Hvilke seværdigheder kan man opleve på Gozo

I betragtning af øens relativt beskedne areal er det imponerende, hvor let det er at finde spændende seværdigheder på Gozo. Udover den smukke ø i sig selv er der masser af kulturelle og historiske højdepunkter at opleve.

Dwejra Heritage Park er blandt de mest kendte naturoplevelser på øen. Naturparken omkredser klippeformationen Azure Window, som minder om en triumfbue, hvor det ene ben er plantet solidt i bølgerne. De rå klippeformationer og de cirkelrunde bassiner lidt inde i landet lægger op til vandreture, og der er også mulighed for at få en sejltur gennem en 100 meter lang og meget lav tunnel gennem klippen. Bagefter kan man bade fra klipperne, og der arrangeres dykkerture til det såkaldte ”Blue Hole”, som er en klippeformation under vandet med fantastisk sigtbarhed og masser af fisk.

Også Ramla Bay med sit rødbrune sand er en særegen naturoplevelse. Området er under naturbeskyttelse, fordi man bag stranden kan finde Gozos eneste klitlandskab. Og så er der de seværdigheder, som er en blanding af natur og menneskeskabt kultur, nemlig de mange saltgruber, der er hugget ud i kalkstenskysterne. De firkantede gruber er gennem tiden blevet brugt til at udvinde salt af havvandet, og de tilfører flere steder en særlig mystisk skønhed til Gozos kystområder.

Øen er også rig på kulturelle oplevelser. Blandt de mest spektakulære er Ggantija, som er et 5000 år gammelt dobbelt-tempel omkranset af en gigantisk mur. Det ligger midt på øen nær Xaghra, på en skråning med en smuk udsigt over flere af de maltesiske øer. Byen Xaghra er i sig selv en seværdighed med sit hyggelige torv, en flot kirke og et par lækre restauranter. Byen byder også på en vindmølle, hvor man kan se hvordan melet tidligere blev forarbejdet til det lækre brød, som stadig kan fås på Gozo.

I Xewkija tæt på Victoria ligger en kæmpemæssig kirke. Indbyggerne i den lille by har opført en kirke med en kuppel, der er så stor, at den siges at være verdens tredjestørste bygget uden støtte. Den kaldes The Rotunda, og indeholder siddepladser til 4000 mennesker – mere end den lille bys samlede indbyggertal. Rundt omkring på Gozo finder man mange flere flotte kirker i mere almindelig størrelse. Cathedral of the Assumption i hovedbyen Victoria udmærker sig ved, at der på loftet er malet et illusionsmaleri, som får det flade loft til at ligne en kuppel. I Victoria skal man også opleve the Citadel, som er et gammel fæstningsværk, der tidligere tjente til at beskytte øens befolkning mod angreb fra Tyrkiske pirater.

Klsæ også: Giv din indre Indiana Jones fri luft på Gozo

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Lars Henriksen

Hold årets sommerferie i Portugal

Hos Hideaways kender vi Portugal som vores egen bukselomme og har selv holdt sommerferie...
Læs mere

Skriv et svar