Oplandet på Mallorca

Smuk natur i baglandet på Mallorca

rejsetips til den frugtbare slette, Es Pla, der strækker sig fra Serra de Tramuntana-området i nordvest til Serra de Levante mod sydøst. Det er Mallorcas landbrugsområde, og ikke så besøgt af turister.

Der er ikke meget, der har ændret sig gennem årene. Du vil se vingårde, frugtplantager med mandler, abrikoser, figner og oliven; græssende får og grise, der roder i jorden; gamle, tørre stenmure, landejendomme, hundredvis af gamle vindmøller øst for Palma og en myriade af vilde blomster om foråret. De sovende landsbyer har ikke meget at byde turisterne, bortset fra deres ugentlige markeder og små fiestaer, men de giver indsigt i det landlige Mallorca. Det er den ideelle base for et ophold, når man vil udforske øen – de fleste steder ligger inden for 20 minutters afstand til Palma, strandene og bjergene.

Oplevelser og seværdigheder

Kunsthåndværk i Santa Maria del Cami

En historisk markedsby ved Palma-Inca-jernbanen, kendt for sine kunsthåndværksprodukter, især keramik og de traditionelle, farvestrålende, vævede bomuldsstoffer. Af seværdige bygninger kan nævnes 1700-talskirken på Placa Caidos. Tag på loppemarked torsdag eller søndag i nabolandsbyen Consell.

Vinproduktion i Binnissalem 

Omkring otte kilometer fra Santa Maria, væk fra hovedvejen Palma-Inca, ligger Binnissalem, der er centrum for Mallorcas vinindustri. Vinavl blev introduceret på øen af romerne og nåede sit højdepunkt i det 19. årh., men så ødelagde vinpesten størstedelen af vingårdene. Produktionen er blevet genoplivet og der produceres nogle fine, kraftige rødvine på den lokale Mantonegrodrue. Den kendteste vingård, Franja Roja, producerer mærket Jose Ferrer, og ligger til højre, når du kører ind i byen fra Palma.

Lædervarer i Inca

Mallorcas tredjestørste by er industrialiseret og ikke særlig pæn, men folk kommer hertil på grund af de mange fabriksudsalg – hvoraf de fleste sælger billige lædervarer i ofte dårlig kvalitet. Når det er sagt, er der bestemt også steder, der er et besøg værd, hvis du er ude efter et godt køb. Yanko og Albaladejo har gode herreloafers. Den bedste butik til kvinder, vi har fundet, er Farrutx (de har butikker i Passeig Born i Palma og Fulham Road i London). Ud over trendy sko sælger de læderfrakker, jakker og håndtasker til stærkt reducerede priser. Campersko, som produceres i Inca, har også et fabriksudsalg. Kom om torsdagen, når gaderne omkring Placa d’Espanya overtages af Mallorcas største ugentlige marked. Nyd en kaffe på Cafe Mercantil, eller en kage hos Ca’n Delante.

På marked i Sineau

Sineau er en middelalderby, der ligger midt på Mallorca. Kom tidligt onsdag morgen, når der er liv på Mallorcas traditionelle marked. Lokale landmænd sælger levende dyr, friske blomster, frugt og grøntsager, oliven, læder, kniplinger, keramik, kurve… ja, endda levende snegle! Der ligger et moderne kunstgalleri på den tidligere station. Slut dig til de lokale til brunch på en af to hjertelige kælderrestauranter, hvor du kan få et typisk mallorcinsk måltid og et glas rødvin.

Vilfranca de Bonany

En lille by på vejen mellem Palma og Manacor, berømt for snore fyldt med grønsager, der hænger til tørre foran butikkerne – peberfrugt, aubergine, hvidløg og tomater, samt græskar og sukkermajs. Vilafranca dyrker også skønne meloner, hvis høst fejres med en årlig melonfestival i september.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere