Mad og drikke i Alentejo, Portugals spisekammer

Maden er god i Alentejo

Masser af mad

I Portugal spiser man gerne varm mad to gange dagligt, og enten frokosten eller aftensmaden består ofte af tre retter. Forretten består typisk af suppe, men i modsætning til Portugals andre regioner, spiser man i Alentejo oftere fiskesuppe i stedet for grønsagssuppe. Hovedretten består af kød eller fisk, mens man også får noget sødt til dessert. Portugiserne kan lide at sidde længe over maden, fordi det for dem også er en social aktivitet.

På restaurant i Alentejo

Tager man på restaurant i Alentejo-regionen, er man næsten sikker på at få sig en helt særlig gastronomisk oplevelse. Der er rigtig mange gode råvarer i dette område, som inspirerer de lokale kokke til at udfolde sig gastronomisk. Noget af det bedste man kan få, som også afspejler regionen og frodigheden i området er vildsvinemørbrad med æblemos eller det helt særlige og meget velsmagende ovnbagte lam.

Lokale retter

Som i alle andre regioner i Portugal er der også nogle retter, som er helt typiske for Alentejo-regionen. Retter med fisk er noget som alle portugisere elsker, og i Alentejo er man særligt glad for fiskesuppe eller kogt ål. Når man skal have kød, er en af retterne hare med røde bønner, og man kan også smage den stegte kanin med olivenolie. Gedestuvning er også en helt almindelig og traditionel ret i Alentejo. Man skal også huske at smage de lokale brød i Alentejo, som er særligt lækre med gede- eller fåreost fra regionen.

Alentejo-vinen

I Alentejo-regionen finder man nogle af de største vingodser og de allerstørste vinmarker. Rødvinen fra Alentejo er en af de mest kendte portugisiske vine i udlandet. Det skyldes naturligvis vinens kvalitet, som er helt i top. Den gode smag skyldes primært to faktorer. Først og fremmest er der et meget tørt klima i denne del af landet. Varmen er medvirkende til at den meget modne blå drue nogle år allerede høstes i august måned, og denne tidlige høst betyder, at man undgår regn i høsttiden – noget som vinbønder i andre af Portugals regioner ofte har store udfordringer med.

Derudover er der en særlig jordbund i Alentejo, som blandt andet indeholder skifer og granit. Der er altså stor begejstring omkring Alentejos rødvine, som ofte er meget harmoniske i smagen. Det skyldes muligvis også, at nogle af disse vine stadig produceres gennem gamle vindyrkningstraditioner. Nogle steder presses druerne for eksempel stadig med fødderne. Selvom Alentejo-regionen er mest kendt for sine rødvine, og der kun er grønne druer på ca. 10 % af markerne i regionen, så er hvidvinen også værd at bemærke og smage.

Læs også: Maden er bedre end sit rygte i Portugal

Unikke hideaways i Alentejo

Hvis du har lyst til at opleve Alentejos lækre gastronomi på en ferie, så har du mulighed for at bo på unikke hideaways-hoteller og ferieboliger, som vi i Hideaways personligt har håndplukket med vægten lagt på hoteller, der har autencitet, charme og personlighed.

Alle vores unikke hideaways i Alentejo kan bookes online til konkurrencedygtige priser.

Du kan her læse om alle vores hideaways i Alentejo.

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere