Oplevelser når du rejser til Trevi i Umbrien

Trevi
Trevi i Umbrien. Foto: Allan Harris. CC BY-ND 2.0

Nedenstående er andel del af artiklen fra A-Magazines besøg på hotel i Antica Dimora alla Rocca der ligger i byen Trevi i det grønne Umbrien. Læs også første del af artiklen: Trevi i Umbrien er  detox for sjælen

Trevi

Trevi er en klassisk umbrisk by mellem Assisi og Spoleto. 8000 mennesker bor i hele kommunen. Et godt udgangspunkt for vandreture, kulinariske oplevelser, vinsmagninger og trøffeljagt. Der er ikke den store shopping, men det glemmer man hurtigt. Trevi by er meget aktiv og arrangerer årligt forskellige festivaler. Bl.a. en fælles picnic, hvor man kan smage på regionens lokale varer. Kan besøges hele året. Bliver aldrig for varm om sommeren, da byen er omgivet af bjerge.

Antica Dimora Hotel i Trevi

Foto: Hotel Antica Dimora alla Rocca i centrum af Trevi

Vinsmagning

Lige ved Trevi ligger Montefalco. Hjemsted for nogle af verdens bedste vine – i særdeleshed Sagrantino. En ædel drue, der kun findes i Umbrien. Vi besøgte vingården Scacciadiavoli på vores rejse og det var ikke noget dårligt valg.

Liu Pambuffetti ligner ikke en traditionel vinbonde, som hun står der med sin slanke skikkelse og stramme, røde dunjakke. Men hun er en kendt vinproducent fra vingården Scacciadiavoli. Sammen med sin familie er hun 4. generation i familien Pambufetti, der varetager vinproduktionen. Scacciadiavoli er navnet på gården og betyder rent faktisk excorcist. Et sagn, der er knyttet til en mand, som boede på gården i 1800-tallet og brugte vinen til at drive de onde ånder ud med …
Pambufetti-familien nedstammer heldigvis ikke fra denne person, men overtog stedet i 1954 efter en italiensk prins.

Scacciadiavoli

Sagrantino

Vi er uden tvivl i et område fuld af historie – og vin. Liu viser rundt i den oprindelige bygning, der er blevet totalrenoveret med respekt for det oprindelige. Vi starter på toppen og ender i kælderen. Undervejs fortæller Liu mellem kæmpestore egetræsfade og ståltanke om vinfremstillingens proces. Og særligt om druen Sagrantino, der kun dyrkes i Umbrien. Den har de selvfølgelig også her.
“Sagrantino-druens kendetegn er den tykke skal, som giver vinen meget farve, syre, tanniner og ikke mindst sukker. Resultatet er derfor en mørk, dominerende og markant vin med høj alkoholstyrke, ofte på 14-14,5 procent,” fortæller Liu.
Hun peger på en række egetræsfade. Man kan næsten dufte dem. Indeni findes litervis af Sagrantino-druen, der først for nylig har fået en større udbredelse efter i årevis at have været forbeholdt de få.

I vinhimlen

Det bedste ved at besøge Scacciadiavoli er dog, når rundvisningen er slut, og man inviteres indenfor i en af sidebygningerne. På et stort rundt bord er lækkerier linet op: Et fad med rigelige mængder pecorino-ost, parmaskinke og andre delikatesser. Vi skal smage på syv vine. En med bobler – den smager fuldstændig som champagne. En ung hvid, en lidt ældre hvid, to af stedets røde og en sød vin. Som forventet falder vi for Montefalco Sagrantino. Den er som en sofistikeret Amarone. Faktisk en meget dramatisk vin, man kan smage længe efter. Undervejs hælder Liu op med kendermine og fortæller om vinene.
Scacciadiavoli-besøget er halvanden time i himlen, hvis man holder af vin. Alle kan komme forbi, men book helst på forhånd. Enten via hotellet eller vingården selv. Vi tog en taxi fra Trevi. Køreturen er på ca. en halv time og koster 30 euro hver vej.

Scacciadiavoli

Scacciadiavoli er en italiensk vingård med vinsmagning. Producerer årligt 1800 hektaliter vin. Eksporterer til 20-25 lande. Endnu ikke til Danmark.

Læs også: Vine fra Umbrien

Trøfler

San Pietro a Pettine er en totaloplevelse af trøfler. Man kan gå på jagt efter dem med specialtrænede hunde og spise dem i luksuriøse og rustikke omgivelser.

Jamie Oliver er en af hans faste kunder. En af hans hvide trøfler kan snildt sælges for 14-15.000 euro kiloet – og det er billigt, fortæller Carlo Caporicci os. Foran os står den første tallerken af, skal det vise sig, en sand overflod af friske trøfler på forskellige måder. Vi er kun lige kørt 10 minutter i bil og befinder os endnu mere ude på landet med en fantastisk udsigt ud over en dal. San Pietro a Pettine er en familieejet trøffelfarm. Man har 1800 hektar land til de dyrebare svampe, som en trøffel egentlig er.

San Pietro a Pettine i Umbrien

Alt med trøfler

Carlo lægger en stor hvid knoldet sag på bordet foran os. Den hvide trøffel fås kun i Italien. Den dyreste af alle trøfler, da den kun kan vokse vildt. De sorte trøfler, som fås i forskellige sommer- og efterårsudgaver, er mulige at dyrke. Udover at være en professionel trøffelfarm med eksport til flere lande, er San Pietro a Pettine også et helhedsunivers for alle, der vil lære mere om de dyrebare underjordiske skatte, smage dem og købe med hjem. Man kan komme med på trøffeljagt med specialtrænede hunde. Blive undervist i hvordan man kan bruge trøflerne i madlavning. Eller gøre som os og sætte os til rette i den lækre restaurant – både rustik og moderne – og gå trøffel-amok.

Smagsbombardement

Den ene tallerken med italienske lækkerier afløser den anden: Kvalitets antipasti med trøffelhonning. Brød med frisk hvid trøffel. Polenta med skinke og trøffel. Frisk pasta med mascapone og trøfler. Pocheret æggeret med trøffel. Og til sidst den lækreste chokoladekage med et flydende indre af smeltet chokolade og trøffel. Det lyder ikke af meget, men det er en overvældende smagsoplevelse. Undervejs fortæller Carlo om trøflen. Den mærkværdige svamp, der kommer og går i takt med månens faser og lever i symbiose med træernes rødder.

I kirke og på jagt

I tilknytning til Carlos besiddelser ligger også en skøn lille kirke, man som besøgende kan få lov til at komme ind i. Man har også indrettet nogle rigtig gode B&B – for man kan nemt bruge mere tid her. En trøffeljagt – dvs. de sorte trøfler inklusiv en frokost med trøfler – koster omkring 350 danske kroner. De hvide trøfler koster mere, og vil man have trøflerne med hjem, koster det ekstra.

Få mere information her

Olivenolie

I Trevi har man et af Italiens ældste oliventræer – hele 1700 år gammelt! Og man lærer at smage på olivenolie ligesom man smager på vin. Men modsat vin er olien bedre, jo yngre den er. På Trevis torv Piazza Mazzini ligger en lille butik på højre side, når man kommer gående fra hotellet Antica Dimora alla Rocca. Lidt af en skattekiste med et udvalg af områdets delikatesser og gratis olivenoliesmagning. Det er olivenoliebonden Piero – dvs. en af områdets ’store’ olivenproducenter – eller hans kone, man møder. I al sin enkelhed får man lov til at smage på deres olie Elisir.

Elisir oliven olie

Høje krav til Umbriens olivenolie

Smagen er dog meget mere end enkel. Den er pebret og ekstrem frisk. Kvalitet lyser ud af olien i både smag og de forskellige typer flasker, man kan købe med hjem. Piero fortæller om olivenfremstillingens ædle kunst. At ingen af hans ansatte må dufte af parfume. En oliven er nemlig følsom over for omgivelsernes dufte og kan tiltrække de forkerte. Og at 2014 har været et dårligt olivenolie år. Efterårets høst plejer at være en stor begivenhed, som fejres i hele Umbrien, men ikke denne gang. Man satser på et bedre 2015. Vi kan dog ikke helt smage forskel, kun at Trevis olivenolie skiller sig markant ud fra den, vi køber derhjemme.

Læs mere om olivenolien her

Det er ikke kun i Umbrien man laver en dejlig olivenolie, læs f.eks blog-indlægget: Tiden nærmer sig årets høst af oliven i Andalusien

Cashmere

Hos Badiali kan man købe cashmere i ægte klassisk italiensk design lige der, hvor det skabes. Man skal dog en tur til Foligno – den største by tættest på Trevi. En køretur på lidt over 10 kilometer, hvor man passerer den ene olivenlund efter den anden. Badiali ligger i et lidt anonymt kvarter, men gemmer på både familiehistorie og det lækreste design. I 31 år har familien Badiali opkøbt ruller med cashmere fra Mongoliet og Skotland for dernæst at forarbejde det og bruge det til klassisk italiensk strikdesign. Sweaters, ponchoer, huer, vanter m.m. i den blødeste cashmere.

Badiali i Umbrien

Cappucino og shopping

De to brødre Leonardo og Igino Badiali, der sammen med deres mor og far står i spidsen for foretagendet, er travle, men venlige. Vi får en cappucino, imens vi oser rundt i outlet’en. Fabrik og forretning ligger dør om dør. Det skaber en vis intim stemning sådan at være tæt på design- og skabelsesprocessen. Stemningen er uhøjtidelig, og der er et miks af private kunder og smarte butiksindehavere fra Rom. Badiali har også syv butikker i Umbrien og en i Rom, samt producerer for flere kendte brands. Hvilke vil brødrene dog ikke ud med.
Antica Dimora alla Rocca kan hjælpe med enten en guide dertil eller kørselsanvisninger.

Besøg Badiali Cashmere hjemmeside

Information om Trevi

Det er tid til at vende snuden hjemad igen. Det er vemodigt, for hvert minut har været fyldt op med en skøn oplevelse. Men det gode er, at vi føler os ladet op i sjæl og i krop. Præcis som en forelskelse. Det kan kun blive til et gensyn med Trevi igen.

Læs mere om Trevi:

Hotel Antica Dimora alla Rocca
Luksushotel i hjertet af Trevi. Stedet kan hjælpe med alle ture og aktiviteter.

Læs beskrivelse af Hotel Antica Dimora alla Rocca

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere