Kulturferie i Grækenland – historien kort fortalt

Acropolis Athens Greece
Acropolis Athens Greece

Grækenland er et land synonym med historie og arkæologi, og som sådan, et perfekt sted at rejse til, hvis det er en kulturel ferie man ønsker. Fra Bronzealderens civilisationer, Mykenæ, Knossos og Santorini til klassiske giganter som Athen, Sparta, Kreta, Rhodos og Delphi; fra byzantinske vidundere som Mistra, Monemvasia og Patmos til moderne bekvemmelige fornøjelse som tilbydes i Athen og Thessal.

Berømt i den vestlige verden som fødested for historie, filosofi, teater og demokrati ( og meget andet) har Grækenland været vidne til nogle af de tidligere verdensberømte – og mest talentfulde personer. Mindre kendt er landet for sin senere rolle som en vigtig part i den byzantinske verden, og som en provins i det tyrkiske empire. Dens erobringer gennem historien har begavet Grækenland med et udvalg af arkæologiske og arkitektoniske juveler fra alle aldre, samt en række verdensklasse-museer helliget dets gamle arv og dets moderne kultur: Benaki Muséet med islamisk kunst og Grækenlands Jødiske museum må man ikke glemme.

Kort og godt, Grækenland sørger for en indsigt i mange af de store middelhavs- civilisationer, både fortidige og nutidige, og folks bedrifter har sørget for de klippegrunde, på hvilke mange af dem blev bygget. Her er en kort oversigt over nogle af de vigtigste begivenheder i historien:

Grækenland: en kort tidsrække

6500 – 3000 f.kr. Den neolitiske periode

De første permanente byer blev grundlagt. Planter og dyr blev indført. Landbruget startede op.

3000 – 1150 f.kr. Bronzealderen

De første paladser bliver bygget på Kreta c.2000 af Minoans. Mykenæ bliver et stort kraftcenter på hovedlandet c.1600 men ødelægges i c.1200.

1150 – 750 f.kr. Den mørke alder

Befolkninger genopstår fra udbredte ødelæggelser. Man begynder at lave værktøj af jern. Det græske alfabet bliver udviklet. De første Olympiske Lege bliver holdt i 776.

750 – 479 f.kr. Arkaisk periode

Bystater dukker op, kolonier grundlægges rundt om Middelhavet og Sortehavet; Sparta bliver det fremherskende kraftcenter; Atheniensisk “vandkraft” udfordrer Sparta; Perserne invaderer, men bliver besejret i 490 og 480 – 479.

479 – 336 f.kr. Den Klassiske periode

De græske bystater kæmper rasende mod alle andre og alliancer dannes og brydes; Athen bliver besejret af Sparta i 404; Sparta bliver besejret af Thebes i 371; og Philip II af Makedonien, far til Alexander Den Store, bliver leder af Grækenland i 338, kun for at blive myrdet i 336.

336 – 146 f.kr.

Alexander Den Store bliver konge af Makedonien og leder af Grækenland i 336, og erobrer følgende det Persiske Rige før han dør i 323. Hans generaler kæmper for at beholde kontrollen over hans rige, og Grækenland falder fra hinanden, men har dog stadig en vis indflydelse. Romerne kæmper i tre krige mod det makedoniske rige, og i 146 plyndrer de Korinth og knytter det til Grækenland.

Grækenland bliver opdelt i romerske provinser. Der opføres en hel del i de forskellige bystater og fristeder; Saint John skriver bogen “Afsløring” (the Book of Revelation) i en hule på Patmos. Grækenland og Græsk Asien bliver kulturcentrer i den østlige del af kejserriget, men efter århundrede med fred i hovedlandet, invaderer og erobrer Heruli, germanske nomader, Athen i 267 e.kr.

330 – 1099

Den 11. maj 330, bliver Konstantinopel grundlagt og kristendommen legaliseret. Det romerske kejserrige splittes i to i 395, og Grækenland bliver en del af det Byzantinske kejserrige. Det bliver langsomt en afkrog, en provins, og bliver hærget af pest i slutningen af det 6. århundrede. Slaverne rykker ind nordfra; en arabisk styrke besætter Kreta i 823, og konstante plyndringer foregår i hovedlandet. I 1095 passerer de første korsfarere gennem Grækenland, og slutter med erobring af Jerusalem i 1099.

1099 – 1460 e.kr.

I 1204 plyndrer Fjerde Korsfarer Konstantinopel. Grækenland bliver delt op i områder, der  regeres af forskellige vestlige aristokratiske og Byzantinske efterfølgere. Tyrkiske stammer fra Aydin og Mentese invaderer landet i slutningen af det 13. århundrede, før tyrkiske osmanner til slut besejrer hele hovedlandet Grækenland i 1460, selv om mange øer forbliver på vestlige hænder.

1460 – 1821

Rhodos falder til tyrkerne i 1522, Cypern i 1570, og Kreta i 1669. I det 18. århundrede opfostrer landflygtige grækere og grækenvenner ideen om et uafhængigt Grækenland.

1821 – 1939

Uafhængighedskrigen varer fra 1821 – 1832, og slutter med en græsk stat som omfatter Attica, Peloponnese og nogle tilhørerende øer. Balkankrigen i 1912 – 1913 indlemmer mange af de tilbageblevne områder i hovedlandet ,som nu er en del af den græske stat. Grækenland er neutral i begyndelsen af Første Verdenskrig, men deltager blandt de Allierede inden afslutningen på krigen. Græske hære invaderer Lilleasien i 1919, men drives tilbage af Ataturk i 1922, som herefter danner den nye nation Tyrkiet. Lilleasiens græske/kristne overlevende befolkning udveksles med flere af den muslimske græske befolkning.

1939 – 1974

Italien invaderer Grækenland den 28. oktober 1940, men bliver slået stort. Den tyske hær kommer til assistance, og tager hurtigt kontrollen med landet. De tilbageblevne grupper kæmper fortsat mod de invaderede tropper, men gengældelser er voldsomme, bla. finder der hårde kampe sted på Kreta. Besættelsen slutter i 1944, men en civil krig bryder ud næsten lige efter og varer indtil 1949. Grækenland bliver medlem af NATO, og afholder demokratiske valg, men et kup sættes på benene af en gruppe kun lidt kendte oberster, som regerer indtil 1974.

1974 –

Frie valg bliver afholdt i 1974. Fra det tidspunkt skifter magten mellem PASOK og Nea Dhimokratia partierne; Grækenland bliver optaget i EU i 1981, og bliver værter for De Olympiske Lege i 2004. I disse år skriver Grækeland et nyt kapitel i landets historie, med den økonomiske krise.

Vil du ikke rejse til Grækenland på kulturferie, så læs Ulrikas indlæg om min ferie med børn i Grækenland.

Rejser til Grækenland

Oplev Grækenland på en reje med Hideaways, vi er specialister i rejser til Grækenland hvor du bor på håndplukekde hoteller og ferieboliger. Der går dagligt fly til grækenland fra Danmark og du kan rejse i nøjagtig det antal dage du ønsker.

Se alle rejser til Grækenland hos Hideaways

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere