Guide til drikkepenge når du rejser

kvinde serverer kaffe paa cafe

I Danmark er det ikke længere fast kutyme, at man giver drikkepenge til ansatte på restauranter og hoteller. Det er det til gengæld ofte i udlandet. Se her, hvor meget det normalt forventes, at du giver i drikkepenge når du rejser i Europa.

Hvorfor give drikkepenge?

Den ældre generation vil måske kunne huske en tid, hvor det også i Danmark var helt normalt at lægge drikkepenge til tjeneren. Det var således først i slutningen af 1960’erne, at en overenskomst, som sikrede tjenerne herhjemme en fast løn, blev indgået.

Rejser du til udlandet i ferien, vil du mange steder nu til dags tilsvarende opleve, at en såkaldt “service charge” allerede er inkluderet i regningen. Her er der i princippet derfor heller ingen forventning om, at du lægger ekstra drikkepenge. Der er dog stadig mange steder, hvor servicegebyret ikke er inkluderet eller hvor lønniveauet er så lavt, at tjenere og andre i servicebranchen er afhængige af de drikkepenge, du vælger at give.

servering på restaurant
De uskrevne regler for drikkepenge er gode at kende før ferien går i gang.

Drikkepengekultur i Europa

Har du rejst i USA, vil du vide at drikkepenge her spiller en større rolle, end vi er vant til i Europa. Det er for eksempel normen at give 15-20 procent ekstra oven i regningen ved et restaurantbesøg. Ved en lang række af de andre serviceydelser, man typisk benytter sig af som turist, er der ligeledes en stærk forventning om at modtage drikkepenge.

Holder du ferie på et af Hideaways’ rejsemål i Europa, vil du som regel ikke opleve samme “krav” til drikkepenge. Ikke desto mindre har man i mange europæiske lande til en vis grad opbygget en tilsvarende drikkepengekultur i takt med at turismen er vokset.

Herunder kan du se det typiske niveau for drikkepenge på populære europæiske rejsemål.

Cypern: 10 procent til tjeneren ved tilfredsstillende service. Et servicegebyr er dog som regel inkluderet i prisen. Drikkepenge til hotelpersonale normalt.

Frankrig: Selvom drikkepenge ofte er inkluderet i regningen (service compris), er det alligevel god skik at lægge et par euro ekstra pr. person til tjeneren, hvis servicen har været tilfredsstillende. Normalt lægger man kun noget til stuepigen ved god service. Et par euro pr. stk. bagage, som en eventuel piccolo hjælper med.

Grækenland: 5-10 procent på restaurant også selvom servicegebyr er inkluderet. Ikke normalt med piccoloer uden for Athen, men giv gerne et par euro pr. person pr. uge til stuepigen for tilfredsstillende rengøring og service.

Italien: Servicegebyr er normalt inkluderet i regningen, men læg gerne et par euro eller mere hvis du har fået god betjening. Er der piccolo på hotellet gives normalt 1-2 euro pr. stk. bagage. Læg tilsvarende lidt ekstra til stuepigen ved god service.

Kroatien: Turister forventes at give omkring 10 procent på restaurant. Drikkepenge til hotelpersonale.

Malta: Ifølge den officielle turisthjemmeside gives der normalt mellem 5 og 10 procent i drikkepenge på restauranter, når servicen har været god. 1 euro pr. stk. bagage til piccoloen. 2-3 euro pr. nat til stuepigen, hvis du er tilfreds.

Portugal: 5-10 procent. Normalt at en piccolo en euro pr. stk. bagage og stuepigen 5 euro pr. uge. Servicepersonale forventer generelt drikkepenge.

Spanien: 5-10 procent. De lokale giver ofte kun få drikkepenge, men ved et større måltid på restaurant er det god skik at supplere med lidt ekstra, selv hvis der er et servicegebyr på regningen.

Tyrkiet: 10 procent på restaurant. Normalt gives også drikkepenge til stuepigen (pr. uge) og piccoloen (pr. stk. bagage) på hotellet. Taxichauffører forventer ikke drikkepenge, men det værdsættes, hvis du runder op.

Kvinder drikker vin
Lad ikke usikkerhed omkring drikkepenge forhindre dig i at nyde de kulinariske oplevelser på dit rejsemål.

Den sikre løsning

Mange af os som ikke vant til at give drikkepenge i dagligdagen, kan godt blive usikre, når vi holder ferie i udlandet. Er du i tvivl om det rette beløb, er det altid bedre at give lidt for meget end at give for lidt i drikkepenge.

Husk dog at selvom drikkepenge nogle steder kan udgøre en betydelig del af lønnen i servicefagene, er det ikke noget du skal føle dig forpligtet til at give automatisk. Drikkepenge er som udgangspunkt noget, man giver som en erkendtlighed ved god service. Er du ikke tilfreds eller inkluderer regningen allerede et servicegebyr, er det ok blot at runde op eller slet ikke give drikkepenge.

Er “turistpriser” ok?

Det er ikke unormalt, at man på de mest populære rejsemål oplever, at der fra officielt hold er indført særlige turistgebyrer, eller at der blot generelt opkræves lidt højere priser af turister. Ligeledes kan man opleve at drikkepenge forventes fra turister, men ikke af de lokale kunder. Umiddelbart kan en sådan forskelsbehandling virke urimelig, men faktisk kan det være det, som skal til for at sikre, at seværdigheder og et autentisk lokalliv bevares.

Skulle lokale altid betale samme priser som turisterne, ville man sandsynligvis i endnu højere grad opleve, at turismen på de mest populære rejsemål fortrængte den lokale befolkning og dermed den autentiske atmosfære, der gør stederne interessante.

Man skal dog naturligvis ikke acceptere, hvis drikkepenge får karakter af bestikkelse eller bliver en betingelse for at få den service, som burde være en del af den normale pris. Tilsvarende bør man også takke nej, hvis turistpriserne et sted er helt urimelige.

Vingårdsferie Toscana
Vingårdsferie i Toscana? Find din feriebolig her hos Hideaways.

Unikke ferieoplevelser

Drømmer du om unikke ferieoplevelser og afslappende stunder på håndplukkede, stemningsfulde hideaways væk fra masseturismen? Så gå på opdagelse i vores udvalg af ferieboliger, der alle er besøgt og blåstemplet af os.

Her finder du ikke kæmpe, anonyme hoteller, men får for eksempel mulighed for at bo på en vingård i Toscana eller en quinta i Portugal, hvor der er en hjemlig og charmerende atmosfære. Derudover tilbyder Hideaways også et udvalg af mindre hoteller ude langs kysterne, der er perfekte til hyggelige badeferie, og inde i spændende storbyer som Rom, Lissabon og Istanbul med særlig fokus lagt på beliggenheden.

Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere