Istanbul – hvor øst møder vest

Istanbul
Istanbul

“Oh, East is East and West is West, and never the twain shall meet,”

Sådan lyder første linje i Rudyard Kiplings berømte digt The Ballad of East and WestIstanbul er måske undtagelsen, der bekræfter denne regel. For i Istanbul mødes øst og vest vitterligt. Byen strækker sig hen over Bosporusstrædet og ligger dermed både i Europa og Asien. Og måske er det dette sjældne møde mellem øst og vest, der er med til at give byen en helt enestående atmosfære. Istanbul er på én gang moderne storby (Europas største faktisk) og ældgammelt hovedsæde for flere af historiens store civilisationer.

Istanbul – en levende by

Traditionernes møde med det moderne giver sig udslag i en meget levende by, som også give dig følelsen af at være hensat i en helt anden tid. Både det gamle og det nye Istanbul emmer dog af liv, og købmænd har travlt med handel både bag forretningsdistrikternes spejlblanke glasfacader og i den gamle kæmpe-bazaar, hvor mere end 5000 butikker har til huse. Istanbul er en by, der summer af aktivitet, nærmest døgnet rundt.

Grand Bazaar i Istanbul
Grand Bazaar i Istanbul. Foto: faungg’s photosCC BY-ND 2.0

Istanbul har en usædvanlig rig historisk arv, fordi byen altid har været skueplads for nogle af de store sammenstød mellem de vestlige og østlige civilisationer. Således var Istanbul i en periode under navnet Konstantinopel hovedstad i det mægtige romerrige. Senere blev byen en del af det osmanniske rige – og i dag er der tale om at indlemme Tyrkiet i den Europæiske Union. Byen er rig på kultur.

Seværdighederne ligger side om side

Vidnesbyrd om Istanbuls stormombruste fortid findes mange steder i byen, dog i alt overvejende grad på den europæiske side af Bosperus, hvor den gamle oprindelige del, kaldet Stamboul, er beliggende. Her ligger seværdighederne side om side, og en del af dem er i absolut verdensklasse. Her vil jeg i første omgang give en smagsprøve.

Hagia Sofia

Hagia Sofia er et fremragende og lyslevende eksempel på Istanbuls lange tradition for storhed. Egentligt er den en byzantinsk kirke, men siden omdannede romerne den til katedral, og senere igen blev den ombygget til moske af osmannerne – for endelig i dag at fremstå som museum.

Hagia Sofia
Hagia Sofia. Foto: Julio Roman Fariñas. CC BY 2.0

Det var den legendariske præsident og skaber af det moderne Tyrkiet, Atatürk, der stod bag denne foreløbigt sidste transformation. I mange århundreder var Hagia Sofia den største moske i Istanbul, men det ændrede sig, da Sultan Ahmed moskeen, måske bedre kendt som den blå moske, blev bygget i 1600-tallet.

Topkapi-paladset

Smukt beliggende ned til Bosperus-strædet giver Topkapi-paladset et anderledes, men ikke mindre enestående indblik i Istanbuls mere verdslige historie. I 600 år regerede sultanerne over det osmanniske rige fra Istanbul i denne imponerende bygning. Og de sparede ikke på noget som helst. Du kan opleve de meste af paladset på en guidet rundtur i den imponerende bygning, men en del er stadig forbudt område – eller harem. I haremmet boede både sultanens mange koner og hans konkubiner, der havde færre rettigheder og i dag nok ville blive omtalt som sexslaver – dog kunne en enkelt udvalgt konkubine af sultanen hæves højt over denne status. Haremmet var så at sige familiehuset i paladset, hvor også sultanens mor, alle hans børn og de kastrerede vagter – eunukkerne – boede.

Topkapi-paladset
Topkapi-paladset. Foto: Jorge Láscar. CC by 2.0

Istanbul kan virke næsten overvældende på grund af størrelsen og de utallige væsentlige seværdigheder, men efter et par dage føler man sig alligevel på hjemmebane de mest centrale steder i byen. Få andre byer i verden har lige så meget at byde på som Istanbul. Så det er dejligt, at vi nu har denne fantastiske by med i programmet her på Hideaways. Jeg ser frem til at skrive mere om Istanbul, som jeg har besøgt to gange.

Rejser til Istanbul med Hideaways

Vi er netop vendt hjem fra en rejse til Tyrkiets hovedstad, hvor vi har håndplukket 7 spændende hideaways. Læs meget mere om rejser til Istanbul og hotellerne, ved at klikke på nedenstående link. Du kan også læse mere om Rudyard Kiplings digt The Ballad of East and West på Wikipedia.

Se alle rejser til Istanbul med Hideaways

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere