Mad og drikke i Portugal er langt bedre end sit rygte

Maden er god i Portugal, her frisk fisk

Som i mange andre vesteuropæiske lande spiller maden en stor rolle overalt i Portugal. Ikke nok med at portugiserne ofte spiser varm mad to gange om dagen, så får de ofte tre retter mad enten til frokost eller til aften. I Portugal ser man maden som en mulighed for at være social med venner og familie, og man er sammen om at skabe hygge under selve madlavningen, og senere nyder man også maden sammen. Dog går portugiserne ofte ud og spiser. Det kan ske på en af de lokale tabernas, som er en slags restaurant, der er kendt, som noget, der er typisk for Portugal. På den lokale taberna får man ikke blot velsmagende, traditionel mad, som er tilberedt på lokale råvarer – man spiller også kort, snakker med dem, der sidder ved nabobordet og nyder den meget afslappede, familiære stemning.

Fisk, olivenolie og suppe

Landets beliggenhed ved Atlanterhavet har stor betydning for den mad, man spiser i Portugal. Portugisisk mad er meget præget af lækre fiskeretter baseret på blandt andet makrel, aborre, tun, ansjoser, sardiner og skaldyr. Derudover er Portugal storproducent af koldpresset olivenolie, der produceres lokalt i regionerne. Olivenolien bruges til tilberedning af stort set al slags mad, og som dressing til salater. Portugiserne er også meget glade for supper, som laves på forskellige grøntsager og blendes. Også på suppen kan der hældes lidt olivenolie, og nogle gange tilsættes suppen eventuelt lidt chorizo for at fremme smagen.

Portugals mange vine

Der er mange, der ikke ved, at Portugal faktisk er et af de ti lande i verden, der producerer mest vin. Der er 40 vinregioner i landet, som arbejder med omkring 200 forskellige druesorter. Portugiserne ønsker at få meget ud af deres vinbjerge og de mange druesorter. De har en traditionel teknisk fremgangsmåde i deres vinproduktion, og de er generelt meget stolte af de portugisiske vine. De bedste røde vine kommer som regel fra regionerne Dão, Alentejo, Bairrada og Douro, og de kan ofte konkurrere med de bedste franske vine. De hvide vine fra Portugal er også værd at nævne, og det hænder da også, at en af disse bliver særlig god.

Portvinen

Den klassiske portvin stammer fra Portugal. Mere præcist tappes portvinen omkring landets næststørste by, Porto, der ligger i den nordlige del af Portugal nær Douro-floden. Portvin er en hedvin med en alkoholprocent på 19-22 %. Den klassiske portvin er en sød og hed vin, som har udviklet sig meget gennem tiden, og i dag produceres der mange forskellige typer af portvin.

Er du glad for portvin, så er der kun et rejsemål, der bør stå på din liste, og det er naturligvis Norportugal og Douro-dalen. Jeg vil anbefale en bilrundrejse i det nordlige Portugal; her kan du f.eks bo nogle dage i Porto, rejse ind til Dourodalen og afslutte med et par dages badeferie på en af de mange dejlige strande i området.

Læs mere om rejser til den nordlige del af Portugal

Mere information om mad og vin

En stor del af en rejse rundt i et land som Portugal er de mad- og vinoplevelser, man får på sin ferie. Hos Hideaways er vi også glade for mad og vin og har skrevet flere indlæg om vores egne oplevelser fra rejser rundt i lande som Portugal, Italien og Spanien. Besøg vores blog med inspiration til din rejse – foruden mad og vin skriver vi om emner som klima og vejret, historie, kulturen, rejsetips og meget mere.

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere