Mallorcas klassiske køkken

Der er langt fra grisefesterne i charterturismens første år til den gastronomi, man kan finde på Mallorca i dag. Frikadeller kan stadig købes på Mallorca, men i de seneste år har det oprindelige mallorcinske køkken fået stadig bedre vilkår på øen. Det gastronomiske udbud på øen er i de seneste år ligeledes blevet udvidet med mange tilbud fra det internationale køkken; man kan derfor i dag købe både pizzaer og McDonald’s mad på Mallorca, hvis det er det, man er interesseret i.

Da Mallorca er en del af Spanien kan man naturligvis også finde de klassiske spanske retter som fx paella, gazpacho og tapas er også meget populært.

Mallorcas klassiske køkken

Heldigvis behøver man ikke lede længe for at finde god mad, som er baseret på traditionelle opskrifter. Mallorcas klassiske køkken er bondemad, men ofte mere krydret, end vi kender det, bl.a. fordi der på øen vokser mange krydderurter, som rosmarin, timian og basilikum.

Når der tidligere blev afholdt grisefester på Mallorca, var det ikke uden grund; grisekød har været, og er den mest almindelige spise på Mallorca. Der tilbydes fortsat mange retter med grisekød; cerdo. Som tilbehør kan fx spises frito mallorquin og ensalada; stegte kartofler og salat. Helstegt pattegris; porcella, som de berømte grisefester baserede sig på, serveres også; dog får man ikke en hel gris, hvis man bestiller det!

Fremragende råvarer

Retterne, der tilbydes på øen, tager naturligvis udgangspunkt i de råvarer, øen kan byde på. Derfor severes fisk; pescado, lam; moltó og kylling. Vil man spise kød fra vilde dyr, kan det anbefales at prøve kaninkød; conejo fra øens vilde kaniner og agerhøne; perdiu.

Som tilbehør serveres ofte kartofler, men også ris; arroz tilbydes i forskellige variationer som tilbehør til kødet. Mange forskellige grøntsager indgår som tilbehør til kødet; enten som kogte, stegte eller friturestegte. Der dyrkes mange grøntsager på middelhavsøen; bl.a. tomater, mange sorter af peberfrugter og artiskokker, og disse grøntsager indgår i øens kogekunst.

Brød og vin

Vil man gerne have vegetarmad, serveres fx tumbet; en vegetargryde (som dog også serveres sammen med fisk eller kød). Mallorcinske supper er meget tykke, og baseret på mange grøntsager og sommetider skiver af opblødt brød. Brød på Mallorca er oftest hvidt, men der fås også en mørkere udgave; pan moreno, der ofte serveres gnedet med olie og hvidløg.

Man kan roligt drikke lokal vin til maden; der produceres vin; bl.a. i Binissalem og i Pla i Levant. Til den søde tand er der søde kager og naturligvis is; helado.

Læs mere om mad på Mallorca

Tags fra artiklen
,
Mere fra Lars Henriksen

Hamborg lufthavn tilbyder nye flyruter til din ferie til sommer

Hos Hideaways oplever vi at flere vælger at rejse fra Hamborg lufthavn...
Læs mere

Skriv et svar