Til kamp mod mafiaen: Italiens turismebranche siger stop

Det gamle fiskeleje Cefalu
Det gamle fiskeleje Cefalu på Sicilien.

I popkulturen forbindes mafiaen med serier som The Sopranos og film som The Godfather. Organiseret kriminalitet i virkeligheden er dog knap så spændende og romantisk.

I Italien er organiseret kriminalitet stadig et stort problem. Mafiagrupper som Siciliens Cosa Nostra er destruktive såvel som økonomisk belastende for Italiens forretningsdrivende. Det er en rutinesag for mafiaen at skræmme og udøve vold imod forretninger, der ikke vil samarbejde og betale beskyttelsespenge.

Stor efterspørgsel på mafia-frie ferier i Syditalien

I disse tider kæmper rejsende og specialiserede rejsebureauer i Syditalien imidlertid imod mafiaens magt ved at støtte forretninger som nægter at samarbejde med mafiaen.

Det er en voksende form for “etisk turisme” i en region som har meget at tilbyde turister: Fabelagtigt landskab ved Middelhavet, storslåede kyster, fyldige vine og et køkken, som er overlegent selv i forhold til Italiens høje standarder – med indflydelse fra græsk, arabisk, spansk og fransk cuisine.

Skønne Sicilien er et eksempel på, hvor mange kulturer, der har haft indflydelse på Syditalien, og hvilken kulturel rigdom, det har skabt.

“Der er stor efterspørgsel på anti-mafia-turisme,” siger Francesca Vannini Perenti til avisen Business Insider. Hun er stifter af Addiopizzo Travel, som er et Palermo-baseret rejsebureau, der tilbyder mafia-frie ferier. “Folk vil vide hvilke butikker, restauranter og hoteller, der ikke betaler beskyttelsespenge til mafiaen.”

Napoli
Stemningsfuld gade i Napoli.

Farvel beskyttelsespenge

Addio pizzo – som ordret betyder “farvel beskyttelsespenge” – er et netværk af syditalienske forretningsdrivende, som blev skabt i 2004. Det blev stiftet af en håndfuld unge lokale, som var rasende over ikke at kunne få lov til at åbne en bar uden at blive tvunget til at gribe til lommerne og støtte mafiaen.

I 2004 var det revolutionært at organisere en anti-mafia bevægelse. I dag er omkring 700 lokale forretninger og virksomheder i Palermo-regionen en del af addio pizzo-netværket – et antal, der giver håb, men som stadig er lille, når man tænker på, at der i området befinder sig i alt omkring 25.000 forretningsdrivende.

Addiopizzo guider turister til de butikker, restauranter og hoteller, hvor de kan være helt sikre på, at ingen af deres penge vil havne hos mafiaen. Addiopizzo kan lave reservationer og udgiver et kort over Palermo, hvor de pågældende forretninger er markeret.

Der er dog stadig lang vej igen, før Syditalien får bugt med mafiaen:

På Sicilien betaler omkring 70 procent af øens 50.000 forretningsdrivende beskyttelsepenge til mafiaen, ifølge officielle statistikker foretaget i 2010.

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere