Lissabonkysten – sol og vand i storbyens baghave

Kysten omkring Lissabon kan give en forfriskende pause fra hovedstaden, og den korte afstand fra hovedstaden betød, at det var her kongerne drog til igennem de sidste 1000 år, hvilket har sat sine spor på kystområdet.

Lissabons indbyggere trækker mod vest, når de skal undslippe hovedstadens sommervarme og besøger de elegante kystbyer Estoril og Cascais. Hele året valfarter surfere fra hele verden til denne eftertragtede kyst, hvor de venter på at de store bølger ruller ind over de kilometerlange sandstrande. Portugiserne ankommer i hobetal for at besøge landets velbevarede skatte. I nærheden af Lissabon og kysten finder man spændende udflugtsmål som f.eks. Fatima for de pilgrimsrejsende, den gamle by bag murene i Obidos, klosteret Alcobaça fra det 12. århundrede, og det eventyrlige palads på bakketoppen i Sintra. Området har rigeligt at være stolt af.

Cabo da Roca på Lissabonkysten.
Cabo da Roca på Lissabonkysten.

Det formelle navn for regionen er Estremadura – ikke at forveksle med det nærtbeslægtede navn Extremadura, som er regionen, der grænser op til Spanien. Området er tæt befolket i forhold til den mere sydliggende del af Lissabonkysten, og det er nemt at komme hertil via motorvej fra Lissabon; der er en motorvej, der fører vestpå mod Cascais, en anden fører mod nord forbi Obidos og én fører mod syd via Setubal. Hvis man kommer sydfra, vil man hurtigt bemærke den øgede trafik, idet de nærmest tomme veje nu er fyldt med biler, men man kan hurtigt komme væk fra trafikken, hvis man ønsker det. Man skal blot dreje fra motorvejen og tage de rolige landeveje, hvoraf den bedste strækning fører fra Ericeira til Peniche; en strækning, der ligger parallelt med Atlanterhavet, og som byder på mange små fiskerlandsbyer, hvor man kan gøre stop og nyde en god frokost. Alternativt kan man følge Tejo-floden nordøst mod Ribatejo, hvor utallige vinmarker bidrager til den fremragende vinproduktion, og denne rute er bestemt også en oplevelse i sig selv.

Oplevelser og seværdigheder

Sintra

En by på toppen af et bjerg, hvor farverige paladser knejser stolt på toppen af de stejle højder. Paço Real – nationalpaladset – kan dateres tilbage til 1400-tallet og har været hjemsted for mange portugisiske konger, og det eventyrlige Pena-palads har dekorative haver, søer og tårne.

 Sintra i Portugal
Castelo da Pena i Sintra

Cascais og Estoril

Dette er Portugals riviera, hvor de rige og velhavende har bygget deres sommerhuse, og man kan derfor se prangende bygninger langs med kysten. I Estoril kan man finde et casino, og her bliver også holdt Grand Prix for motorcykler hvert år i oktober. Der er desuden masser af strande.

Cabo da Roca

Her finder man det mest vestliggende punkt i Europa. Følg vejen mod nord til Peniche og vælg en af vejene der fører ned til de mange sandstrande, hvor håbefulde surfere har slået lejr, mens de venter på den næste store bølge. Snyd ikke dig selv for en god frokost på stranden.

Obidos

Denne by med de gamle bymure fra det 12. århundrede var en gave fra Kong Dinis til hans Dronning Isabel. Byen forblev i dronningens varetægt i årene efter.

Gade i Obidos
Gade i Obidos

Gamle mure omkranser byen, og mange klatrer op ad dem for at nyde synet af de hvidkalkede bygninger i byen. Her er påsken en stor højtidelighed, hvor folk går i optog igennem de snørklede gader på Langfredag.

Læs mere om Obidos

 

Strandene ved Pinhal de Leiria

Strandene strækker sig imellem Sao Pedro de Moel og Pedrógãgo og ligger ikke langt fra en enorm pinjetræsskov, som er 700 år gammel, og som var beordret af Kong Dinis for at begrænse udbredelsen af sandklitterne.

 

Alcobaça-klosteret

En af Portugals smukkeste bygninger og muligvis også en af de største, og overraskende nok er byen en af de mere kedelige. Klosteret blev bygget i det 12. århundrede og var beboet af cistercienserne.

Alcobaca-klostret-i-Beiras,-Portugal---hideaways
Alcobaca-klostret i Beiras

Fatima

Dette er en af de store attraktioner for katolske pilgrimsrejsende, fordi Jomfru Maria efter sigende har vist sig seks gange for tre lokale børn; den første gang den 13. maj 1917. Egetræet, hvor Jomfru Maria skulle have vist sig, står ved siden af en kirke, som blev bygget i 1950’erne som et minde om hændelsen.

Grutas de Mira de Aire

Den lille by med samme navn er forholdsvis kedelig, men det er værd at besøge de vilde klipper, som ligger nedenfor byen. Her kan man udforske de store drypstenshuler med de usædvanlige navne, såsom Kirkeorglet og Helvedets Port. Udgangen går igennem et vandland, som er inkluderet i entreen, så man kan lige så godt tage badetøjet med.

Convento do Cristo

I de skønne haver i Tomar kan man opleve et fint eksempel på den manuelinske arkitektur. Klosteret blev bygget i det 12. århundrede af tempelridderne, og blev senere hovedkvarter for kristusordenen.

Dette indlæg er skrevet i samarbejde med Lissabons Turistbureau, Turismo de Lisboa.

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie

Paestum – Italiens græske kulturskat

1700-tallet blev århundredet, hvor Europa blev sig sin historiske fortid bevidst. Man...
Læs mere

Skriv et svar