Mad og drikke på Kreta

Græsk salat på Kreta

Den græske mad- og drikkekultur er naturligvis også at finde på den største ø, Kreta. Kretensisk mad indeholder mange af de samme ingredienser som traditionel græsk mad, så man støder ofte på retter som moussaka, tzatziki og grillet lam. Og smagen på Kreta er bestemt ikke ringere end andre steder i det græske land – det kretensiske køkken er nemlig kendt for at være utroligt velsmagende.

En anderledes madrytme

Morgenmad er dog sjældent noget, man gør ret meget ud af på Kreta. For en indfødt består dagens første måltid nemlig typisk ikke af meget andet end en kop kaffe. Det er desuden ret typisk for det kretensiske folk, at måltiderne indtages en smule senere, end man som turist er vant til. Frokosten spises typisk efter klokken 14 og de fleste restauranter åbner ikke før klokken 19, hvilket er godt at være opmærksom på, hvis man har mindre børn med på ferien. Dog har restauranterne i turistområderne på øen indrettet sig efter gæsternes daglige rytme, og de holder derfor åbent næsten hele dagen. Når man så sidder med menukortet i hånden og vil bestille aftenens måltid, er der som nævnt nogle helt traditionelle gengangere på de fleste restauranter.

Moussaka er en af disse, og mange vil nok sammenligne det med italienernes lasagne. Men i stedet for de italienske lasagneplader bruges der i denne ret auberginer. Desuden er det svært at komme uden om den hvide og småstærke ret, tzatziki, som primært består af græsk yoghurt, agurk og hvidløg. Et typisk aftensmåltid på Kreta kan også bestå af grillet kød, f.eks. lam, som serveres med pommes fritter. Helt særligt for kretensisk madkultur er snegle tilberedt på varierende vis.

Ikke så fascinerede af fetaosten

Et sted, hvor madkulturen på Kreta dog adskiller sig en smule fra fastlandet er, at man ikke i samme grad er lige så fascineret af fetaosten. Det kræver dog absolut ingen længere jagt at finde frem til den saltede ost i tern på menukortene, men generelt bruges fetaosten ikke i lige så høj grad her på Kreta som mange andre steder i det græske køkken. Selvom interessen for osteternene ikke er lige så udbredt her som andre steder i Grækenland er et typisk frokost måltid en omgang græsk salat, som ud over feta indeholder tomat, skrællet agurk, oregano, peberfrugt og ikke mindst oliven.

Oliven vokser i bedste velgående på Kreta, og hvis man ikke får dem som en lille starter til aftensmåltid, så kan man næsten være sikker på at støde ind i oliven i form af olie. Olivenolie er nemlig en vigtig ingrediens i det græske, og kretensiske, køkken.

Traditionelle græske drikke

Sammen med den velsmagende mad, har man naturligvis brug for noget drikkelse. Og her vil man ofte stifte bekendtskab med græsk alkohol i form af f.eks. raki, som er en anislikør. Alle andre græske steder end på Kreta kendes denne drik som tsipouro eller tsikoudia, og der er oprindeligt tale om en tyrkisk drik, som grækerne har taget til sig. Raki er en forholdsvis stærk likør, så er man til den mere milde ende af skalaen kan man prøve den traditionelle ouzo, som også er aniskrydret. Desuden kan man med fordel prøve en af de lokale vine, f.eks. Retsina, der både dufter og smager af harpiks.

Læs mere om Kreta her på bloggen om rejser eller se alle rejser til Kreta med Hideaways.

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie

Oplev unikke religiøse bygninger nær Nice

Elsker du også at besøge kirker og andre religiøse bygninger, når du...
Læs mere

3 Comments

  • Hej lige et par ord med på vejen, Raki smager aldeles ikke spor af anis, det er ikke rigtigt, men derimod ouzo er anis baseret, raki bliver lavet af afkog fra vinproduktionen, og ligger på 40% til 80% stærk

    • Hej Preben. Tak for din kommentar, som du nu langt om længe får et svar på. Jeg er ikke helt enig med dig i, at raki ikke smager af anis, for det gør det. Det er rigtigt at det for det meste bliver lavet af afkog fra vindruer men det er tilsat anisfrø, for at give smagen af anis. Man kan også finde raki’er, som er lavet på andre frugter f.eks. figner. Raki, ouzo, arak og den franske udgave pastis, smager alle sammen af anis, og de bliver alle mælkehvide, når de blandes med vand (visse typer fransk pastis bliver dog mere gule). Det kunne sikkert blive til en meget interessant diskussion og vi sætter pris på din interesse.

Skriv et svar