Hyggeligt havneliv i Marsaxlokk på Malta

Par Malta
Den stemningsfulde havn bør opleves på en rejse til Malta.

Marsaxlokk på det sydøstlige Malta har en af øens største naturlige havne. Den er især kendt for de mange traditionelle, farverige både, som ligger i ly her, men der er også meget andet at opleve.

Dramatisk fortid

Havnen og byen emmer af gamle dage. Den lille by på omkring 3.500 indbyggere har da også en lang, spændende historie. Det var her fønikerne først lagde til, da de oprettede deres handelsstationer på Malta i det 9. århundrede f.v.t. Det var ligeledes her osmannerne gik i land, da de i 1565 forsøgte at erobre Malta fra Johanniterordenen – et forehavende som de trods en overlegen styrke måtte opgive efter tre års belejring. Et par hundrede år senere var johanniterne dog for svækket til at modstå endnu en invasion, da franskmændene med Napoleon Bonaparte i spidsen indtog øen – blandt andet med tropper landsat ved Marsaxlokk.

Fiskerbåde Malta
Fiskerbåde i den gamle havn.
båd Malta
En Luzzu – en traditionel maltesisk fiskerbåd, som normalt er malet i stærke farve med et par øjne i stævnen. Foto: Infinite Ache, CC.

Stolte traditioner holdes i hævd

I dag er det ikke dramatik, som præger livet i Marsaxlokk. Derimod hersker her en tilbagelænet og hyggelig atmosfære. Et besøg her er på sin vis en chance for at opleve en lille tidslomme på Malta, hvor det traditionelle fiskerliv stadig trives. Trods et indtog af mere moderne industri omkring byen, ser man således stadig fiskere sidde på kajkanten i den gamle havn og ordne net eller være i gang med at male deres både.

Omkring 70 procent af Maltas fiskeflåde holder til i Marsaxlokk. Det giver fiskerestauranterne på havnefronten en stabil forsyning af frisk fisk og andet godt fra havet. Folk kommer da også fra nær og fjern for at spise her. Derudover er det især det store fiskemarked om søndagen, som lokker mange til byen. Selv hvis du ikke har en ferielejlighed med eget køkken på Malta, er det denne dag spændende at gå en tur rundt mellem de mange stande og blot forundres over de mange eksotisk udseende fisk, der er blevet bragt hjem. Her kan man støde på alt fra sværdfisk og tun til den lokale favorit lampuki. Kom gerne tidligt om morgenen, da der som regel bliver trængsel i løbet af formiddagen. Markedet lukker normalt allerede igen lidt over middag.

Lampuki
I hverdagene fragtes fangsten til Valletta, men om søndagen sælges den på kajen i Marsaxlokk. Her lampuki-fisk. Foto: Ramon Casha, CC.

Badestrande nær Marsaxlokk

Trænger du til en dukkert, er der en lille sandstrand på østsiden af Marsaxlokk. Der er desuden kun nogle få kilometer til den kønne St. Peter’s Pool ved Delimara. I denne lille bugt er det populært at snorkle og vovehalse bruger klipperne til udspring. Man kan gå hertil, men orker man ikke det, er det som regel muligt at arrangere  en vandtaxi hertil fra havnen i Marsaxlokk. Vær opmærksom på, at der ikke er nogen faciliteter ved den naturlige pool, så medbring selv vand og mad.

Peters Pool Malta
Peters Pool er ikke for de mindste børn, men større børn og barnlige sjæle ynder at springe i vandet fra klipperne. Foto: Javier Losa, CC.

Håndplukkede ferieboliger på Malta

Hideaways er specialister i rejser til Malta, hvor du bor på håndplukkede hoteller eller i ferieboliger. Her kan du slappe af i idylliske omgivelser og give helt slip på hverdagens stress. Samtidig vil du altid have flere interessante udflugtsmål inden for din rækkevidde.

Se det fulde udvalg af rejser til Malta hos Hideaways

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Mikkel H

Vandretur langs havet med betagende udsigter i Cinque Terre

Cinque Terre som ligger i regionen Ligurien i den nordvestlige del af Italien,...
Læs mere

Skriv et svar