Hvad er pasta!

Pastaens oprindelse fortaber sig i historiens tætte tåger, men uden tvivl var det i Italien, at den udvikledes og blev det, vi kender i dag. Der findes nærmest ikke noget mere italiensk end pasta.

“Come to my plaace to eat’a pasta!”

Sådan sagde de italienske udvekslingsstuderende ofte, når de inviterede gæster hjem. For dem var pasta noget helt grundlæggende. På samme måde som vi danskere er fælles om hyggen. Pasta er simpelthen en del af hverdagen for italienerne – en så vigtig del at de slet ikke tænker over det.

Der findes mange typer af pasta

Pastaens oprindelse er usikker

Der er ikke enighed om pastaens oprindeldelse. Nogle mener, den stammer fra Asien, og at det var Marco Polo, der bragte den til Europa. Men det stemmer ikke med den kendsgerning, at man allerede på Marco Polos tid og langt tidligere i Europa kendte til pastalignende spiser.

Både etruskerne og romerne lavede noget, der kunne minde om pasta. Og ordet pasta har da også rødder endnu længere tilbage. Nemlig til grækernes storhedstid. Meget tyder på, at grækerne fik pastaen fra Mellemøsten. Det, Marco Polo tog med hjem fra Kina, var nok snarere nudler.

Sicilien var sandsyndligvis det første sted i Italien, hvor pastaen vandt større udbredelse. Andre mener dog, at pastaen – ligesom pizzaen, i øvrigt – kom til Italien fra Grækenland via Napoli. I bund og grund er det vel heller ikke afgørende. Italien er pastaens land uanset.

Læs også: Pizza smager bedst i Italien

Pastaen breder sig

Tidligere blev al pasta lavet i hånden. Det gjorde produktion i større mængder til en særdeles tidskrævende proces. Men i den nord-vestlige del af Italien, nærmere betegnet Sanremo i Ligurien, udviklede man maskiner, og det var med til at gøre pasta til en spise for masserne.

Også i Napoli arbejdede man i samme periode med at effektivisere pastaproduktionen, men det var i Venedig i 1740erne, at den første egentlige pastafabrik blev bygget. 100 år senere byggede man vandmøller med stenknusere, så hele processen kunne “automatiseres”.

En milesten i udviklingen af den moderne pasta kom op at stå i 1878, da opfinderen Marsellais udviklede et filter, der kunne gøre hveden mere ren og dermed forbedre pastaen væsentligt. Resten er faktisk historie, og selve pastaen har ikke forandret sig meget siden.

Men det har gastronomien omkring pastaen.

Vil du vide mere om pasta og historien, så læs nedenstående afsnit eller se denne video som er produceret af Discovery

Populær spise med utallige former

Pasta var i lang tid en spise, der var mest udbredt i overklassen i Italien. I en periode var det forbundet med stor prestige at kunne byde sine gæster på forskellige slags pasta, men med masseproduktion bredte den sig hurtigt til resten af samfundet.

I samme periode begyndte kokke, husmødre og mange andre at eksperimentere med pasta, der tidligere blev spist uden tilbehør. Nu begyndte man med tomatsovs og olivenolie. Snart kom også parmesanost til, og pastaen fik forskellige former. Lasagne er blandt de mere opfindsomme og berømte.

Lasagna en berømt pasta ret

I dag er Italien verdens største eksportør af pasta med næsten 200 millioner tons om året. Italienerne selv er også det mest pastaspisende folkefærd i verden, og der produceres så meget pasta i landet, at man må importere store mængder hvede blot for at kunne producere mere pasta!

Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere