Mad og vin på Madeira

Madeira er berømt verden over for sin Madeira-vin – og med god grund. Madeira-vinen er en helt enestående hedvin ulig noget, man finder andre steder. Men også Madeiras køkken byder på en udsøgt og særegen kvalitet. Mad og vin er en vigtigt del af ferien på Madeira.

Madeira-vinen er en vigtig del af Madeiras kulturhistorie og vinen har en stor økonomisk betydning for øen den dag i dag. Vinens store popularitet verden over hænger sammen med dens mange anvendelsesmuligheder. Mest nydes den som vin, men kan også bruges som aperitif inden maden og digestif efter.

Madeira-vinens enestående karakter

Madeira-vinen er berømt for sin holdbarhed. Hvor andre vine skal opbevares omhyggeligt er Madeira-vinen mere hårdfør. Selv en åben flaske kan holde op til et år uden at blive dårlig. Lukket kan en god Madeira-vin holde i over 100 år.

Forklaringen på disse praktiske egenskaber i Madeira-vinen skal findes i den måde, vinen produceres på. Den varmes op under produktionen i længere perioder – enten kunstigt eller af solen i de dyrere vine. Samtidig iltes vinen en smule.

Denne opvarmningsproces blev i ørvigt opfundet ved en tilfældighed, da en sending vin blev afvist i Honk Kong og en matros smagte på den i stedet for at smide den ud. Han bemærkede, at den lange, varme rejse havde givet vinen en helt ny og forbedret karakter.

Madeiravinens unikke egenskaber gør den også velegnet i madlavning. Den er fremragende i sovs, og Madeira-vin bruges naturligvis også i den klassiske dessert Blomme i Madeira. Og netop maden er et andet område, hvor Madeira udmærker sig.

Mad på Madeira

Madeiras gastronomi er nært beslægtet med Middelhavskøkkenet, men med et eksostisk anstrøg. Madeiras placering i Atlanterhavet gør, at mange af de kulinariske oplevelser på øen forbundet med fisk og alt godt fra havet. ”Mista de peixes” og ”Mista de mariscos” er henholdsvis et fad med forskellige lækre fisk eller skaldyrs-retter.

Udsøgte tun-bøffer marineret med hvidvin, løg, laurbær, hvidløg, oregano, og stegt i olivenolie med stegte majs til er en anden lækker Madeira-ret. Er du mere til oksekød er espetada en oplagt mulighed. Den består af rødt oksekød grillet på spyd med laurbærblade.

Til dessert er udvalget også stort med mange lækkerier på menukortet. Mange af desserterne er basseret på lokale råvarer.

Eksotiske frugter på Madeira

Det eksotiske anstrøg i Madeiras køkken skyldes øens historiske placering i forhold opdagelsesrejserne handel med lande i fjerne egne. Eksotiske frugter fra lande så forskellige som Tibet, Mexico og Etiopien er blevet introduceret til Madeira gennem mange hundreder år, at det lune klima på øen, gør at frugterne stortrives.

Banan, avocado, ananas og mange andre eksotiske frugter hjemmeproduceres på Madeira, hvorfor friskheden i smagen er i top. De lokale har mestret kombination af friske frugter og grønt med de lige så friske fisk, der hver dag landes rundt om i de forskellige fiskerlejer på øen, men Madeira kan også byde på virkelig gode kødretter, supper og desserter.

Også bagværket på Madeira nyder godt af de friske lokale råvarer. Du bør absolut unde dig selv at smage Bolo de Mel, der er en honningkage lavet på en traditionsrig opskrift fra dengang, da Madeiras vigtigste kilde til indtjening var sukkerrør.

Se alle rejser til blomsterøen med Hideawyas

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Lennart Kiil

Oplev blomsterfestival på Madeira med Hideaways

Hvert år to uger efter Påske forvandles Funchal på Madeira til én...
Læs mere

Skriv et svar