Smagfuld rejse til Kreta: Oplev øens bedste mad og drikke

Græsk salat på Kreta

Kreta, den største ø i Grækenland, er kendt for sine fantastiske strande, historiske monumenter og skønne natur. Men der er en anden side af Kreta, som er mindst lige så spændende at udforske – dens madkultur.

Kretensisk mad indeholder mange af de samme ingredienser som traditionel græsk mad. På rejsen til Kreta vil du derfor uundgåeligt støde på retter som moussaka, tzatziki og grillet lam. Og smagene på Kreta er bestemt ikke ringere end på det græske fastland – det kretensiske køkken er nemlig kendt for at være af høj klasse.

Hvad gør den kretensiske madtradition unik?

Selv hvis du har bestilt en rejse til Kreta, hvor du bor på hotel med All Inclusive, kan det anbefales at udforske de lokale tavernaer og restauranter. Det er en fantastisk mulighed for at opleve den kretensiske kultur og traditioner gennem maden, og smage på lokale råvarer og specialiteter, som du måske ikke får serveret på hotellet. Derudover er det en god måde at møde de lokale og opleve deres gæstfrihed på tæt hold. Så tøv ikke med at spise ude – du vil ikke fortryde det!

Morgenmad er sjældent noget, man gør ret meget ud af på Kreta. For en indfødt kretenser består dagens første måltid nemlig typisk ikke af meget andet end en kop kaffe. Det er desuden ret typisk for det kretensiske folk, at måltiderne indtages en smule senere, end man som turist er vant til. Frokosten spises typisk efter klokken 14 og de fleste restauranter åbner ikke før klokken 19.

Det er godt at være opmærksom på denne lidt anderledes madrytme, hvis man har mindre børn med på en rejse til Kreta. Dog har de fleste restauranter i turistområderne på øen indrettet sig efter gæsternes daglige rytme, og de holder derfor åbent næsten hele dagen. Når du så sidder med menukortet i hånden og vil bestille aftenens måltid, er der som nævnt nogle helt traditionelle græske klassikere på de fleste restauranter.

Grillet kød på spyd, en klassisk familiefavorit på Kreta. Foto: op23Unsplash

Klassiske retter på Kreta

Moussaka er en af disse, og mange vil nok kalde det for det græske svar på italienernes lasagne. Men i stedet for de italienske lasagneplader bruges der i denne ret auberginer. Desuden er det svært at komme uden om den hvide og småstærke ret, tzatziki, som primært består af græsk yoghurt, agurk og hvidløg. Et typisk aftensmåltid på Kreta kan også bestå af grillet kød, f.eks. lam, som serveres med sprøde pommes fritter.

Helt særligt for kretensisk madkultur er snegle (Chochlioi) tilberedt på forskellig vis. De steges normalt på en pande i olivenolie med lokale urter og friskpresset citronsaft. Du kan få dem på de fleste traditionelle restauranter på Kreta. Sneglene lever vildt på øen, men restauranterne får dem også fra lokale sneglefarme, selv når de ikke er i sæson.

Der er masser af hyggelige tavernaer på Kreta. Foto: Matthieu OgerUnsplash

Ost og oliven

Kreta har en lang tradition for at lave oste. En af de mest populære graviera, en hård ost, som er fremstillet af fåremælk og modnet i mindst fem måneder. Graviera spises typisk som den er, med brød eller som en forret med oliven, tomater og vin. En anden østefavorit på Kreta er myzithra, en blød ost, som er fremstillet af fåremælk og bruges i mange traditionelle kretensiske retter.

Det er ikke svært at finde autentiske kretensiske oste på øen. Mange af landsbyerne har deres egne varianter, og der er masser af osteforretninger rundt om på Kreta.

Et sted, hvor madkulturen på Kreta med hensyn til oste adskiller sig en smule fra fastlandet er således, at man ikke i samme grad er begejstrede for fetaosten. Det er ganske vist ikke svært at finde retter med den saltede ost i tern på menukortene. Men generelt bruges fetaosten ikke i lige så høj grad her på Kreta som mange andre steder i Grækenland. En undtagelse fra regler er dog, at et typisk frokostmåltid på Kreta består af en frisk græsk salat, som ud over feta byder på tomat, skrællet agurk, oregano, peberfrugt og ikke mindst oliven.

Du kan se oliventræer næsten overalt på Kreta. Hvis du ikke får oliven som en lille forret til aftensmåltidet, kan du næsten være sikker på at finde dem i form af olie. Olivenolie er nemlig en essentiel ingrediens i det græske, og kretensiske, køkken. Kreta er kendt for at have det højeste forbrug af olivenolie i verden, og det bruges i næsten alle retter.

Der er altid ekstra olivenolie på bordet. Foto: Francesco Sgroi, CC BY 2.0

Smag på havet: Fisk og skaldyr på Kreta

Kreta er kendt for sin rigdom af fisk og skaldyr, og det er derfor ikke overraskende, at det er en vigtig del af den kretensiske madtradition. Fisk og skaldyr spiller en vigtig rolle i den lokale kost, og der er mange traditionelle retter, der er baseret på disse friske ingredienser.

En af de mest populære retter med fisk på Kreta er kakavia, en fiskesuppe, der er lavet med forskellige fisk og skaldyr, grøntsager og urter. Kakavia er en velsmagende og nærende suppe, der serveres ofte med brød og olivenolie.

Kreta er også kendt for at lækre grillede fisk og skaldyr, som typisk er krydret med lokale urter og krydderier, og serveret med en frisk salat og hjemmebagt brød til. Blæksprutte er en anden populær ingrediens i mange kretensiske retter, som ofte er serveret med olivenolie og citronsaft.

Der er mange skønne steder at nyde sin mad på Kreta. Foto: Matthieu OgerUnsplash

Dakos – en nem snack

Dakos, også kendt som “koukouvayia”, er en traditionel kretensisk snack, der er meget populær blandt både lokale og turister. Det er en simpel, men velsmagende snack, der er perfekt til at spise i løbet af dagen, når du har brug for en hurtig og nem snack.

Dakos er lavet af brød, der er ristet eller tørret og derefter får et fyld af friske tomater, olivenolie og fetaost. Nogle gange tilsættes andre ingredienser som agurk, løg eller kapers for at give ekstra smag og variation. Denne velsmagende lækkerbisken kan også serveres med et strejf af oregano eller andre krydderier for at give det ekstra smag.

En af grundene til, at Dakos er så populært på Kreta, er dens enkelhed og alsidighed. Det er nemt at lave, og det kan spises som en hurtig snack, eller som en let frokost eller aftensmad. Den er også en god mulighed for vegetarer og veganere, da den er fyldt med sunde ingredienser og ikke indeholder kød eller andre animalske produkter.

Traditionelle græske drikke

Sammen med den velsmagende kretensiske mad, har du naturligvis brug for noget at drikke i ferien. På en rejse til Kreta får du rig lejlighed til at stifte bekendtskab med traditionel græsk spiritus som raki, som er en anislikør. Alle andre græske steder end på Kreta kendes denne drik som tsipouro eller tsikoudia, og der er oprindeligt tale om en tyrkisk drik, som grækerne har taget til sig.

Raki er en forholdsvis stærk likør, der godt kan tage vejret fra en. For de lokale er det dog en elsket del af deres kultur og gastronomi. Det er derfor også en drik, der oftest deles i selskab med venner og familie som et symbol på samhørighed og fællesskab. For kretenserne er dagens hovedmåltid i det hele taget en social anledning. På deres foretrukne tavernaer er det derfor ikke usædvanligt, at man om aftenen samler nogle borde for at kunne sidde sammen hele familien.

Er du mere til lidt mildere drinks, kan du i stedet prøve den traditionelle ouzo, som også er aniskrydret. Du kan desuden næsten heller ikke rejse til Kreta uden at prøve en af de lokale vine. En stor del af den græske vinproduktion kommer fra Kreta. Er du vininteresseret, er der mulighed for at besøge en af øens vingårde i ferien. Ofte har vingårdene også en lille produktion af olivenolie og den berømte timianhonning.

Familiens små, som også vil prøve noget lokalt, kan prøve at spørge efter en Temenia eller en Gerani Gazoza, de lokale sodavand.

Bestil din rejse til Kreta her!

Men det er ikke kun maden, der gør Kreta til et af de mest attraktive rejsemål. Den græske ø byder lokker også med nogle af middelhavets bedste badestrande, spændende historiske seværdigheder og en herlig afslappet atmosfære.

Hos Escapeaway kan du nemt finde rejse til Kreta, som passer til dine ønsker. Vælg selv rejsens længe og om det skal være med frejse fra København, Aarhus, Aalborg, Billund eller Hamburg lufthavn – vi søger efter billige flybilletter fra alle flyselskaber og du får en pakkerejse, som er sikret af Rejsegaranti, til nettets bedste pris.

>> Se alle rejser til Kreta med Escapeaway

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere