Guide til din første rejse til Thailand

Hængekøje Thailand
Glæd dig til en afslappende ferie i Thailand.

Thailand er et af danskernes foretrukne oversøiske rejsemål. Har du først én gang oplevet det gæstfrie land med dets skønne bountystrande og lave priser, vil du nemt forstå hvorfor. Har du derimod endnu dit første besøg til gode, får du her tips og råd til at få en uforglemmelig ferie i Thailand.

Gå på opdagelse i det lokale køkken

Det er sikkert drømmen om at dase på tropiske strande, der i første omgang har fået dig til at bestille en rejse til Thailand. Der er dog en anden ting, som du kan glæde dig mindst lige så meget til at opleve i ferien: det lokale køkkens fortræffeligheder. Det er således ikke uden grund at berejste foodies ofte fremhæver thailandsk gastronomi som noget af det ypperste i verden.

Læs mere om de kulinariske oplevelser i Thailand

Lidt bonusinfo til dit restaurantbesøg: Ofte får man ikke en kniv udleveret – kun ske og gaffel. Det er meningen, at du skal bruge gaflen til at putte maden op i skeen. Man deles traditionelt om retterne på bordet og bruger her gaflen til at tage fra de fælles fade og skåle. Derfor er det kun skeen, der stikkes i munden. Deltager du i et måltid med lokale, der serveres helt uden bestik? Brug højre hånd til at spise med. Den venstre er ifølge lokal kutyme forbeholdt noget helt andet …

Det er ikke kun på egentlige restauranter, du kan se frem til store smagsoplevelser. Thailand er således berømt for sine gadekøkkener, hvor du ofte får en endnu mere autentisk madoplevelse end på restauranterne. Dertil kommer, at prisen for et måltid her er næsten uhørt lav set med danske øjne.

Marked Thailand
Flydende marked i Thailand. Foto: Georgie Pauwels, CC BY 2.0.

Lad dig gribe af stemningen på et marked

Selvom en stor del af de mange billige mærkevarer, der sælges på de store markeder er kopivarer, er de farverige markeder en af de ting, du bør opleve på din ferie i Thailand. Hvad enten det er Chatuchak-markedet i Bangkok, det flydende marked i Tha Kha eller Thailands største natbazar i Chiang Mai er der desuden ofte et godt udvalg af smukt, lokalt håndværk, der er perfekt som et souvenir. Prut gerne om prisen og husk at ligesom i alle andre situationer i Thailand, kommer du langt med et smil.

God etikette i Thailand

Mange opfatter måske nok ikke rigtigt længere Thailand som et eksotisk rejsemål på samme måde, som man gjorde for bare et par årtier siden. Men første gang du rejser til Thailand, vil du ikke desto mindre stadig tydeligt mærke, at du er kommet til en meget anderledes kultur, end du er vant til. Generelt vil du opleve, at thailændere er meget åbne, gæstfrie og smilende. Vil du også selv tage dig bedst muligt ud og møde lokalbefolkningen med størst mulig respekt, er der visse kulturforskelle, som er værd at kende inden afrejsen.

Smilets land

For os lidt kølige nordboer er det umiddelbart mest slående, hvor smilende og imødekommende thailænderne er. En del af forklaringen skal findes i, at man i det buddhistiske Thailand prioriterer harmoni højt og nødig viser temperament ved en konflikt for, at ingen skal tabe ansigt. Det at blive stærkt ophidset anses for at være ekstremt uhøfligt og et tegn på manglende selvdisciplin. Er der noget, du er utilfreds med, kommer du derfor længst med et smil og lidt ekstra tålmodighed.

Thailændernes smilende væsen vil du især opleve, hvis du rejser med børn – ikke blot på hotellerne, men også når I bevæger jer rundt i området. Dertil kommer naturligvis, at der ikke er nogen mangel på børnevenlige strande i Thailand. Stranden ved Hua Hin har for eksempel ikke uden grund ry for at være en af landets mest familievenlige.

Tips og råd til at rejse med barn i Thailand

Sko Thailand
Klipklappere kan være ganske praktiske i Thailand, da man normalt ikke har fodtøj på indendørs. Foto: Mattes, Public domain.

Hoved og fødder

Vil du undgå at fornærme thailændere, skal du være forsigtig med at smække fødderne op. Det anses således for en fornærmelse at pege fødderne (især fodsålerne) mod en thailænder. Har du for vane at klappe eller ae folk kærligt på hovedet, er det ligeledes en dårlig ide at gøre det i Thailand. I buddismen opfattes hovedet som det helligste sted på kroppen, så berøring fra en fremmed vil blive opfattet som meget krænkende – selv hvis det er et barn. Generelt er det klogt at have i mente, at man i store dele af landet er meget mere konservative i forhold til kærtegn og berøring i det offentlige rum, end vi er vant til herhjemme.

Wai eller ej?

Mens det i Danmark er blevet mere og mere almindeligt at hilse på både venner og bekendte med et kram, er den traditionelle hilsen i Thailand helt uden kropskontakt. I stedet lægger man sine håndflader mod hinanden foran sig som ved bøn, efterfulgt af et buk med hovedet. Dette kaldes et “wai” og bruges både, når folk mødes og siger farvel. Derudover bruges et wai, hvis man undskylder eller siger tak.

Som turist forventes du ikke at indlede et wai, men det er dog god stil at wai’e tilbage, hvis en thailænder hilser på dig med et wai. Undtagelsen herfra er tjenere, butiksansatte, rengøringspersonale og andet servicepersonale, du møder på din vej. Her er det helt fint blot at besvare et wai med et venligt smil og lille nik med hovedet.

Thailændere giver som udgangspunkt ikke hånd, men det er dog ved at blive mere normalt i Bangkok. Er du i tvivl, kan du blot vente og se, om der bliver strakt en hånd frem.

Stor respekt for kongen og den royale familie

Thailand er lige som Danmark et konstitutionelt monarki, hvor monarken formelt set er statsoverhoved, men har få egentlige beføjelser. Man skal dog huske, at kongen og den royale familie i Thailand alligevel har en betydeligt mere ophøjet status. Hvor man herhjemme i praksis ikke længere dømmer folk for majestætsfornærmelse, er sagen således en anden i Thailand. Her er det ikke blot en teoretisk risiko at få flere års fængsel for at kritisere eller fornærme den royale familie. Selv det at træde på en pengeseddel med kongens portræt, anses som mangel på respekt. Brug derfor ikke fødderne til at fange en vildfaren pengeseddel!

Nationalsang morgen og aften

Thailændere er generelt meget patriotiske, hvilket blandt andet kommer til udtryk ved at nationalsangen, Pheng Chat, spilles dagligt klokken 8 og 18 på alle radio- og TV-stationer. Ligeledes kan du opleve, at nationalsangen på dette tidspunkt spilles over højtaleranlægget i større indkøbscentre. Når det sker, stopper thailænderne deres gøremål og står stille de få øjeblikke, sangen varer. Selvom du ikke tillægger den thailandske nationalsang nogen betydning, bør du i respekt gøre som de lokale. Ligeledes forventes det, at man rejser sig i biografen eller teatre, når ”Kongens sang”, Phleng Sansoen Phra Barami, afspilles inden forestillingen.

strand kvinde Thailand
Nøjes med at vise bikinien frem på stranden..

Mere blufærdige

Det varme, solrige klima indbyder naturligvis til let sommertøj, men vær opmærksom på at man i Thailand generelt er mere blufærdige. Selv i turistede badebyer, er det derfor ikke velset at spankulere rundt i bikini eller for mændenes vedkommende i bar overkrop oppe i byen, eller hvis du skal op til strandbaren for at nyde en forfriskning.

Især hvis du besøger et af Thailands mange smukke templer, wat, skal du huske at have lidt ekstra tøj med. Her skal man således være anstændigt påklædt. Dvs. ingen korte shorts, nederdele eller bare skuldre. Husk også at sko og hatte skal af, inden du træder indenfor i et tempel! Vis særlig respekt for munke og statuer af Buddha, som ikke må berøres.

Koh Samui
Koh Samui, en af Hideaways’ destinationer i Thailand.

Rejser til Thailand

Hideaways er specialister i rejser til Thailand, hvor du bor på håndplukkede hoteller og ferieboliger. Her kan du slappe helt af i smukke omgivelser og har samtidig har et godt udgangspunkt for at udforske den lokale kultur og seværdighederne.

Se alle rejser til Thailand med Hideaways

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Mikkel H

Hyggeligt havneliv i Marsaxlokk på Malta

Marsaxlokk på det sydøstlige Malta har en af øens største naturlige havne....
Læs mere

Skriv et svar