Provences ukendte esser

Provence, Frankrike.
Provence, Frankrike.

Det sydøstlige Frankrig er berømt for sit særlige lys, der gennem tiderne har tiltrukket mange af verdens største kunstnere. Naturen i området er vild og fuld af charme – og maden er simpelthen fortrinling. Provence er ren kvalitet på de områder, der virkelig betyder noget.

Derfor kan det ikke overraske, at Provence virker som en magnet på feriegæster fra hele kloden. Vil du have noget ekstra ud af opholdet i området, kan du søge væk fra de mest populære attraktioner og tage på eventyr i den mere uopdagede del af Provence.

Slap af i Haute-Provence

Den nordlige del af Provence er generelt mere fredelig end den sydlige del, hvor feriegæster flokkes om sommeren. Men selvom Haute-Provence på den måde kan siges at være mindre populær end området længere med syd ned til kysten, så byder Haute-Provence på meget af det, som er indbegrebet af Provence.

Jouques en Provence
Slap af i Haute-Provence, her i Jouques. Foto: x1klimaCC BY-ND 2.0

Haute-Provence har også det skarpe sollys, som Provence er så berømt for. Haute-Provence er på en måde lidt mindre velfriseret end resten af Provence. Lidt vildere og mere utæmmet. De fantastiske udsigter deler Haute-Provence dog med resten af provinsen.

I de senere år er Haute-Provence blevet et populært tilflugtssted for franske kunstnere og intellektuelle, der søger væk fra byernes larm, stress og jag mod et simplere, mere roligt liv på landet. Mange har fundet den mere uspolerede verden, de søger, i Haute-Provence.

Banons berømte gedeost

Over mod alperne i Alpes-de-Haute-Provence ligger den lille landsby Banon med kun knap tusind indbyggere. Ikke desto mindre har denne mini-by en af europas største boghandler på fire etager med næsten 200.000 titler på hylderne – ikke så mærkeligt at intellektuelle søger mod Haute-Provence!

Banon
Banon. Foto: Michel CoiffardCC BY-SA 2.0

Endnu mere berømt er dog Banons gedeost. Denne mælkecremede ost er fortrinlig sammen med tilbehør fra området. Simple ting som nødder, tomat, brød – og selvfølgelig vin får en ekstra dimension, når de spises med osten fra Banon. Hvad vinen angår, kan Provence sagtens måle sig med andre gode distrikter i Frankrig.

Men det bedste er naturen omkring Banon. Lyset er storartet, solen varmer og træerne i skovene giver skygge, når man har brug for det. Skovene i Banon er dejlige at vandre i. Stilheden i naturen omkring Banon kan man slet ikke sætte pris nok på. Selv i højsæsonen hen over sommer kan du her finde ro og fred.

Også kulturlandskabet omkring Banon er skønt med de mange lavendelblå marker. Sammen med det kraftige og klare sollys, området er berømt for, giver lavendelmarkerne en helt særlig stemning, som man ikke finder magen til ret mange andre steder i verden.

Aktiv ferie i Haute-Provence

Også dem, der er vilde med aktiviteter på ferien, kan Haute-Provence tilbyde oplevelser i særklasse. På Mont Ventoux kan du prøve kræfter med en stigning, der volder selv hærdede Tour de France ryttere problemer. Turen fra Sault til toppen er på mere end 20 kilometer.

Til gengæld er glæden stor, når man besejrer bjerget og når toppen. Landskabet øverst på Mont Ventoux er meget særpræget og minder visse steder om et månelandskab – helt bart og goldt. Touren lægger ofte vejen forbi, og er man her på det tidspunkt af året, kan man få en ekstra uforglemmelig oplevelse med hjem fra ferien.

Rejser till Provence

Se alle Hideaways rejser till Provence i Frankrig her

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere