Oplev én af Portos store folkefester

Porto fejrer sin helgen i juni måned med en stor folkefest

I Portugal værner man om sine folkehelgener, som fejres med manér i juni måned over hele landet. Lissabon har sin Santo António (Hellige Antonius) og Porto sin São João (Johannes Døberen) og begge helgener fejres på behørig vis i begge byer. Man forstår og kommer tættere på befolkningen byen Porto, når man er så heldig at have chancen for at opleve de traditionsrige festligheder for São João, hvis man befinder sig i byen når de afholdes.

Stor og glædelig festplads

Festlighedernes foregår i hele juni måned, når Portos gader og kirker udsmykkes med opsætninger til ære for Johannes Døberen, men festerne når deres højdepunkt d. 23. juni om aftenen, når Portos indre by og Ribeira ved Dourofloden forvandler sig til en stor og glædelig festplads.

Tusindvis af portuensere strømmer d. 23. juni til byens centrum allerede tidligt om aftenen. De, som ikke tager ind til centrum, bevæger sig hen imod de mest traditionelle kvarterer (Fontaínhas, Massarelos og Miragaia) for at hylde Portos elskede helgen São João (Johannes Døberen) med en fest, hvor man deltager helt spontant og som præges af et samspil mellem religiøse og hedenske traditioner.

Portos gamle bymidte
Portos gamle bymidte

Portuensernes tema for aftenen er: ”Alegria e boa disposição (Glæde og godt humør). Gaderne pyntes med farverige guirlander, luftballoner og duftende basilikumpotter. Overalt spilles der musik og danses, og boder med lokale, grillede specialiteter byder på hyggelige spise- og drikkepauser hvor, man kan blandt andet kan indtage noget af regionens perlende, friske vinho verde (grønne vin).

Hopper over bålet

Der tændes bål overalt i byen, men i modsætning til Sankt Hans i Danmark, hvor heksen brændes, synes portuenserne ikke, at det er nok bare at kigge på bålet, og modigt kaster de sig ud i en leg, hvor de hopper over bålet.

Portuenserne holder nemlig liv i en skik, som går ud på at daske til hinandens hoveder med porrer eller små larmende plastikhamre. Det er fuldstændigt harmløst (ingen behov for hjelm) og traditionen symboliserer en form for et broderligt fællesskab, samtidig med, at ritualet efter sigende bringer lykke.

Dom Luis-broen
Mange samles her ved den illuminerede Dom Luis-bro for at overvære det store midnatsfyrværkeri

Senere på aftenen samles alle ved den enestående D. Luis bro for at overvære São Joãos magiske midnatsfyrværkeri, som anses for at være et af verdens mægtigste. Festen fortsætter natten over og hvis man følger traditionerne, går turen ved daggry hele vejen til Douroflodens udmunding i Atlanterhavet (Foz). De som følger skikken hele vejen, udfordrer det kolde Atlanterhavet og hopper i vandet, mens de venter på solopgangen.

Men festlighederne slutter ikke her, for den 24. juni er en lokal helligdag og Porto vågner i festhumør. På denne dag kan man overvære den årlige traditionelle Rabelos bådesejlads på Dourofloden. Bådene, som ligger til langs Dourofloden, forlader deres faste pladser uden for portvinsfirmaerne og viser de tusindvis af portuensere, hvad de stadig duer til, dog så længe vinden (og forhåbentlig også São João) hjælper til, da vinden er det eneste, der kan få bådene til at sejle. Sejladsen indvies ved Douroflodens udmunding og afsluttes i Portos maleriske Ribeira, ved D. Luis broen.

Find rejser til Nordportugal med Hideaways her.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere