Nyd livet i Catalonien på ægte catalansk manér

Calella i Catalonien
Calella i Catalonien

Catalanerne er verdensmestre i at nyde livet. De elsker den storslåede arkitektur, den gode mad og vin, poesien, litteraturen og musikken. De elsker at være sammen med familie og venner i festligt lag. Og de elsker deres land med de smukke kyststrækninger, frodige bjergegne og den dejlige hovedstad Barcelona.

Sådan er catalanerne. Men det er selvfølgelig kun den halve historie. Catalanerne er også arbejdsomme og ambitiøse – og dygtige! Derfor er Catalonien et af de rigeste områder i Spanien – ikke bare økonomisk, men også kulturelt.

Som feriegæster oplever vi mest den livsnydende side af catalanerne. Og det er jo også på sin plads, for når vi rejser ud er det for at opleve og slappe af. Og i Catalonien forkæles alle dine sanser. De mangfoldige kulturelle ind- og udtryk i denne del af Spanien er nærmest endeløse. Naturen er prægtig og maden sublim.

En natur der inspirerer

Strandene mod nord på Costa Brava i provinsen Girona smyger sig om de mange klippeudspring. Geografien her veksler mellem hård sten og fin sandbund – derfor er her hundredevis af små bugte og man kan altid finde et sted med fred og ro, selvom dette selvfølgelig er lettere forår og efterår end midt om sommeren.

Tamariu i Catalonien
Den lille by og badevig, Tamariu

I samme del af Catalonien ligger Figueres med det berømte Dalí-museum, som er helt enestående – jeg vil sige, at det faktisk er en stor oplevelse, selv for dem der normalt ikke interesserer sig ret meget for kunst. Byens gotiske kirke og imponerende fæstning, Sant Ferran, skal også ses.

Girona i Catalonien
Girona i Catalonien. Foto: Alex AlishevskikhCC BY-SA 2.0

Dalí selv gik som barn ofte på stranden ved nærliggende Cadaqués, som absolut er et område, der kan anbefales – ikke nok med at stranden er fremragende, de omgivende landskaber i naturparken Cap de Creus er også enestående. Senere fik Dalí et sommerhus i nærheden ved Port Lligat, som i dag er omdannet til ‘museumshjem’.

Girona er også berømt for gastronomien. Få andre steder er koncentrationen af Michelin-stjerner større på landet end her. Blandt kendere er der ingen tvivl om, at restaurantnavne som Sant Pau, El Celler de Can Roca og Can Fabes vækker både genkendelse og respekt. En kombination af de rette helt friske råvarer og catalanernes øje for detalje siges at være hemmeligheden bag områdets verdenskendte kogekunst.

Rester fra romertiden

Længere sydpå ned langs kysten nede omme på den anden side af Barcelona ligger en anden af Cataloniens perler. Det er Tarragona, som i Romertiden var hovedstad i hele området. Og der er velbevarede og UNESCO-beskyttede levn fra den tid flere steder i byen. Det mest iøjnefaldende er amfiteatret, som står nærmest intakt med Middelhavet som evigblåt bagtæppe.

Terragona
Terragona i Catalonien. Foto: Massimo FrassonCC BY-SA 2.0

Tarragona er i det hele taget en usædvanlig charmerende by med rigeligt af oplevelser i gemmerne for historie-, arkitektur- og kulturinteresserede. Strandene ved Tarragonas Costa Daurada er lidt bredere end Costa Bravas, og ved Tarragona er klipperne for det meste skiftet ud med fint gyldent sand og vandet er roligere her, hvor sæsonen også er lidt længere.

Ikke langt fra Tarragona ligger den kæmpemæssige forlystelsespark Port Aventura, som er sjov for hele familien.

Men Catalonien er langt mere end sin kyststrækning. I det indre skjules nogle af regionens største skatte. Provinsen Barcelona sidder på en stor del af dem. Byen Vic er kendt i hele Spanien for sin fremragende pølse, som folk rejser til fra nær og fjern for at smage. Byens centrale torv er meget charmerende, og byens katedral og romerske tempel er også seværdigheder af høj kvalitet.

Læs også: Barcelona bliver bedre for hvert besøg

Cataloniens berigende bjergområder

I samme del af landet ligger benediktinerklostret Sant Miquel del Fai nærmest hugget ind i de omgivende lodrette klippesider. Et meget dramatisk syn af natur og kultur, der smelter sammen i ét. Der er noget eventyrligt over området, der tidligere lå meget isoleret fra omverdenen.

Længere inde endnu finder du provinsen Lleida med hovedbyen af samme navn. Denne provins har slet ingen kyststrækning, men til gengæld har den de mest dramatiske bjergegne og grænser op til den lille stat Andorra, som er et paradis, hvis du er til afslapning, kurbade og wellness.

Selve Lleida by kan byde på en meget imponerende katedral, Seu Vella, der ligger prominent på byens højeste bakke. Det er et meget overvældende sted, hvor man godt kan bruge en halv eftermiddag. På samme bakke ligger også ruinerne efter et gammelt palads og udsigten over byen er flot.

Vall de Boí
Vall de Boí. Foto: Flickr / manuelfouce & anaramosCC BY 2.0

I den nordlige ende af provinsen Lleida ligger området Vall de Boí, som har Europas største koncentration af bygninger – særligt kirker – i romansk stil. En stor oplevelse som også er anerkendt af UNESCO og optaget på verdensarvslisten. Den omgivende natur er lige så imponerende, og stedet egner sig fortrinligt til en dagsudflugt

Alle disse fantastiske steder er med til at gøre Catalonien til et glimrende rejsemål, men det er den levende kultur, der virkelig gør regionen til noget særligt. Den opleves til festivalerne og symboliseres nok bedst ved den catalanske tradition for mennesketårne – castells – hvor både individet og samarbejdet hyldes på en overordentlig farverig og festlig måde.

Rejser til Catalonien

Opleve Catalonien på en rejser med Escapeaway, vi er specialister i rejser hvor du bor på håndplukkede hoteller eller i ferieboliger. Få mere inspiration ved at læse mine personlige beskrivelser af rejsemålet.

Rejser til Catalonien med Escapeaway

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere