Madrid er Spaniens hjerte

Madrid
Madrid

Madrid er ikke bare Spaniens hovedstad, men også en af Europas mest interessante storbyer. Her går en hektisk hverdag og et pulserende natteliv hånd i hånd med en kunst- og kulturarv i verdensklasse. Tapas og anden god spansk mad og vin har byen også i overflod.

Kultur

En stor del af kulturarven i Madrid kan opleves bare ved at bevæge sig rundt i byen til fods. I den helt centrale del af byen ligger Puerta del Sol. Denne storslåede plads er også centrum i Spanien i den forstand, at det er fra denne plads at Madrids veje bevæger sig ud i forskellige retninger mod landets andre store byer. Pladsen har stor historisk betydning og er stadig byens mest populære mødested den dag i dag.

Almudena i Madrid
Almudena i Madrid

Lidt sydvest for Puerta del Sol ligger Madrids anden store plads, Plaza Mayor. Midt på denne mægtige plads står en berømt og storslået statue af Filip 3. af Spanien. Lidt længere mod vest igen ligger Palacio Real, som tidligere var den spanske kongefamilies residens. Det er en overdådig bygning, der knejser stolt ud over en kæmpemæssig baghave. Lige ved paladset ligger torvet Plaza de la Armería, som er et godt sted at nyde en kop kaffe. Lidt mod nord finder du den meget smukke Plaza de España, med et monument der hædrer Miguel de Cervantes – forfatteren til den verdensberømte spanske roman Don Quijote. Det er ofte også omkring pladserne, at byens flotteste gamle huse og bygningsværker er at finde.

De forskellige seværdigheder i Madrid ligger spredt rundt om i byen, selvom der selvfølgelig er flest i centrum. Det er derfor en god idé at planlægge en rute, hvis du er til fods. Hvis du foretrækker at slentre rundt på må og få, skal du være forberedt på ømme føder, inden du har nået det hele. Især hvis du også vil udforske byens store park Parque del Buen Retiro, som er meget afvekslende opbygget og et perfekt sted at slappe af. I det hele taget er Madrid en meget grøn by, og der er aldrig langt til et skyggende træ eller en plæne, hvor man kan hvile sig.

Vejret

Vejret i Madrid er fremragende forår og forsommer, sensommer og hele efteråret. Midt på sommeren bliver det meget varmt i byen og mange lokale drager ud i de omkringliggende landsbyer i bakkerne ved byen. Og vinteren kan være ret kølig. Foråret er på mange måder en oplagt årstid at besøge Madrid på. Også fordi det er i foråret, at den store byfest San Isidro finder sted. Det er den 15. maj hvert år, det går løs, og fejringen af byens skytshelgen er en oplagt mulighed for at se de lokale på banen med koncerter, taler, opvisninger og alskens festligheder.

Cibeles fountainen Madrid
Cibeles springvand i Madrid

Der er også pilgrimsfærd til Ermita de San Isidro som tiltrækker gæster fra mange dele af verden. Det traditionelle sted at følge begivenhederne er i bydelen Carabanchel, hvor San Isidros park ligger, men også længere inde i centrum – for eksempel på Plaza Mayor – er der masser at opleve dag og aften, for eksempel dans i traditionelle folkedragter.

Kunst

Når det gælder kunst, er Madrid en af verdens vigtigste byer. Byens mest berømte museum er nationalmuseet Museo del Prado med en af verdens vigtigste samlinger af europæisk kunst fra perioden fra 1100-tallet til 1800-tallet. Et andet væsentligt kunstmusen er Museo Thyssen-Bornemisza, hvor impressionismen og ekspressionismen er stærkt repræsenteret og endelig Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, der koncentrerer sig om den mere moderne kunst, og har både Dalí og Picasso i samlingen. De tre museer ligger geografisk tæt og udgør Triángulo del Arte, kunstens gyldne trekant i Madrid.

Mad og drikke

Også hvad kogekunsten angår, spænder Madrid vidt. Ethvert kvarter i byen med respekt for sig selv har adskillige af de populære tapas-barer, og den hårde indbyrdes konkurrence boder for høj kvalitet og rimelige priser. Mange steder holder man stædigt fast i traditionen med at servere en mini-øl til hver tapas. Det er godt! For spanierne er tapas hverdagsmad, men Madrid markerer sig bestemt også i den mere sofistikerede del af det kulinariske spektrum. Der er masser af fortrinlige restauranter i byen, og det klassiske centraliberiske køkken finder sit naturlige centrum her. Samtidig er Madrid hjemsted for indvandrere fra hele den latinske verden, hvilket udvider den gastronomiske palet gevaldigt med gode mexicanske, peruvianske og argentinske spisesteder.

Frisk hjemmelavet paella
Frisk hjemmelavet paella

At Madrid tager gastronomien alvorligt, afspejles også i den kendsgerning, at byen huser et af Europas største centre for kogekunst, nemlig Platea MadridPlaza de Colón. Her er der mulighed for at mæske sig i gourmetmad med flere Michelin-stjernekokke repræsenterede – også cremen af den udenlandske cuisine har fået plads i centret.

Madrids indbyggere spiser sent og bagefter hænder det ikke sjældent, at de går i byen. Madrid sover aldrig, og klokken fire om morgenen er der masser af trafik i den centrale del af byen ved Gran Via. Inden man går hjem og sover ud på morgenen, er det igen tid til at besøge et spisested; nemlig et af de mange steder, hvor de serverer churros con chocolate, en friturestegt dej der kan minde om donuts, som man så dypper i varm chokolade.

Madrid ligger lige i hjertet af Spanien og er landets trafikknudepunkt. De fleste andre større byer i Spanien kan nås på få timer med de topmoderne og superhurtige AVE-tog. Derfor er Madrid også en fremragende base for dig, der gerne vil udforske resten af Spanien eller bare en smuttur med hurtigtog til Alicante, Barcelona, Toledo, Valencia eller Sevilla.

Andre storbyer i Spanien

Madrid er de sidste par år blevet en meget populær destination for storbyferie og jeg forstå godt hvorfor, her finder du alt til en perfekt ferie. Det betyder dog ikke at det er den eneste storby i Spanien som er værd at besøge og specielt hvis du vil sikre dig et behageligt klima i vintermånederne er byer som Barcelona, Sevilla og Malaga gode bud.

Du kan læse mere om de andre byer i Spanien her på bloggen eller om storbyferie med Hideaways Rejser

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere