Rejs til Madeira og oplev “de åbne døres kunst” i Funchal

Botanisk have i Funchal er et besøg værd, når du holder ferie på Madeira. På sin vis er næsten hele blomsterøen dog som en stor botanisk have. Foto: Hideaways
Botanisk have i Funchal er et besøg værd, når du holder ferie på Madeira. På sin vis er næsten hele blomsterøen dog som en stor botanisk have. Foto: Hideaways

Hvis din ferie skal afholdes på Madeira, og måske endda i blomsterøens charmerende hovedstad, Funchal, vi jeg anbefale dig at slå vejen forbi den gamle bydel, hvor du for eksempel kan gå en tur ned ad Rua Santa Maria. Her, og på flere andre af bydelens gader, vil et flot og bemærkelsesværdigt syn møde dig, når dit blik falder på nogle af de døre, du går forbi på din vej: Malerkunst i alle regnbuens farver pryder det træværk, som ellers igennem årene var blevet slidt og ofte lidt trist at se på.

Læs om rejser til Madeira med Hideaways

Stejle klipper, grønne palmer og charmerende huse er det noget af det, du kan opleve på Madeira. Foto: Hideaways

Foto: Nyskabende kunst og unik natur. Der venter dig mange store oplevelser på Madeira. De stejle klipper og de vajende, grønne palmer er blot en lille del af, hvad øen har at byde på. Billedet er fra hovedstaden Funchal, hvor du blandt meget andet kan se de specielle, malede døre.

Idealistiske kunstnere forvandlede forfald til kunst på Madeira

Den spændende og opmuntrende gadekunst kan du takke en række lokale kunstnere for. De gjorde det nemlig til deres projekt at vise, at de slidte døre i Rua Santa Maria og andre gamle gader kunne forvandles til noget smukt. Samtidig ville de tilbyde forbipasserende en kunstnerisk oplevelse i øjenhøjde – bogstaveligt talt. På portugisisk hedder projektet “Projecto Arte Portas Abertas”: “De åbne døres kunst”.

Som du kan læse på projektets hjemmeside (engelsk) er tanken, at dekoreringen af de gamle, glemte døre, der eksempelvis sidder på forladte butikker og forældede bygninger, skal bringe nyt liv til gaderne og området i det hele taget. Det skal også minde folk om vigtigheden af kunst og kultur, og på den måde åbne deres sind for flere af den slags oplevelser.

Og oplevelser, blandt andet af kulturel art, kan jeg love, at der er mange af på Madeira. Her kan du læse lidt om, hvad der kommer til at ske på øen i løbet af 2016

Fantasien har fået frit spil på dørene i den gamle del af Funchal

At bringe nyt liv til Rua Santa Maria og mange andre gader i den historiske del af Funchal er i hvert fald lykkedes. Der er ikke mange grænser for de fantasifulde og farverige motiver, du kan nyde, mens du slentrer rundt i den behagelige, lille hovedstad på din ferie.  På billedet nedenfor kan du se to eksempler, der i hvert fald for mit vedkommende får smilet frem på mine læber og giver mig lyst til at se mere:

De malede døre i Funchal er en fin oplevelse, når du rejser til Madeira. Foto: Stephen Colebourne

Foto: Stephen Colebourne (Wikimedia Commons)

Projektet startede i 2010, hvor den første dør blev udsat for en kunstnerisk “intervention”, med blandt andet blomster og andre former for kreativt pynt. Den dør, der som den første i rækken fik en overhaling med malerpenslen, blev dog ikke lavet før i 2011. Det var døren til Rua Santa Maria nummer 77. Siden har omkring 100 døre fået en kærlig hånd, og det er med til at gøre det til en ren fryd at gå på opdagelse i Funchals gamle bydel.

Prøv at se, om du kan finde alle de malede døre, når du er ude at gå i Funchal. 🙂

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Camilla Paaske

Luksuriøs ferie i Porto på enestående Hotel Infante Sagres

De fleste tænker naturligvis først og fremmest på dejlige Lissabon, når de...
Læs mere

Skriv et svar