Opskrift på Spanakopita – græsk spinat- og fetaosttærte

Spanikopita
Spanikopita er en typisk græsk tærte af sprød filodej, spinat og feta. Her får du opskriften.

Spanakopita er en populær græsk tærte, som består af helt sprød filodej med et fyld af spinat og fetaost. Du kan nemt lave portionstærter, som er formet som trekanter, men har du mange middagsgæster, er den klassiske version nok bedst, hvor du bager tærten i en bradepande.

Klassisk spanakopita-fyld når det er bedst

Det klassiske fyld i en spanakopita består som sagt af spinat og fetaost – men det er mindst lige så vigtigt at tilføje masser af friske urter. I denne opskrift brugte jeg to hele bundter persille, og jeg hakkede noget af stilkene med eftersom de er fulde af smag. Du kan naturligvis også tilføje tørrede krydderier. Du kan også tilføje tørrede krydderier som oregano og timian, hvis din spanakopita skal være en rigtig smagsbombe!

Spanikopita
Klassisk græsk Spanakopita består af få ingredienser – men kombinationen er en ren nydelse.

Opskrift på Spanakopita

Tid: ca. 1,5 timer
Antal portioner: 4 portioner

Ingredienser:

  • 3 spsk. + 1/2 dl olivenolie
  • 1 stort løg, hakket
  • 2 fed hvidløg, finthakket
  • 1 kilo spinat, skyllet og groft hakket
  • 2 bundt persille, groft hakket
  • 3 æg, let piskede
  • 1 dl ricotta
  • 2 dl fetaost, smulret
  • 8 filodejsblade

Fremgangsmåde:

Varm oven op til 175 grader C. Smør en bradepande (ca 22×22 cm) med olivenolie.

Varm 3 spsk olivenolie i en stor stegepande på middelvarme. Svits løg og hvidløg til de bliver bløde uden at tage farve. Tilsæt spinaten og persillen og fortsæt med at stege til spinaten afgiver sin væske. Fjern stegepanden fra varmen og lad blandingen køle af.

Rør æg, ricotta og fetaost sammen i en stor skål. Vend spinatblandingen i.

Læg 1 filodejsblad i bunden på den smurte form og pensl. Gentag indtil du har brugt fire filodejsblade (de kommer nok til at hænge ud over formen).

Spred fyldet ud og fold filodejen, som hænger ud over form, tilbage. Pensl med olie og gentag sammen proces med de resterende filodejsblade for at lave låget. Fold den dej som hænger ud over kanten tilbage.

Bag i ovenen i 30-40 minutter til tærten bliver gylden på toppen og filodejen bliver sprød. Skær i kvadrater og server, mens den er varm.

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere