Sommerferie i Italien – Her skal du rejse hen

Vinmark i Toscana
Vinmark i Toscana

Måske du allerede har valgt hvor i Italien du vil holde årets sommerferie, og så håber jeg at du kan få inspiration til oplevelser for hele familien ved at læse dette indlæg. Har du endnu ikke besluttet dig for hvilket rejsemål du vil rejse til i sommerferien, kan du læse om hvad rejsemålene Sicilien, Toscana og Umbrien kan byde af oplevelser.

Sommerferie på Sicilien

Sicilien er den største ø i Middelhavet med et væld af smukke strande, dejlige landskaber, lækkert køkken og en fascinerende historie. En sommerferieSicilien vil opfylde de flestes familiers behov, for der er virkelig noget for alle interesser at opleve. Øens rige og varierede historie har efterladt sig en fantastisk arv af skønne arkæologiske steder og majestætiske bygninger, alt imens Siciliens mest berømte natur-under – vulkanen Etna, har efterladt sit helt eget særpræg i det karakteristiske landskab, der omgiver det. Siciliens befolkning er varm og venlig af natur, og en villaferie er en fremragende måde at møde de lokale på og få en førstehånds-oplevelse af den sicilianske livsstil.

Vulkanen Etna på Sicilien
Vulkanen Etna på Sicilien

Man støder på mange muligheder for at opsuge den fængslende ø-kultur, ved måske at deltage i en af de mange farverige festivaller, der finder sted året rundt. Hvad enten det er kultur, køkken, landliv – eller simpelt hen smukke strande, man leder efter – så byder Sicilien på det meste.

Det lokale køkken på Sicilien

Det sicilianske køkken er italiensk i stilen, med en karakteristisk græsk og arabisk indflydelse opnået gennem øens historie. Fisk, oliven og hestebønner har et strejf af Grækenland – særligt på østkysten, der grænser op til Det Ioniske Hav, imens brugen af abrikoser, ris, safran, couscous, sukker og citrusfrugter kan sammenlignes med det nordafrikanske køkken. Nogle af de mest kendte sicilianske retter indeholder arancin (stegte risboller fyldt med kød), couscous al pesce (couscous med fisk) og Caponata (salat med auberginer, oliven, kapers og selleri).

Cannolis med chokolade
Cannolis med chokolade

Sicilien er også i særlig grad kendt for sine fremragende desserter, der indeholder Cannoli (kage-desserter med ricotta- og sukkerfyld), Frutta di Martorana (marcipan- og mandel-frugtbudding), og selvfølgelig Gelato. Alt dette kan nydes med et herligt glas siciliansk vin – øen har flere vinmarker, end nogen anden del af Italien har.

Historiens vingesus på Sicilien

Over hele Sicilien finder man steder, der vidner om øens rige og brogede historie. Vidnesbyrd om romersk, byzantisk, islamistisk, catalansk og græsk indflydelse – for blot at nævne nogle få – er stadig synlige i overflod på Sicilien. Øens strategiske position på handelsruter i Middelhavet har været eftertragtet af mange forskellige herskere igennem tiden. Nogle af de fascinerende seværdigheder omfatter det græsk-romerske amfiteater i Taormina på Siciliens østkyst, den barokke arkitektur i det smukke Catania og de mange historiske steder fra det ældgamle Siracusa.

Graesk teater på Sicilien
Graesk teater på Sicilien

Disse omfatter Apollo-templet, templet for den Olympiske Zeus, et romersk amfiteater og det 7. århundredes katedral, (som rent faktisk står på resterne af en meget ældre bygning!). Hvor end man tager hen på Sicilien, findes et væld af seværdigheder, hvor man kan grave sig ned i den rige og brogede historie, der kendetegner den fængslende ø.

Strande

Sicilien har en uensartet kystlinie med fantastiske sand- eller (små-)stenstrande med dramatiske klippeforsider og en bølgende kystlinie af sten. Selv i sommermånederne er det muligt at finde roligere strande i bestemte områder af øen, med masser af plads til at slappe af. Travle feriesteder langs kysten blandet med større havne og små, stille fiskebyer. Et mægtigt udvalg af strande med både sand og småsten finder man på østkysten rundt om Catania og Siracusa, imens der er mange populære (små-)stenstrande, der omkranser Taormina.

Cefalù
Smukke Cefalù

Når man står med front mod vandet i retning mod de æoliske øer, ikke langt fra havnen i Messina, kan man finde en række skønne sandstrande. Videre langs med nordkysten har stedet Cefalú også en skøn, lang sandstrand.

Lokal charme på Sicilien

Sicilianere er et udadvendt og venligt folkefærd, som er stolte af øens rige, kulturelle arv. Et stort antal festivaller og begivenheder afholdes året igennem, hvor lokale og gæster på lige fod virkelig kan føle sig som en del af fællesskabet og opsuge nogle af de sicilianske traditioner. Byer og landsbyer, store såvel som små, har hver deres egen skytshelgen, der fejres på forskellige måder hvert år, med begivenheder som optog og fyrværkeri. Langfredag byder på atmosfærefyldte maskerede optog, der finder sted over hele Sicilien. Øen har også et stort antal madfestivaler, der hylder de herlige lokale råvarer dyrket i forskellige områder – hvilket giver mulighed for at nyde nogle af de sicilianske specialiteter. Udendørs musikarrangementer er populære i sommermånederne, herunder de skønne græske teaterforestilllinger, der finder sted i det græsk-romerske amfiteater i Siracusa.

Seværdigheder på Sicilien

  • Besøg bjerget Etna – Europas højeste vulkan og hjemsted for den græske ildgud, Vulcan, og for kykloperne fra den græske mytologi.
  • Brug en dag i Taormina på at shoppe smykker og nips, og nyd en frokost på én af de mange navnkundige restauranter eller fortovscaféer. Og nu, man er der, kan man besøge Taorminas arkæologiske museum.
  • Tag flyvebåden fra Palermo til Ustica og nyd det krystalklare, turkise vand fra en båd med glasbund.
  • Tag en spadseretur gennem templernes dal i Agrigento – en UNESCO-verdenskulturarv og hjemsted for en parade af templer fra den græske oldtid tilbage til det 5. århundrede.

>>> Find din ferie til Sicilien

Sommerferie i Toscana

Hvert år rejser utallige danskere på sommerferie i Toscana og det er der en god grund til. En blanding af italiensk mad, dejlig vin og renæssancens fødsel er, hvad Toscana kan prale med, og regionenrepræsenterer på den måde det klassiske Italien. Regionens mest skattede kunstneriske og historiske levn befinder sig i de større byer; mens Middelalder-bjerglandsbyer tilbyder billige villaferie-ophold og betagende udsigter til rustikke vinmarker og olivenlunde.

Greve in Chianti i Toscana
Greve in Chianti i Toscana

Hvad enten man søger ren afslapning og landlig charme, eller en oplevelse pakket med lokal kultur og tradition – så vil man forelske sig i Toscana.

Oplevelser i Toscana

Toscana er grundlæggende landlig af karakter, med et klima og et terræn, der er perfekt til udendørs eventyr. Bølgende bakker, fredelige søer og dybe dale er ideelle til ridning på heste, cykel- og gåture.

Castel-Porrona-Toscana-det-smukke-hovedhus
Smukk natur i Toscana

Lær at lave mad med lokale kokke, prøv en håndfuld af berømte vine eller tag helt enkelt en vandretur i de landlige omgivelser, for at nyde årstidens livlige farver. Der er et væld af sommerblomster i juni; overvær druehøsten i slutningen af september eller vær der, når Porcini-svampene og trøflerne kommer i oktober.

Shopping

Toscana er kendt for sin høje kvalitet af lædervarer, krystaller, terracotta og blonder, men regionen er også hjemsted for fabriksudsalg med udbud af designermodetøj af høj kvalitet. De sofistikerede herligheder, der er sat til salg, består af antikviteter, lokalt håndværk, souvenirs, smykker og kunst, og kan fås i alle de større byer, og blændende farver, lyde og dufte vil føre til de autentiske udendørs markeder, der sælger alting fra mad til møbler. Afprøv friskheden og kvaliteten af de lokale råvarer og smag på det rustikke toscanske liv.

Historiens vingesus

Påfaldende bygninger, gallerier og katedraler pakket med skatte gør Toscana til noget særlig og en af de førende kulturdestinationer i verden. Besøg nogle af de smukkeste byer i Italien for at afdække deres righoldige samlinger af kunst og arkitektur – som hver især hylder deres eget enestående sted i historien.

Firenze Toscana
Gå ikke glip af Firenze på dit besøg i Toscana

Regionen kan prale med mange traditionelle festivaller året igennem, der markerer historiske begivenheder og ridderturneringer, der fandt sted for århundreder siden. Festivaler for musik, kunst, dans og film tilbyder ligeledes de besøgende en mulighed for at tilslutte sig den toscanske atmosfære.

Det lokale køkken

Som en fest for sanserne er Toscana hjemsted for den allerfineste hjemmedyrkede mad. Med et verdenskendt renommé inden for vin og olivenolieproduktion kan man forvente at smage på den lækreste, mest naturlige kost – alt tilberedt fra bunde – og med kærlighed.

Trattoria i Firenze
Trattoria i Firenze. Foto: Louise Laurenius

“Trattoriaer” (udendørs spisesteder) badet i sol er det perfekte sted at indsuge den toscanske levevis, hvor det at spise ude virker som en event, mens pizzeriaer, restauranter og landsby-spisesteder kun serverer det traditionelle køkken, for at sikre den sande smag af Italien på alle tallerkener.

Seværdigheder i Toscana

  • Besøg Firenze for en dag – start med den vidunderlige Duomo, der dominerer byens skyline; snup Michelangelo’s berømte Davids-statue efter frokosten på Piazza della Signora, og tag en rundvisning i Italiens mægtigste kunstgalleri, Uffizi.
  • Når mørket falder på, kan man tage en gåtur langs med Firenzes ældgamle Ponte Vecchio-bro, som har smykkebutikker i lange rækker og er berømt for at inspirere til frierier.
  • Udforsk de fredfyldte, smalle gader i den charmerende by Lucca med dens renæssance-mure, kirker i rundbuestil, romerske amfiteatre og delikatessebutikker.
  • Tag en sejltur fra Piombino til Napoleons eksil, øen Elba, og nyd de hvide sandstrande og det krystalklare vand. En tur med svævebane til toppen af Monte Capanne byder på storslåede udsigtspunkter.
  • Besøg en verdensberømt attraktion, det Skæve Tårn i Pisa.
  • Besøg et af de mange termiske bade i regionen og få en spa-terapibehandling, som kun kan øge velbefindendet.

>>> Find din ferie til Toscana

Sommerferie i Umbrien

Som et tryllebindende tilflugtssted med bakker og skovlandskab er Umbrien et fredfyldt idyllisk sted i hjertet af Italien og har du aldrig besøgt regionen så bør du absolut overveje at holde sommerferie i Umbrien. Denne landlige region kan prale af ejendommelige Middelalder-byer og smukt bølget landskab. Umbrien er hædret af italienerne selv for sine lokale afgrøder, der får tænderne til at løbe i vand, og som høstes på de charmerende rustikke landbrug, der ligger spredt omkring i landskabet.

Vinmarker i Umbrien
Vinmarker i Umbrien

Krydret med de lyserøde landsbyer, hvor der stadig lyder stemmer fra en skøn, rig fortid, tilføres der noget til magien, der omgiver denne fængslende destination.

Oplevelser i Umbrien

Som et bølgende patchwork-tæppe af marker og landbrug bevarer Umbrien sit præg af stilhed uden massevis af de turister, som frekventerer andre dele af den italienske halvø. Med meget plads til at nyde den smukke landlighed er området ideelt, hvad enten man vil gå, cykle eller blot slappe af mellem cypresser og sommerblomster.
Berømt for sin fremragende vinproduktion, er det postkort-skønne umbriske landskab fyldt med vinmarker og vingårde, perfekt til at tage en eftermiddags-spadseretur i solskinnet mellem vinrankerne og forkæle sig selv med et par smagsprøver fra årets vinhøst.

Mad og drikke i Umbrien

Umbrien er berømt for sin produktion af nogle af de fineste ingredienser i det italienske køkken, herunder god olivenolie, sjældne sorte trøfler og udsøgt pasta. Resultatet er et ypperligt udvalg af herlige lokale retter såsom Pasta al Tartufi – pasta med trøfler, og Porchetta – ristet pattegris.

Cucina Povera i Umbrien
Cucina Povera i Umbrien

Når solen går ned, summer Umbriens byer af lokale såvel som gæster, som nyder en ‘Passagiatta’ – den traditionelle slentretur gennem gaderne og pladserne, før man trækker sig tilbage i en af de mange atmosfærefyldte restauranter til en fest med lokal pasta og risotto.

Historien

Der hersker en karakteristisk Middelalder-atmosfære i Umbrien, med en respektindgydende arkitektur og fascinerende kunsthåndværk, der kan findes i næsten alle byer, store som små. Et fornemt eksempel er den smukke katedral i Orvieto, som dominerer byens skyline, som det står med sin majestætiske gotiske facade og detaljerede kalkmalerier.
Hvis det er endnu ældre historie, man tørster efter, er det umbriske landskab rigt på ældgamle historiske seværdigheder, herunder ruinerne af Ocriculum, der ligger tæt ved det nuværende Otricoli, det fascinerende sted fra en romersk by, hvor utallige antikviteter og kunstværker er blevet gravet op, efter man opdagede stedet i det 18. århundrede.

Begivenheder

Umbrien er en smeltedigel for det traditionelle og det moderne, hvor disse to dele i kombination på umærkelig vis skaber en pragtfuld, rig kulturarv. Populære tidsbestemte festligheder så som optoget i forbindelse med Kristi legemsfest i Orvieto og armbrøst-konkurrencen i Gubbio blomstrer samtidig med andre farverige begivenheder som eksempelvis den evigt-populære jazz-festival.

Chekoladefestival Perugia her skovbaer
Chekoladefestival i Perugia

Kunstneriske og musikalske udtryk blomstrer i regionen, som det har gjort i flere hundrede år, stimuleret af studenterbefolkningen på det 700 år gamle Umbrien Universitet, med unge mennesker, der går i front, når det gælder om at skabe nutidens fascinerende kulturelle landskab.

Seværdigheder

  • Brug et par timer på at at tjekke butikkerne i Deruta ud, og få rigtig gode priser på den berømte Umbrien-keramik.
  • Tilbring en varm sommeraften med at drikke et glas af Orvieto, og nyd den beroligende udendørs musik fra Umbrien jazz-festivallen, der afholdes i Perugia hvert år i juli.
  • Afkøl dig i sprøjtet fra de imponerende Marmore-vandfald, de højeste vandfald i Europa med et fald på 165 meter ned i den frodige og landlige underliggende dal.
  • Hop over grænsen til Toscana for at smage de fortræffelige rødvine fra de mange kældre i Montepulciano, en charmerende by på en bjergskråning.
  • Spis ude i stor stil og få et once-in-a-lifetime pastamåltid toppet med udsøgte revede Umbrien-trøfler.
  • Foretag en uforglemmelig dagsrejse til Rom, en storby med flere historiske og kunstneriske skatte pr. kvadratmil end noget andet sted i verden, blot to timer væk fra det umbriske skjul.

>>> Find din ferie til Umbrien

God ferie til Italien og god sommer

Italien tilbyder en flig af det landlige Middelhavs-liv. De rustikke landbrug i Toscana er placeret midt i landskaber med imponerende marker. Sardinien og Sicilien er ideelle rejsemål for de, som elsker stranden, mens Umbrien, Marche og Apulien giver en smag på traditionelt italiensk liv. I Italien tager ferien form efter det tilbagelænede tempo hos de lokale, så tag dig tid til at slappe af.

>>> Find ferien til Italien

Tags fra artiklen
, , ,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere