Oplev Nonnernes dal på Madeira

Nonnernes Dal
Har du oplevet Nonnernes Dal på Madeira? Foto: Det portugisiske turistbureau i Danmark

Én af de mest sagnomspundne seværdigheder på Madeira er Nonnernes Dal, der et naturligt udflugtsmål på en rejse til Madeira.

På portugisisk hedder stedet Curral das Freiras, som betyder Nonnernes Refugium, og navnet henviser til den dramatiske historie, som gemmer sig bag dette sted. Curral das Freiras er en lille landsby, som ligger lunt og godt mellem næsten lodrette bjerge i hjertet af Madeira. Den store gryde, hvor Curral das Freiras er beliggende, blev enten dannet ved erosion eller ved et vulkansk udbrud.

Legenden om Nonnernes Dal på Madeira

Ifølge legenden var året 1566: Udenfor Funchal havn lå en flåde af brutale, franske pirater klar til at angribe Funchal og plyndre Madeiras, og navnlig Funchals, befolkning uden at tage hensyn til, om de er bønder, handelsfolk eller nonner.

Funchal
Nonnerne flygtede, da Madeiras hovedby Funchal – her i moderne udgave – blev angrebet fra søsiden.

En gruppe af nonner fra klostret Santa Clara i Funchal beslutter sig til søge ly i den afsides og utilgængelige dal, 20 kilometer vest for Funchal, som senere bliver kendt som Nonnernes Refugium.

Dalen er omgivet af takkede bjergtoppe hele vejen rundt og så utilgængelig, at den helt indtil 1959 kun var mulig at nå via snoede og ujævne stier. Først i 1986 bliver der lagt tv-kabler til dalen.

Kastanjetræer i Nonnernes Dal

Nonnerne vendte senere tilbage til Funchal by, men navnet og landsbyen, som de boede i, eksisterer endnu. Landsbyen er omgivet af kastanjetræer, fra hvis frugter den lokale befolkning bager søde kastanjebrød og brygger licor de castanha. Størstedelen af byens indbyggere lever af lokale afgrøder.

Kastanjer
Kastanjer er en vigtig del af næringslivet hos de lokale i Nonnernes Dal

For at få den bedste udsigt til landsbyen rådes man til gøre holdt ved udsigtspunktet Eira do Serrado, som knejser 800 meter over landsbyen.

I dag har Nonnernes Dal en årlig fest. Hvert år fejrer de lokale ”Kastanje-festivalen”, som stammer fra den tid, da det lokale sogn havde overskud af kastanjer. De blev brugt i forskellige kulinariske lækkerier lige fra suppe til kager og fra desserter til likører. I dag er festivalen en stor attraktion med masser af fødevarer, musik, dans og selvfølgelig vin, og den lokale kastanje er vidunderlig og bliver brugt hver dag til madlavning.

Find rejser til Madeira med Hideaways her.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie

Berømt tyrkisk undervandsby åbner måske snart for dykkerturisme

Du får måske snart mulighed for at dykke ved en af Tyrkiets...
Læs mere

Skriv et svar