Derfor skal du rejse til Kreta i Grækenland

Oplev Kreta i Grækenland

Kreta er Grækenlands største ø, og den gæstfri befolkning har nok at være stolte af såsom det minoiske palads og de venetianske havne, samt den skønne natur med store bjerge, dybe slugter og livlige strande. Nedenstående information om Kreta og rejser til Kreta er skrevet for at give inspiration til din ferie og er bestemt ikke et forsøg på at lave en ny rejseguide om rejser til Kreta, det er der mange som gør godt allerede, f.eks Politikens Turen går til Kreta.

Derfor skal du holde ferie på Kreta

Kreta er den største ø i Grækenland og den næststørste ø i hele Middelhavet. Samtidig er det ø med en spændende historie og en betagende natur. På Kreta finder man lidt af det hele, man kan f.eks. opleve Minoiske paladser, venetianske havne, sneklædte bjergtinder, dybe kløfter, små bugter og velbesøgte strande, stolte og generøse indbyggere og farverrige traditioner. Så der er masser af gode grunde til at besøge Kreta. Det betyder selvfølgelig at øen tiltrækker masser af besøgende. I sommerperioden ankommer der hver dag snesevis af charterfly fra Europa til de travle lufthavne i Chania og Heraklion. De fleste charterturister indkvarteres i ferieområderne ved nordkysterne, så resten af øen er mindre velbesøgt, og man kan derfor sagtens finde et sted at bo, hvis man gerne vil lidt væk fra folkemængderne.

Matala på Kreta
Matala på Kreta

Den nordlige kystlinje er bukket under for en massiv udvikling, og kun enkelte pletter langs nordkysten byder på en stille og rolig atmosfære, såsom den søvnige fiskerlandsby Panormos. Langs sydkysten finder man masser af skønne strande og fantastiske bugter, med skyhøje bjerge i baggrunden. På strækningen imellem Paleohora og Sougia finder man endda områder, som kun er tilgængelige til fods eller med båd. På de vestlige og østlige dele af øen finder man nogle af de mest idylliske områder; den lille ø i sandet, Elafonisi og lagunen i Balos finder man mod vest, og i øst kan man besøge den smukke palmestrand i Vai og de gamle ruiner nær stranden ved Zakros.

Mere end bare en kystlinje

Når man bevæger sig væk fra kysterne, så vil man opleve et meget bjergrigt landskab med punkter der hæver sig op til 2000 meter over havets overflade. Her finder man reelle vildmarker, som er stegende hede om sommeren og hvide af sne om vinteren. Vandrere vil finde herlige ruter her, men man bør dog ikke være overmodig i dette landskab. De Hvide Bjerge er blandt favoritterne, hvor månen danser i baggrunden og stråler ud over det betagende landskab. Man kan udfordre sig selv med en vandretur i en af kløfterne; Samaria er den mest besøgte, så det kan anbefales at prøve Agia Irini eller Aradena, hvis man gerne vil lidt væk fra folkevandringerne. Ved kløfternes fod kan man finde frodige citronlunde og avocadotræer mens man støder på gamle byzantiske kapeller og maleriske landsbyer.

Agios Nikolaos
Agios Nikolaos

Man bør heller ikke snyde sig selv for et par dage i de livlige venetianske byer på nordkysten. Her finder man venetianske fæstningsværker, tyrkiske moskeer, græske fiskerhavne og kosmopolitiske forretninger, og især byerne Chania og Rethymno byder også på lækre hoteller, hvor man kan nyde et par feriedage i sus og dus. Hvis man også har lyst til lidt fest og farver, så kan man tage mod øst til Elounda med et udvalg af deluxe hoteller, eller man kan besøge den livlige Agios Nikolaos som ligger lige i nærheden. Hovedstaden Heraklion bør heller ikke glemmes, da man her finder kongen over alle minoiske paladser; Knossos.

Rejse-tips om Kreta

Kreta er en meget stor ø, så der er masser af anbefalesesværdige steder, så man kan udvælge de steder der vækker mest interesse hos den enkelte; det kunne eksempelvis være Chania, Kissamos, De Hvide Bjerge, Rethymno, Elounda, Makrigialos eller noget helt andet.

Chania (Hania) er en dejlig lille kystnær by, som har meget at byde på. Byen er mest velkendt for sin maleriske strandpromenade fyldt med travle caféer og traditionelle fiskerbåde. Den venetianske fiskerhavn ligger godt beskyttet bag de venetianske fæstninger. En kort gåtur herfra befinder man sig i den gamle osmanniske bydel, hvor man finder charmerende brostensbelagte stræder, små museer og små charmerende butikker med kunst, smykker, lædervarer og delikatesser.

Chania
Chania

Øst for den gamle bydel finder man Koum Kapi, som er sprængfyldt med caféer, barer og et par små men lækre strande. Længere strande finder man 500m vest for den gamle bydel, hvor man finder den nye bydel Nea Hora. Denne del er ikke nær så besøgt, men man kan opleve traditionelle fiskerestauranter og små værksteder hvor håndværkere servicerer de lokale beboere. Længere inde i landet kan man besøge frugtplantagerne i Perivolia, som ligger ved foden af De Hvide Bjerge. Man kan nemt tilbringe en uges tid i dette område, hvor man kan kombinere alt lige fra strandbadning, spisning, vandreture, fest og shopping.

Strande

Hvis man bevæger sig mod vest vil man opleve en hel perlerække af strande, hvoraf den første er en ægte sandstrand, hvor man nemt kan tilbringe en afslappet eftermiddag, hvorefter man kan fortsætte en kilometer videre, hvor man finder Agii Apostoli, hvor man kan runde dagen af med en cocktail og en middag på Chic Hotel Ammos. Læs mere om strande på Kreta i blog indlægget: Strande med blå flag i Grækenland og på Kreta

Klostre

På halvøen Akrotiri nær lufthavnen finder man klosteret Agia Triada (Giagarolou) som har været et veludsmykket og storladent kloster, hvorimod Gouvernetou er et mere fjerntliggende og intimt kloster, som har en herlig sti ned til den ødelagte kirke og grotten ved Agios Ioannis (Katholiko).

Agia Triada
Klosteret Agia Triada. Foto: POTIER Jean-LouisCC BY-ND 2.0

Kissamos og Vestkreta

Kører man mod vest så finder man nogle af Kretas smukkeste strande beliggende ved foden af De Hvide Bjerge. På en bakketop finder man Elia, hvor der ligger perfekte hoteller med udsøgt mad og velværebehandlinger, som man kan slappe af med efter en oplevelsesrig dag.

Gramvousa og Balos

Vestkreta har et par ”fingre” der stikker ud i vandet, og denne del af Kreta er en robust, bjergrig halvø med et par isolerede øer, hvor man på den ene finder ruinerne af et venetiansk fort, og hvor man på spidsen af halvøen finder en af Kretas mest idylliske strande, Balos. Der er en grusvej det meste af vejen, men det sidste stykke skal tages til fods, eller kan nås med en sejltur fra Kissamos eller Chania.

Elafonisi

Her finder man en nærmest perfekt sandstrand med lavvande, hvilket gør stranden perfekt for familer med børn. På en sommerdag vrimler stranden med mennesker, så det kan anbefales at besøge stranden tidligt på dagen eller udenfor sæsonen.

Elafonisi
Elafonisi strande. Foto: Miguel Virkkunen CarvalhoCC BY 2.0

På toppen af en klippe nærheden finder man et lille kloster kaldet Chryssoskalitissa, hvilket betyder den gyldne trappe, og det var denne klippe der dannede rammerne om Christopher Somerville’s fremragende roman De Gyldne Trin.

Polyrinia

Omkring 7 km fra Kissamos finder man denne bakketop fyldt med ruinerne af romerske ækvadukter, venetianske fæstningsværker og oldgræske fortællinger, ligesom man kan nyde en fantastisk udsigt udover øen og havet. Man bør parkere bilen for enden af vejen i den moderne landsby Polyrinia, og gå de 50 meter tilbage mod højre, hvor man går op af en grusvej, hvor man passerer huler, der har været brugt som boliger, hvorefter man ankommer til den kirke, hvor de 99 forfædre forsvarede kristendommen under den sarakensk-arabiske besættelse. Herfra fører de små stier op til et slot med mange cisterner og rester af bygninger, samt en fantastisk udsigt.

Polyrinia
Polyrinia. Foto: Christine McIntoshCC BY-ND 2.0

Hvis man har lyst til en længere gåtur, så kan man bevæge sig videre i Sirikari slugten, som fører til Sineniana, hvor man kan nyde en god vandretur – man bør dog planlægge turen og huske at medbringe kort og kompas.

De Hvide Bjerge

Disse bjerge har fået deres navn fordi deres bjergtinder stråler lige så klart i sommersolen som de gør i vinterens sne, og bjergene er et rent paradis for både naturelskere og vandrere. Kombinationen af bjergtoppe med høje kalksten og de meget dybe kløfter giver en rig variation af terræn og dyreliv, især fordi der ikke findes veje langs kystlinjen. Her finder man flere forskellige blomsterarter end i de fleste andre europæiske lande, og området er et vigtigt fristed for trækfugle og for den kretanske bjergged, som også kaldes Kri Kri.

Samariakløften

I den centrale del af Kreta finder man Samariakløften, som er en nationalpark, hvor man kan vandre igennem den længste af Kretas kløfter, som er omgivet af bjerge der er over 2000 meter høje, og hvor man kan opleve klippevæggene der rejser sig drasmatisk op mod himlen imens man bevæger sig ned langs floden der bevæger sig som en slange ud imod havet. Dette har været det absolut mest populære udflugtsmål for turister på Kreta med massevis af turistbusser der ankommer fra Omalos tidligt hver morgen. Det kan derfor anbefales at starte lidt op ad formiddagen for at undgå store mængder af turister, men man bør heller ikke vente til for sent op ad dagen, da man har 16 km vandring på klippefyldte stier foran sig.

Samaria
Samariakløften. Foto: Miguel Virkkunen CarvalhoCC BY 2.0

Det er også en god idé, at komme tidligt eller sent på sæsonen, maj til oktober. Alternativt kan man besøge Agia Irini kløften i nærheden af Sougia, som er åben hele året rundt, og som er velegnet som en dagstur fra Anidri. Man kan tage en taxa til Epanohori og gå tilbage til Moni, hvilket er en vandretur på 3-4 timer. Læs mere om Samariakløften i blog indlægget: På vandreferie i Samariakløften

Gingilos Bjerget

Erfarne vandrere kan bestige Gingilos, som rejser sig 2080 meter op fra Xiloskala, som man finder ved starten af Samariakløften på Omalos sletten. Det er en dramatisk tur på 5-6 timer, der byder på gode udfordringer og nogle fantastiske udsigtsposter, og det er vigtigt at have en god guidebog og et kort med, men en guide er ikke nødvendig. Hvis man ønsker at bevæge sig ind i hjertet af De Hvide Bjerge bør man dog alliere sig med en guide, som har nøgler til den ubemandede vandrehytte ved foden af Pachnes toppen i 2453 meters højde.

Paleochora-Sfakia Kysten

Kyststrækningen imellem Paleochora og Sfakia er en strækning der kun kan klares til fods eller til vands, og hvor man kan opleve synet af et fantastisk smukt og blåt hav, fredelige pinjeskove og smukke afsondrede bugter. Der er en vandresti samt en færge som sejler på ruten Paleochora – Sougia – Agia Roumeli – Loutro – Sfakia, hvilket gør ruten til en overkommelig tur fra punkt til punkt.

Paleochora
Paleochora. Foto: Flickr / Mike DobsonCC BY 2.0

Den bedste strækning går fra Paleochora til Sougia, hvilket er en vandretur på 5 timer, hvor man kan opleve de gamle ruiner ved Lissos. Strækningen fra Agia Roumeli til Loutro kan tilbagelægges på 6-7 timer og er også en dejlig dagstur, omend den er mere velbesøgt. På denne tur passerer man de høje klippevægge ved Aradenakløften, som også kan udgøre en dagsvandring, hvis man ikke har noget imod svimlende højder. Der er stort set sol hele dagen, så husk masser af vand og solbeskyttelse.

Rethymnon

Rethymnon, eller Rethymno, er en skøn havneby og universitetsby på Kretas nordkyst, som kan minde om Chania, omend man skal passe på med at tale for højt om denne sammenligning. Byen har en smuk og charmerende gammel bydel, som er delvist restaureret og som byder på brostensbelagte stræder med pastelfarvede bygninger, minareter fra det osmanniske rige, venetianske kirker og dekorative springvand. Der er en idyllisk havn, hvor halvdelen er reserveret til farvestrålende fiskerbåde, og hvor den anden del benyttes af færger, som sejler til Piræus. Hele havnen overvåges af en imponerende venetiansk fæstning fra det 16. århundrede. Her afholdes nogle velbesøgte festivaler, blandt andet en vinfestival i juni og en renæssance festival i juli.

idyllisk havn
Den idylliske havn i Rethymnon.

Byen er velegnet som base, hvis man ønsker at udforske den vestlige og centrale del af Kreta. Bare lidt væk fra kysten finder man Arkadiklosteret ved foden af Idi-bjerget (Psiloritis), som blev opført i det 16. århundrede og byder på en venetiansk kirke i barokstil. Stedet har en gruson historie; her var der et blodigt opgør mod tyrkerne i 1866, hvor de græske munke og nogle rebeller sprængte sig selv og deres modstandere i luften ved at sætte ild til krudtlageret.

