firkantede hjul af sten, men i det naturskønne Nordportugal kan du se noget, der er næsten ligeså bizart.

Her ligger nemlig, i de grønne, uspolerede Fafe-bjerge et utroligt stenhus, hvis lige næppe eksisterer noget andet sted på kloden. Huset er bygget ud af fire massive granitblokke og er kendt som Casa do Penedo, som ganske simpelt betyder “Hus af sten”. Læs mere om det mærkværdige hus nedenfor.

Læs mere om rejser til Nordportugal med Hideaways

På din rejse til Nordportugal kan du besøge den tidligere feriebolig – som har skudsikre vinduer og døre!

Casa do Penedo er et særegent syn, som den mildt sagt tonstunge konstruktion står der og troner over en pittoresk dal i ca. 800 meters højde. Huset ville de færreste måske kalde smukt i klassisk forstand, men det har dog sin egen charme. Blandt andet er det betagende, hvordan dets afrundede og ujævne design harmonerer med sine bakkede omgivelser.

Der er i det hele taget noget dragende over synet af Casa do Penedo, som med sin enestående og nærmest ubeskrivelige fremtoning kunne ligne alt fra et stenalderhus til et troldehus fra et eventyr.

Stenhuset Casa de Penedo i Fafe-bjergene i Portugal har noget næsten magisk over sit meget specielle udseende. Foto: Feliciano Guimarães

Foto: Stenhuset Casa do Penedo tiltrækker efterhånden flere og flere besøgende. Huset har da også sin egen særprægede charme. Med disse massive granit-vægge omkring dig, samt oven i købet skudsikre døre og vinduer, ville du nok føle dig temmelig sikker her. Dog ville du være nødt til at undvære elektricitet – hvilket de fleste moderne mennesker nok ville betakke sig for i længden. Billedet er taget af Feliciano Guimarães (Wikimedia Commons)

Man må dog kigge langt efter såvel trolde som Flintstone-familien: Oprindeligt blev det unikke Casa do Penedo brugt som feriebolig af den familie, der fik det bygget af en portugisisk ingeniør i begyndelsen af 1970’erne. I dag er det indrettet som museum, hvor du eksempelvis kan se billeder og relikvier, der illustrerer Penedo-områdets historie. Museet er – især på grund af sin fascinerende fremtoning – en voksende destination for besøgende både fra Portugal og andre lande.

En mystisk detalje angående Casa do Penedo er, at huset har skudsikre vinduer og døre. Det står ikke klart, hvorfor de tidligere ejere valgte dette. I hvert fald er det en usædvanlig måde at sikre sin feriebolig på. Lidt mere klassisk for et tidligere feriehus har Casa do Penedo også swimmingpool – som naturligvis er skåret ud af en af granitblokkene. En pejs kan man også hygge sig ved mellem de fire massive vægge, men elektricitet må man til gengæld kigge langt efter. Lidt stenalder ville der altså være over det liv, man kunne leve her, ud over selve husets konstruktion og udseende.

Rejs til Portugal og se Casa do Penedo, et sælsomt stenhus i Fafe-bjergene. Foto: Pablo Garcia Chao

Foto: Her ser du det fra en anden vinkel, det sælsomme stenhus Casa do Penedo i Portugals Fafe-bjerge. Huset er skåret ud af fire enorme granitblokke, og både fundament, vægge og loft består af ren granit. Selv husets swimmingpool er skåret ud af granit. I dag fungerer huset som museum. Billedet er taget af Pablo Garcia Chao (Wikimedia Commons)

Portugals stenalder-hus er unikt – men øko-arkitektur er en voksende branche i landet

Ligesom i det meste af resten af verden er bevidstheden omkring, at vi skal passe på vores naturresourcer, voksende i Portugal. Flere af Portugals rejsedestinationer har naturskønhed og naturrigdom som nogle af sine primære attraktioner; det gælder for eksempel for øgrupperne Azorerne og Madeira. Det faktum, at der efterhånden også er god økonomi i naturbevarelse, øger motivationen for at inkorporere dette i mange forskellige initiativer, herunder nybyggeri.

Læs om rejser til Azorerne med Hideaways her

At nybyggeriet har et fokus på økologi eller i det mindste en varsomhed i forhold til naturen, er efterhånden en dominerende tendens i de fleste vestlige lande. Her forsøger man i højere og højere grad at konstruere huse, som slider mindst muligt på de naturlige omgivelser og forbruger færrest muligt af naturens ressourcer.

Rejs til drømmeagtigt smukke Azorerne med Hideaways og oplev disse eventyrlige, grønne landskaber. Foto: Hideaways

Foto: Så fantastisk smukt er der på Azorerne. Det ser næsten uvirkeligt ud. Ikke så mærkeligt, at der er god økonomi i at passe godt på denne enestående natur, som feriegæster rejser langvejs fra for at opleve. Billedet tilhører Hideaways

Et ret gennemført eksempel på dette finder vi hos den portugisiske virksomhed M-Architecture. De har på den eksotiske, portugisiske ø-gruppe Azorerne designet klassiske, men øko-venlige træhytter i det landlige Sete Cidades. Helt klassiske er de dog ikke, for de er formgivet med et twist, der på en charmerende måde får dem til at passe ind i omgivelserne. Dette er en detalje, der ofte gøres meget ud af, når byggeri har respekt for naturen som et af sine væsentlige omdrejningspunkter – at husene, ligesom Casa do Penedo, ikke må forstyrre det visuelle indtryk, man får, når man kigger sig omkring i de naturlige omgivelser.

Se billeder af og læs mere om de interessante træhytter i Sete Cidades her

Hos Hideaways samarbejder vi med flere hoteller, der har det som deres mærkesag, at de passer godt på naturen. Disse hoteller kombinerer en høj grad af komfort med en økologisk bevidst tilgang. Dem finder du blandt andet i Portugal, på Kreta og i Andalusien.

Læs mere om ferie på vores eco-friendly hoteller her

 

Tags fra artiklen
Mere fra Camilla Paaske

Drømmeferie på Mallorcas Botel Alcudiamar Hotel

Yderst på en naturskøn tange ved Alcudia på Mallorcas nordøstkyst gemmer der sig en...
Læs mere

Skriv et svar