Paella – en spansk specialitet

Spansk paella

Paellaen er for Spanien, hvad pizzaen er for Italien. Paellaen har naturligvis særlig betydning i Valencia, hvor den velsmagende ret blev udviklet, men også catalanerne har et nært forhold til denne spanske klassiker, der efterhånden er kendt over det meste af verden.

Fortællingen om paellaens tilblivelse tager os langt tilbage i tiden. Helt tilbage til dengang, der var romere og senere maurere på den iberiske halvø. Oprindelig var paellaen en simpel ret, man spiste direkte fra panden i marken eller på arbejdspladsen.

Ris på en pande

Forudsætningen for at lave paella er en stor pande og ris. Romerne bragte de første pander til Spanien for to tusind år siden. For omkring tusind år siden tog maurerne ris med til den iberiske halvø. Så var de vigtigste forudsætninger for paellaens tilvejebringelse på plads.

At det lige var i Valencia, at paellaen blev opfundet, er måske heller ikke nogen tilfældighed. Området omkring Valencia er og har altid været et af de områder i Spanien, hvor der blev dyrket mest ris. Klimaet egner sig perfekt til dyrkning af ris, og nogle af de bedste ris i Europa kommer fra Valencia.

Fra marken ind på restauranterne

Tidligere var paellaen middagsmad, som arbejdere og bønder kunne nå at tilberede, hvor de arbejdede i middagspausen. Man havde ris fra marken, og så tilsatte man ellers, hvad man kunne få fat i ude på landet. Løg, tomater og – hvis man var heldig – noget kød.

Det dyre krydderi safran kom til senere, men tilsættes stadig i dag kun i dyr paella eller i meget små mængder, da det er afsindigt dyrt, hvis det er ægte. Allerede tidligt blev paellaen tilberedt på en stor bred pande, men i et tyndt lag, så mange kunne spise direkte med uden det tog for lang tid at tilberede retten.

Efterhånden spredte retten sig i takt med, at den gode ris fra området ved Valencia vandt større udbredelse, og det var også i denne forbindelse, at retten fik flere former, hvor den udgave med marisco altså med rejer, muslinger og andet godt fra havet vandt udbredelse.

Den ægte paella er dog helt uden alt det gode fra havet, selvom det i dag er den udgave mange forbinder med typisk spansk paella. Den mest populære og kendte paella er altså ikke den originale. Den oprindelige paella indeholder også snegle, for dem kunne man altid finde i marken.

Konkurrencer og kæmpepaellaer

I dag er paella en integreret del både af spaniernes selvforståelse og af den oplevelse, feriegæster forventer i landet. Det er nok en af de mest serverede retter langs kysterne i Spanien overhovedet. Paella er lige så spansk som den bagende sol og flamencoens melankolske melodier.

Derfor er det heller ikke overraskende, at spanierne gør et stort nummer ud af tilberedningen. De holder paella-festivaler og konkurrencer, og i Valencia samler folk sig i gaderne og laver paella sammen under politiske møder og demonstrationer.

Verdens største paella, der er i Guinness rekordbog, er lavet af en valenciansk kok, Juan Galbis, og den var stor nok til at mætte 100.000 mennesker!

Se film om verdens største Paella

Mere om mad fra Spanien

Når du rejser til Spanien på ferie er mad og vin vigtige elementer. Hos Hideaways udvælger vi altid hoteller som har et godt køkken og gerne med lokale specialiteter. Du kan læse meget mere om mad og vin i Spanien her på bloggen, læs f.eks om Tapas som er et must at spise i Spanien.

Hvad er Tapas?

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Lennart Kiil

Faro er Algarves samlingspunkt om vinteren

Nogle sammenligner Faro med den franske Riviera. Om det er en rimelig...
Læs mere

Skriv et svar