Et mere roligt kloster kan man besøge på sydkysten ved Preveli. Her ligger et smukt kloster fra det 17. århundrede, med en charmerende gårdhave og et lille museum med en skøn udsigt udover den maleriske sandstrand, hvor en flod bugter sig igennem en lille palmelund for at nå ud i havet. Det er en god idé at besøge stedet tidligt på dagen eller udenfor sæsonen for at undgå for store folkemængder.

Hold ferie på Rimondi Boutique Hotel på Kreta
Et godt valg hvis du vil holde ferie i Rethymnon på Kreta er Rimondi Boutique Hotel

Elounda og Lasithi

Elounda er hjemsted for mange af Kretas ypperligste ferieområder, idet området er en helt særlig perle af hvide sandstrande og krystalklart havvand og kombineret med fremragende restauranter og barer, så er det et oplagt sted til både afslapning og fest. Man kan besøge den lille klippeø Spinalonga, som engang fungerede som et venetiansk fæstningsværk mod tyrkerne, senere som bosted for spedalske og nu blot et fascinerende og historisk sted at besøge, og det kan anbefales at tage en dagstur til øen. I nærheden finder man også Olous, den sunkne by, som er en minoisk havneby der nu er halvt begravet af hav og sand, samt den lille ø Kolokyth. 8 km syd for Elounda finder man den travle ferieby Agios Nikolaos, hvor man kan opleve et hav af barer, tavernaer og britiske turister, og hvor man kan opleve den såkaldte bundløse sø, som i virkeligheden er 64 meter dyb og forbundet til havet.

Lassithi sletten

Denne frodige bjergslette er omgivet af snedækkede bjergtoppe og udgør et yndet udflugtsmål fra Elounda og Agios Nikolaos, men man bør ikke falde for postkortene der viser billeder af tusindvis af traditionelle hvide vindmøller; de fleste af dem er afpillede og uden sejl.

Lassithi
Vindmøller ved Lassithi. Foto: ArminCC BY 2.0

Ikke desto mindre er området fyldt med frodige lunde med æbler, pærer, figner og oliven, og man kan derfor tage en forfriskende pause fra den udtørrede kyststrækning. Man kan tage en vandretur op til Dikti-hulen, som er en drypstenshule, hvor guden Zeus ifølge sagnet skulle være født. Tag en lommelygte med og følg stien op fra landsbyen Psihro. Der er guider til rådighed, men det er som regel ikke nødvendigt.

Makrigialos og den sydøstlige kyst

Kører man mod øst fra Ierapetra passerer man et tunnelrigt landskab inden man ankommer til Makrigialos, som er en populær og velbesøgt kystby. Byen har en smuk fiskerihavn med velholdte bygninger, masser af barer og tavernaer og ruiner fra mykenske og romerske bosættelser. Fortsætter man videre ankommer man til Analipsi ved foden af Pefki-kløften, hvor man kan tage en rolig rundtur i dette interessante område. Her finder man også Kapsa-klosteret, med en imponerende placering ved Perivolakia-kløften, hvor man kan opleve historien om den selvbestaltede mirakelmand Gerontoyiannis, som man kan se resterne af i en kasse. Bagefter kan man tage en svømmetur i den lille idylliske bugt.

Vai og Zakros

I Vai finder man Europas eneste naturlige palmestrand, og når man sidder og vrikker med tæerne i skyggen af et palmetræ så føles det helt eksotisk. Men det kan også nemt føles overrendt, så det er en god idé at komme tidligt på dagen eller udenfor højsæsonen. Der findes mere rolige strande hvis man bevæger sig 10 minutters gang mod syd eller 20 minutter mod nord til Itanos.

Vai
Vai palmestrand. Foto: Bojan CekrlicCC BY-SA 2.0

En anden stor attraktion i nærheden er resterne af det minoiske palads, Zakros, som er en samling ruiner af en forholdsvis simpel konstruktion, hvis man sammenligner med Knossos, men som er ekstra interessant på grund af sin placering midt i Dødens Dal, som området kaldes efter fundet af en række minoiske gravsteder. Ihærdige vandrere kan følge en afmærket rute igennem dalen fra Ano Zakros til paladset, og man kan herefter belønne sig selv for dagens arbejde ved at tage en svømmetur og et måltid mad i Kato Zakros. Man kan opleve både Vai og Zakros ved at tage en rundtur fra Makrigialos, og turen kan gøres på en dag, hvis man starter tidligt.

Mere information om Kreta

Jeg håber at ovenstående informationer om Kreta er nyttige, husk du altid er velkommen til at kontakte os for information om vores rejser til Kreta. Du kan også se mere om alle rejseformer til Kreta med Escapeaway.

>> Find din ferie til Kreta

 

Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere