På marked – tag bedre feriebilleder!

Marked i Istanbul
Marked i Istanbul. Foto: Jorge Láscar. CC BY 2.0

Markeder er ofte farverige steder, hvor du kan gå på opdagelse og indsnuse stemningen på dit rejsemål. På Hideaways’ rejsemål har du ofte adskillige muligheder for at besøge spændende markeder, og vil du have et minde med hjem, får du her tips til at tage bedre feriebilleder.

På markeder finder du ofte mange gode motiver i form af eksotiske råvarer, men også i form af de lokale sælgere og handlende. En kombination som giver gode muligheder for dig, som holder af at forevige feriens indtryk på billeder.

Uanset om du besøger berømte markeder som for eksempel Grand Bazaar i Istanbul eller et lille lokalt gademarked i en fransk bjerglandsby, kan det blive en af rejsens mest mindeværdige oplevelser. Her har du ikke blot chance for at finde det perfekte souvenir, men også for at få et unikt indblik i kulturen på dit rejsemål.

Vil du gerne have flotte minder med hjem fra dit markedsbesøg, er her en håndfuld tips til at tage bedre billeder, uanset om du bruger et avanceret kamera eller din mobil.

1. Gå på opdagelse og planlæg

Har du mulighed for det, er det ofte godt givet ud at starte med at bruge lidt tid på at udforske markedet før du begynder at tage billeder. Så får du en fornemmelse af, hvor de mest interessante stande befinder sig, og du ender ikke med at bruge al tiden på at fotografere de forkerte steder.

2. Gå tættere på

Det kan være fristende at fotografere alting på god afstand eller med en vidvinkel i et forsøg på at få så meget som muligt med på billeder.

Frugter i nærbillede

Men selvom du på afstand kan få gode oversigtsbilleder og kan fange det hektiske markedsliv, går du glip af mange gode billeder, hvis du ikke også har blik for de detaljer, som ofte fortæller en god historie om dit rejsemål.

3. Vær klar

Interessante situationer opstår og forsvinder hurtigt på et hektisk gademarked, og skal du hver gang først til at finde kameraet frem fra tasken, vil du gå glip af mange gode motiver. Er du kommet for at fotografere, må du være klar hele tiden og have kameraet fremme klar til at “skyde”.

4. Hav blik for ansigter

Markeder er ofte rige på karakterfulde sælgere, som er oplagte motiver for portrætter. Der er mange meninger om den bedste måde at at tage portrætter af fremmede mennesker, men husk at udvise respekt og accepter et nej.

Markedssælger

En god indgangsvinkel kan for eksempel være at starte med at komplementere sælgerens varer og eventuelt gøre en handel. Hav tålmodighed og tag flere billeder efterhånden som personen slapper mere af og ikke længere poserer unaturligt. Forsøg at få øjnene i fokus.

5. Tag mange billeder

Der er med digitale kameraer ikke nogen grund til at holde igen med antallet af billeder, og tøv derfor ikke med at fotografere samme motiv fra forskellige vinkler og med andre indstillinger. Efterhånden som du bliver en øvet fotograf, vil du bedre kunne bedømme hvordan et motiv bedst fotograferes, men selv professionelle fotografer tager mange billeder.

Sidst men ikke mindst: husk at nyde atmosfæren på markedet og brug ikke hele ferien med kameraet for øjet.

Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere