Mit yndlingssted i Frankrig

Luberon
Luberon i Provece. Foto: Salva Barbera. CC BY 2.0

Der er ikke noget bedre, end at få gode råd og tips til, hvad man skal og gøre på en ferie. Da mit hjerte ligger i Frankrig, vil jeg give dig et par af mine fif – og yndlingssteder. Faktisk har jeg har en masse yndlingssteder i Frankrig, så jeg ved ikke helt, hvor jeg skal begynde… Der er bare SÅ mange hyggelige steder i Frankrig, så vi må tage det i bidder og løbende sende dig idéer og inspiration her på bloggen!

Men okay, lad os kaste os ud i det, og her får du en appetitvækker til mit yndlingsområde, Provence. Det er selvfølgeligt et enormt område, men når alt kommer til alt, så er det her mit hjerte er solidt placeret!

Utallige dage, uger og måneder i Provence

Jeg har brugt utallige dage, uger og måneder dernede med familie og franske venner. Man får nu engang altid den bedste indsigt i området og levemåden, når man er i godt selskab med de lokale. Det er såvel hyggeligt, lærerigt og vigtigt for éns verdensopfattelse at tilbringe tid med folk fra andre nationaliteter.

Er ikke sikker på, at min ”stakkels” mand og unger, som kun snakker lidt fransk, er enig med mig, for de har brugt mange ferietimer sammen med min franske del af ”familien”. Modsat herhjemme, så spises her sent, der nydes og man tager sig tid til en l’apéro – (en aperitif) eller gerne flere før middagen. Der spises salat og masser af hvidløg, ikke leverpostejsmadder til frokost, og ikke havregryn om morgenen. Ungerne og mand lever stadig i bedste velgående og har trods alt også opdaget det helt unikke ved Provence.

Menton i Provence
Menton i Provence

Der er så meget at opleve udover solen, varmen, den smukke natur med bjergene og de endeløse vinmarker og olivenlunde. Hyggelige, autentiske landsbyer med de udendørs, traditionelle markeder, hvor man kan handle om prisen og altid gøre et godt kup. Desuden de gode restauranter med lokal, provencalsk mad – altid med en skøn duft af krydderurter, en flaske kold rosévin til priser, vi kun kan drømme om herhjemme.

I Frankrig er der tradition for, at man går meget mere ud på restaurant til frokost og til aften, derfor er service og priser i en anden og billigere ende, end hvad vi er vant til at se på et menukort herhjemme. Naturligvis også det faktum at klimaet er noget lunere og mere mildt end på vores breddegrader i Norden, er selvfølgelig også en årsag til, at livet leves meget mere ude end inde.

Tips i den gastronomiske ende

Et tips i den gastronomiske ende, når du er så heldig at være på ferie i Provence: Det er selvfølgelig en rigtig klassikker og én af mine yndlingsspiser, nemlig ”salade chèvre chaud ”, salat med fantastisk velsmagende og varm gedeost på sprødt brød – og når den er lavet med fransk madkærlighed i køkkenet, så findes der ikke noget bedre.

Random French cheese at rural Provence market, town of Aix-en-Provence-shutterstock_81769147
Nyd av gedeost og andre dejlige oster i Provence…

Tag også en aperitif inden maden – l’apéro. Prøv f.eks. den lokale drink, La Mauresque. Det er pastis med en smule mandelikør, mums, det smager bare godt – især i Provence, for jeg må tilstå, at den smager ikke lige så godt hjemme i Danmark på en sommerdag, den skal nydes i l’apéro’ens eget hjemland.

Som en afslutning på en god middag, snupper jeg tit en ”café gourmand” – en espresso med et par miniature-kager og desserter på siden. Så bilder jeg mig selv ind, at det ikke feder så meget…(!) De franske piger er jo så små og slanke, og de falder vel i ny og næ også i ”fælden” med lidt sødt på tallerkenen efter middagen…

Du kan også se mine yndlings hoteller i Provence som jeg selv har håndplukket

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere