Man spiser og drikker godt på Sicilien

Italiensk bruschetta
Italiensk bruschetta

Siciliansk mad får det meste af sin magi fra den store overflod af kvalitet og friskhed, som de lokale råvarer skænker den.

Havene omkring Sicilien vrimler med fisk og skaldyr; kystsletterne og floddale er fyldt med frugtplantager, lunde og marker med grøntsager, bælgfrugter, korn og nødder; bjergene og bjergskråningerne er dækket med vinstokke og skove; og store flokke af kvæg græsser over det meste af landet. Der er også et betydeligt antal vildt, i de mere afsides regioner; vilde orner strejfer stadigt frit omkring. Denne overflod sammen med nogle af de mest berømte kulinariske traditioner i Middelhavsområdet (byzantinsk, arabisk, fransk, spansk, syditaliensk) har skabt et  køkken, der skiftende kan være delikat, flammende, kraftigt og raffineret.

Vin på Sicilien

Sicilianske vine har endelig fundet deres rette plads. I mange år blev de eksporteret i store partier for at styrke årgangsvinene fra andre dele af Europa, men en ny generation af vinproducenter har revolutioneret standarden af produktionen, kvaliteten og marketing, med det resultat, at flere og flere sicilianske vinbønder er blevet kendt i husholdningen i Italien og udlandet. I forlængelse af denne udvikling har mange vinbønder åbnet op for offentligheden, og det er nu muligt at besøge dem, se produktionsprocessen på nær hånd, og at smage på vinene, og nyde et vidunderligt måltid mad i smukke omgivelser.

Donna-Carmela-Sicilien-restaurant-bord
Donna Carmela restaurant på Sicilien

Sicilianske vine er berømte for at være stærke, velsmagende og med en fyldig krop, men den store forskelligartethed i de områder, hvor de dyrkes, har skabt en uendelig varieret topografi på øen, som betyder, at mange forskellige slags druer (inkl. nogle som ikke findes andre steder) trives her, og man anvender adskillige forskellige produktionsmetoder. Det er kort sagt en vinelskers legeplads, og dets fulde potentiale er endnu ikke realiseret.

Vin er ikke den eneste alkoholiske drik af betydning på Sicilien. Amaro, er en urte-likør som er perfekt for fordøjelsen efter et stort siciliansk måltid. Mange private middage slutter med en kølig flaske af denne slags på bordet for at hjælpe på fordøjelsen og ledsager de mange efterfølgende timers konversation. Man bør huske på, at Sicilien også producerer nogle få lokale øl, som er ganske velsmagende. De fleste af dem er lys lagerøl, som ofte er lidt mindre velsmagende end de mest drukket italienske øl som Peroni eller Castello.

Limonello
Limonello

En anden after-dinner drink der den dominerende frugt, citronen, danner basis for en af de mest berømte likører i Italien: Limoncello. Når den masseproduceres varierer den fra sød til sur (med mange, mange forskellige trin) og er en stærk og fyldig drik. Når den er hjemmelavet, er den utrolig bitter, og enorm stærk, men absolut rigtig skøn.

Andre drikke på Sicilien

De store citruslunde gør det muligt at få friskpresset orange juice det meste af året på Sicilien, men andre fremmede friske frugt juicer er på vej. Der tilbydes imidlertid et bredt udvalg af sirupsagtige frugt- og styrkedrikkende varianter ,mange af dem lokal producerede, som er værd at prøve. Det bedste sted er på fortovskioskerne eller de lokale barer, der findes i byerne, hvor et stort sortiment udbydes. De serveres, når du står ved baren eller (hvis du ikke har noget imod at betale lidt mere) ved et bord. Et godt valg for nogle, som har spadseret gennem byen på en varm dag, ville være den ultimative tørst-slukker: et glas mandarin-juice, blandet med danskvand og saften af en friskpresset citron. En drink der helt sikkert giver livskraft!

Mandelhøsten er ikke mindre end citruslundene, og en af de alkoholfrie drikke, man bør smage, er Latte di Mandorla (mandelmælk): En dejlig kølig alternativ til kaffe eller te, og som ofte bliver serveret om sommeren overalt på øen (og hele året i nogle områder). Den bliver som regel masseproduceret, men nogle barer laver stadig deres egen. Med hensyn til sodavand, så er alle de almindelige vestlige drikke at finde på Sicilien, men der er nogle få firmaer (såsom Tomarchio på Østsicilien som er den største), der producerer lokale varianter af de allestedsværende colaer og lemonader, side om side med nogle lokale favoritter, såsom Chinotto (lig med cola, men med en bittersød smag).

Lokale specialiteter

Næsten alt på Sicilien er en lokal specialitet. Enhver provins, by, landsby og husholdning proklamerer stolt, at deres køkken er det bedste, og at deres opskrifter er den ægte. Coponata (en absolut skøn siciliansk grønsagssalat) er et fint eksempel: alle har deres egen favoritopskrift på denne ret, og selv om ordet findes på menukortene rundt på hele øen, vil retten serveres på utallige måder fra sted til sted (og er altid værd at prøve!)

Køb din mad på marked på Sicilien
Køb din mad på marked på Sicilien

Ingen post på menukortet fortjener at blive ignoreret, men restaurant-menuerne kan diskuteres i lang tid med tjenerne, som ofte vil være meget ivrige efter at forklare måden at tilberede retten på og det færdige resultat (ligesom hvilke vine, der er de bedste til den pågældende ret). Nogle af de største synlige fornøjelser i siciliansk gastronomi drejer sig om udvalget af biscuits, (småkager), kager, is og “tavola calda”, som er udstillet i utallige delikatesseforretninger, bager-forretninger, barer og caféer spredt over hele Sicilien.

Denne sidste kategori, “tavola calda”, er en fælles betegnelse på velsmagende konditorkager og snacks, som den østlige del af Sicilien især har specialiseret sig i. De er ofte fyldt med en blanding af kød, ost, oliven, tomater og ris, i et forvirrende udvalg af forme og smag, og gør det ud for et stort mellemmåltid på alle tider af dagen. Som med alt andet mad på Sicilien fortjener det at blive prøvesmagt.

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere