Moskeen i Córdoba – en oplevelse jeg sent vil glemme

Cordoba moskeen
Foto: Diego Allen - Unsplash

Jeg vidste ikke rigtig, hvad jeg skulle forvente, da jeg besøgte La Mezquita i den sydspanske by Cordoba. Selvom jeg havde læst om dette bygningsværks historiske og arkitektoniske betydning, var jeg ikke sikker på, om det kunne leve op til berømmelsen. Men da jeg trådte ind i moskeen, blev jeg helt overvældet af dens skønhed og kompleksitet. Hvert hjørne og hver buegang er fyldt med detaljer og symbolske elementer, der fortæller historier om både kristendommen og islam.

Når jeg skriver, at jeg sent vil glemme moskeen i Córdoba, er det fordi, den er så ufattelig smuk og interessant, hvilket kan være svært at beskrive – men jeg vil alligevel prøve!

Moské og katedral i ét

La Mezquita, som betyder “moskéen” på spansk, er ubetinget det mest kendte vartegn i Cordoba. Opførslen af dette imponerende bygningsværk begyndte i år 780. På det tidspunkt havde de muslimske maurere erobret det meste af Den Iberiske Halvø og gjort Cordoba til hovedstad for det mauriske kalifat. For at markere dette beordrede kaliffen Abd al-Rahman I opførslen af moskéen, som dog først stod færdig et par århundreder senere. Da var den verdens største moské, og Cordoba var med en halv million indbyggere en af de største byer i Vesteuropa. I dag er La Mezquita stadig den største arabiske bygning uden for den arabiske verden.

Udsmykning i La Mezquita
Du kan bruge lang tid på at beundre den enorme detaljerigdom i moskeens udsmykning. Foto: Ángel M. Felicísimo, CC BY 2.0

Ligesom Alhambra i Granada og Giralda-tårnet i Seville står La Mezquita som en smuk vidnesbyrd over maurernes tid i Spanien. Helt sådan så de kristne dog ikke på det, da de i slutningen af 1400-tallet havde tilbageerobret området. Den storslåede moské var tværtimod en torn i øjet på de nye magthavere. I 1523 besluttede den spanske kong Carlos V derfor, at der skulle opføres en katolsk katedral inde i moskéen.

Loft i La Mezquita
Læg hovedet tilbage og nyd også detaljerne i loftet! Foto: Adam Jones, CC BY 2.0

Optaget på verdensarvsliste

Der var modstand fra det lokale byråd i Cordoba mod katedralen, men de blev overtrumfet af kongen. For at gøre plads til katedralen rev man derfor centrale dele af moskéen ned, heriblandt flere hundrede af de flotte søjler, ligesom den høje minaret blev ombygget til klokketårn. Selvom den tilbageværende moské stadig er fantastisk smuk og imponerende, kan man i dag godt ærgre sig lidt over beslutningen. Efter signende fortrød den spanske konge da også selv senere sin beslutning, da han på sin første rejse til Cordoba så det færdige resultat.

På den anden side er kombinationen af en katedral og en moské meget unik og har givet La Mezquita en særlig status. Det er da heller ikke nogen overraskelse, at UNESCO har optaget La Mezquita på deres verdensarvsliste sammen med resten af Cordobas gamle bydel.

Udsigt til La Mezquita
Den romerske bro og moske-katedralen er smukt oplyst om aftenen. Foto: Saad ChaudhryUnsplash

En af de største oplevelser i Andalusien

Ser jeg nu tilbage på mit første besøg i Córdoba, står moskeen for mig i dag som en af de største oplevelser, jeg har haft på mine rejser til Andalusien. Derfor er min anbefaling til dig, at du ikke må snyde dig selv for at besøge moskeen, hvis du selv befinder dig på disse kanter i ferien.

Foruden den spektakulære moskeen byder Córdoba også på andre spændende oplevelser. Det er derfor oplagt at afsætte en hel dag til en udflugt til Córdoba på din rejse til Andalusien, hvis du altså ikke vælger at tage en eller flere overnatninger i byen.

La Mezquita set fra luften
La Mezquita set fra oven. Den centrale katedral rager op over den oprindelige moské. I forgrunden ses gårdhaven med appelsintræer, Patio de los Naranjos. Foto: Paul VanDerWerf, CC BY 2.0

Det skal du også opleve i Córdoba

Córdoba ligger 150 kilometer nord for Malaga. Det er gode motorvejsforbindelser til byen. Så har du lejet en bil, kan sagtens besøge Cordoba på en dagsudflugt, uanset om du kommer fra Sevilla, Granada eller Malaga.

Udover den verdenskendte katedral-moské Mezquita, som bør stå højt på listen over udflugtsmål på en rejse til Andalusien, byder Córdoba også på adskillige andre spændende seværdigheder. Det inkluderer for eksempel de iøjefaldende romerske bro, Puente Romano de Córdoba. Dens 16 buer strækker sig over den brede Río Guadalquivir. Broen er nu til dags bilfri og perfekt til en spadseretur om aftenen, hvor både den og Mezquita er flot oplyst.

Inden for kort gåafstand af katedral-moskéen ligger også Caballerizas Reales. Det er en historisk kongelig hestestald. Den blev oprindeligt bygget i det 16. århundrede af kong Phillip II som en del af Alcazar de los Reyes Cristianos komplekset og blev brugt som en stald til de kongelige heste og vogne.

I dag er Caballerizas Reales en populær turistattraktion, hvor der stadig opdrættes Andalusiere (caballo andaluz), en lokal hesterace. Den blev tidligere brugt af hæren i kamp. Der er mulighed for at overvære træningen af disse prægtige heste, ligesom der arrangeres rideopvisninger kombineret med flamencodans og -musik.

Gade i Cordoba
Calleja de las Flores, Blomstergaden, i Cordoba. Foto:JUnsplash

Udforsk den charmerende gamle bydel

Udenfor kan du spadsere af de brostensbelagte gader, mens du beundrer de hvide og gule bygninger. Her er der god mulighed for at sætte dig og nyde en drink på en af fortovscafeerne. Besøg også La Judería (det jødiske kvarter), hvor én af Spaniens eneste synagoger ligger. Der er traditionelle boder i El Zoco og i sommertiden er der også her flamencooptræden om aftenen.

Gå over den romerske bro, gennem Plaza de las Tendillas (torvet) og ned til Alcazar, de kristne kongers palads. Derinde er der arabiske bade, romerske mosaikker og en marmorsarkofag. Det hele er omgivet af smukke haver og gamle fæstningsværker.

Gade i Cordoba
Foto: Jean-Baptiste D.Unsplash

Sådan køber du dine billetter til La Mezquita

Et besøg i La Mezquita i Cordoba er en enestående mulighed for at udforske spændende kulturhistorie og en arkitektonisk skønhed. Sørg for at tage dig tid til at beundre de mange detaljer og symboler inde i moskeen. Gå også ud og nyd stemningen i gårdhaven.

Moskeen er en af de mest kendte seværdigheder i Andalusien og tiltrækker mange besøgende. Jeg var dog imponeret over den fredelige atmosfære i moskeen. Selvom der var en del turister, der udforskede bygningen sammen med mig, var der stadig en følelse af ro og respekt i luften. Moske-katedralen fungerer stadig primært som den vigtigste kirke i Córdoba, hvilket turister forventes at tage hensyn til.

Særligt i højsæsonen anbefales det at købe adgangsbilletten i forvejen, hvilket du kan gøre online på den officielle hjemmeside. Det kan varmt anbefales at bestille en tur med guide for at få mest muligt ud af besøget.

Rejser til Andalusien

Oplev Andalusien med Escapeaway. Vi har specialiseret os i at håndplukke de hoteller og ferieboliger, hvor du får de bedste rammer om din ferie. Et af vores vigtigste kriterier for at inkludere et hotel i vores program er gode bedømmelser fra de tidligere gæster. Vi har også været i Cordoba og omhyggeligt udvalgt hoteller, hvor du bor centralt med La Mezquita inden for gåafstand.

>> Se alle rejser til Andalusien med Escapeaway

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere