Italien forærer over 100 historiske bygninger væk – på én betingelse

Udsigt Recanati Italien
Udsigt over Recanati, en af byerne som skal tiltrække flere turister . Foto: Carlo Mirante, CC.

Har du altid drømt om at eje dit eget slot? Så skal du måske skynde dig at rejse til Italien. Her gives brugsretten til 100 forladte historiske bygninger gratis væk. Vil du gerne overtage nøglerne til et af de ledige slotte, tårne, villaer, gårde eller tidligere klostre, skal du dog leve op til visse kriterier.

Fra håndværkertilbud til attraktion

Italien er et af verdens mest populære rejsemål med berømte byer som Firenze, Venedig, Rom og Milano, der hvert år hver især tiltrækker millioner af besøgende fra hele verden. Men myndighederne ønsker, at den store interesse i højere grad kommer resten af landet til gode. Samtidig er det vigtigt at sikre, at presset på de mest populære destinationer ikke ender med at blive for stort.

Det er netop for at tiltrække flere turister til mere oversete egne af landet, at man nu tilbyder gratis brugsret til de mange historiske bygninger. Det er derfor ikke et tilbud, som er henvendt til velhavere med lyst til en unik feriebolig i Italien. Derimod er hensigten, at bygningerne blive overtaget af unge investorer og iværksættere med en klar vision for, hvordan de enestående steder kan bruges som ramme for ferieboliger, restauranter eller andre former for turistattraktioner. Som udgangspunkt gælder brugsretten ni år, hvilket efterfølgende kan forlænges yderligere ni år. Har man en god, detaljeret plan, kan der i nogle tilfælde gives brugsret i endnu flere år.

Ned i tempo langt fra alfarvej

Som det kan ses på billederne ovenfor fra ministeriet, Agenzia del Demanio, er der ikke just tale om indflytningsklar boliger. Har man mod på et håndværkertilbud, er det dog bygninger med masser af potentiale alene i kraft af deres historiske atmosfære. Det er desuden ikke tilfældigt placerede steder, som indgår i tilbuddet.

Bygningerne ligger langs de gamle pilgrimsruter Via Appia og Via Francigena eller cykelruter. Håbet er derfor, at de forladte bygninger i fremtiden vil huse eller bespise pilgrimme, vandrere, cyklister og andre turister, som komme til Italien for at slippe væk fra hverdagens stress og komme helt ned i tempo.

Det forlyder ikke, hvor mange ansøgninger, der er blevet indgivet. Men at dømme ud fra ministeriets opslag på Facebook, er det et initiativ, som har vakt stor interesse.

Det er ikke første gang, at de italienske myndigheder benytter denne metode. Man har for eksempel i løbet af de seneste to år sat en række af landets nedlagte fyrtårne på auktion til brug som ferieboliger.

Find den unik feriebolig i Italien

Lykkes de italienske myndigheders projekt vil flere besøgende i fremtiden få mulighed for at opleve dele af Italien, som er uberørt af masseturisme. Der er planer om at tilføje yderligere 200 “gratis” bygninger til listen de kommende år.

Ønsker du allerede nu at bestille en ferie i landlig idyl? Så tjek udvalget af håndplukkede ferieboliger i Italien hos Hideaways, som har stor ekspertise i at finde hoteller, bed and breakfasts, villaer og anden indlogering med enestående beliggenhed, masser af autentisk charme og lokal kolorit.

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere