Hvad spiser man i Andalusien

Andalusien består af de seks sydligste provinser af Spanien, som hver har navn efter deres hovedstad. Det er Huelva, Sevilla, Córdoba, Jaen, Cádiz, Málaga, Granada og Almeria. Området er kendetegnet ved stor landskabelig forskellighed, hvilket også giver en forskellighed i spisetraditionerne.

Tapas

Tapa betyder egentlig ”låg”, og betegner en meget lille portion, som passer til at spise sammen med en drink sidst på eftermiddagen. Men tapas er blevet så populære blandt turister, at man mange steder kan købe et udvalg af tapas, der til sammen udgør et helt måltid.

Læs også: Hvad er Tapas

Fisk og skaldyr

Jo mere man nærmer sig kysten des mere bliver maden præget af fisk og skaldyr. Mange steder på Solkysten grilles der fisk direkte på stranden – ofte lige i nærheden af det sted, hvor de lokale fiskere trækker deres både op. Her vil man ofte kunne smage alle tænkelige slags saltvandsfisk, som stort set er trukket direkte op af vandet og op på grillen.

Fisk og skaldyr samles også i den traditionelle paella. En paella tilberedes af safrankogte ris samt fisk og skaldyr på en stor, flad og tynd pande. Hver restaurant har sin egen opskrift. Nogle steder vil man også finde kylling og oksekød i den lokale paella.

Fersk kød og vildt

I et område med så varmt klima som det andalusiske, er der ikke særlig stor tradition for at bruge fersk kød, fordi man før køleskabets tid ganske enkelt har haft et stort behov for at konservere kødet.
Men kødbollerne Albondigas er en undtagelse. De er lavet af hakket oksekød og serveres oftest i en krydret tomatsauce. Denne ret vil man typisk møde, hvis man bestiller en tallerken blandede tapas.
Der er selvfølgelig også mulighed for at få alle slags kød grillet, og især i bjergegnene er der tradition for grillet vildt.

Konserveret kød

Det andalusiske køkken har et righoldigt udvalg af saltet kød. Overalt i dagligvarebutikker ser man et stort udvalg af hele saltede skinker. Og når man siger hele skinker i Andalusien, så mener man det alvorligt. Man køber simpelt hen et helt bagben af en gris eller et vildsvin med lårbensknogle, underben og endda klov. Benet spændes op i en særlig holder, så man med en skarp kniv kan skære tynde skiver. Hjemme hos de lokale finder man ofte sådan en saltet skinke stående på køkkenbordet blot dækket af et viskestykke. Saltkonserveringen betyder, at den holder sig frisk i månedsvis.

Pølser

Det andalusiske køkken byder på et væld af krydrede og ofte ret salte pølser. Disse er selvfølgelig også traditionel saltkonserverede, men i dag opbevares de oftest på køl.

Ost

Oste er et kapitel for sig i Andalusien. Udvalget er enormt, og de er ofte produceret af fåremælk eller gedemælk. Vælg altid mindst én ost, hvis du spiser tapas.

Vin

Andalusien byder på adskillige forskellige gode lokale vine – især hvidvine, men har ingen markante vinområder. I stedet drikker man ofte sangria, der er en vin blandet med frugtsaft og sødet med sukker. Hver bar har sin egen opskrift, så der vil være stor forskel i smagen. Andalusien er storproducent af elegant og god sherry, og der findes adskillige forskellige snapse.

Læs også: Vinoplevelser på en rejse i Andalusien

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere