Lucca er en af mine favorit byer i Toscana

piazza-del-anfiteatro-lucca-toscana-italien-hideaways
Den smukke Piazza del Anfiteatro i Lucca.

Lucca. Smag lidt på ordet. Det bliver ikke meget mere italiensk, vel? Og den lille hyggelige by i det vestlige Toscana har da også alt det, vi forbinder med det søde liv i støvlelandet.

Som de fleste andre gamle byer i området blev Lucca grundlagt, da etruskerne regerede. Navnet Toscana hidrører også fra denne historiske arv. Etruskerne byggede en avanceret civilisation her for næsten 3000 år siden, og de var efter alt at dømme et meget livsnydende folk. At folk så i dag rejser til Toscana fra hele verden netop for at nyde livet, ville sikkert have glædet dem at vide.

Lucca er dog i dag mere kendt for sin nyere historie og kultur. Ikke mindst er byen berømt for sin enestående by-mur. Den er fra renæssancen og helt intakt. En så velbevaret bymur fra den epoke finder man ikke mange steder i verden. Renæssancen var her i det nordlige Italien et kapitel i verdenshistorien af stor betydning. Meget af den store renæssancekunst, som stadig i dag fascinerer store som små, blev skabt her i Toscana.

Silke skabte rigdom

Lucca spillede en væsentlig rolle i overgangen fra middelalder til renæssance. Det var blandt andet fordi byen skabte en hel masse velstand ved at blive hele det sydlige og centrale Europas silkevæveri med mere end 3000 væverier! Via havnebyen Genova blev råsilken importeret, men det var i Lucca, man havde ekspertisen til at forarbejde den. Et motto lød dengang “God silke er Lucca silke”.

Og det var ikke bare velstand, der blev skabt. Forarbejdningen krævede både håndelag og kunstnerisk talent. På et tidspunkt opstår der politiske problemer i Lucca, og silkekunstnerne – og deres måde at organisere sig på – breder sig til resten af det nordlige Italien. Det sker omtrent samtidig med, at renæssancen slår igennem i området -tidligere end noget andet sted.

Oplev arven fra Luccas storhedstid

I dag er der masser af levn fra Luccas storhedstid, da bystaten endnu på mange måder var forbillede for eksempelvis en by som Firenze, der med tiden overhalede Lucca i pomp og pragt.

Cattedrale di San Martino, Lucca.

Luccas katedral Cattedrale di San Martino blev påbegyndt i middelalderen og færdigbygget i renæssancen. Det er interessant at opleve, hvordan byggerier på den tid kunne strække sig fra den ene tidsalder ind i den anden. Er man interesseret i religiøs arkitektur, er Basilica di San Frediano en kirke, man må se. Den blev påbegyndt helt tilbage i det 7. århundrede. Også Chiesa di San Michele in Foro, en kirke med en ekstrem detaljeret udsmykning bygget ovenpå et romersk forum, er unik.

Lucca og operaen

Luccas centrale plads Piazza Anfiteatro (se billedet øverst) er meget smuk og har en usædvanlig “organisk” form, der adskiller den fra andre pladser i Sydeuropa, der typisk er firkantede. Der er her byens liv udspiller sig. Nyd pladsen fra en af caféerne, hvor kaffen er så god, som den kun bliver i Italien. Lucca har – ligesom resten af Toscana i øvrigt – en fantastisk madkultur. Det er nemt at finde virkelig god mad til absolut rimelige priser, og vinen er også god.

Byen har et væsentligt musikliv, og til de opera-interesserede kan nævnes, at den berømte komponist Giacomo Puccini blev født i Lucca. Han skabte klassikere som La Bohème og Madama Butterfly. Man kan besøge hans fødehjem i den nærliggende landsby Torre del Lago, hvor der også hvert år afholdes en operafestival i juli og august opkaldt efter det berømte bysbarn. Lucca har meget at byde på og er et glimrende mål for en dagsudflugt fra et af vores hideaways i Toscana.

Læs også, en by i Toscana tager tid at besøge

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere